TEST PLAY<>
072018<><>

Wreckfest

Ljubitelji FlatOuta, ali onog „pravog” – prvog i drugog dela, konačno mogu da odahnu jer se Bugbear vratio! Njihov Wreckfest je 14. juna, nakon neverovatnih 1611 dana, izašao iz Early Access faze i pojavio se u prodaji. Harmonike, vatromet, i opštenarodno slavlje obeležili su presecanja vrpci u digitalnim prodavnicama, a nakon pokretanja igre, histerija je postala još veća. Wreckfest je zaista novi, nezvanični, FlatOut nastavak, sa mnoštvom noviteta, ali i nekoliko featuresa za koje su autori smatrali da više ne treba da budu deo paketa.

Wreckfest je nova igra iz Bugbeara i nezvanični nastavak FlatOuta sa gomilom noviteta.

Sve se vrti oko bespoštedne borbe na improvizovanim kružnim stazama na kojima dominiraju prašina, šljunak i ispucali asfalt. Naravno da je smisao da se prvi prođe kroz cilj, ali ne bez iskorišćene prilike da protivnicima pokažete ko je jači. Guranje oponenata u jarak, nabijanje na betonske ograde i čukanje u zadnji kraj automobila sa ciljem da izazovete njihovo okretanje, potezi su koje ćete činiti bez trunke saosećanja i griže savesti. Akcija je propraćena unikatnim damage sistemom i do sada najboljim prikazom spoljnih oštećenja koja su viđena u igrama ove klase. Limarija će se kriviti i uvijati, gume će se tresti, delovi otpadati, ali dok točkovi stoje na svom mestu, nastavljate da se borite za poziciju. Pored vizuelnih, na meniju su i mehanička oštećenja koja su podeljena u četiri klase. Može da vam strada menjačka kutija, kočnice, vešanje i sam agregat, a to su već oštećenja koja ne mogu da se ignorišu. Fizički model je sjajan, dok upravljanje automobilima predstavlja nakalemljenu verziju onog iz FlatOuta 2. Automobili su teški i namenjeni su driftu bez kojeg nećete moći da izdržite ni tri krivine. Tačno osećate kako vešanje radi i gume proklizavaju zahvaljujući nedostatku prianjanja. Sada postoji i pogled iz kabine i, iako se ruke vozača ne vide na volanu, to je odličan dodatak.

Kampanja je podeljena na pet segmenata i vodi vas preko juniorskog takmičenja, sve do svetskog šampionata. Redosled eventa ne morate da poštujete, ali da biste ih otključali, moraćete da prikupite naznačen broj poena koji se zavređuju plasmanom i ispunjavanjem specijalnih zadataka. Pored toga, moraćete da poštujete ograničenja koja se odnose na tip i snagu automobila kojima je dozvoljeno upravljati i to može da bude jedan od najvećih problema. Osim što su podeljeni po klasama (D, C, B...), automobili se međusobno razlikuju i po tipu vuče, položaju motora, ali i regije iz koje dolaze (Amerika, Azija i Evropa). Nažalost, u Wreckfestu nema licenciranih automobila, ali su sličnosti sa realnim modelima evidentne. Ono što je najlepše, roster je toliko šarolik da možete da očekujete benzinske kosilice, karavane, autobuse, muscle automobile... Moguće ih je nadograđivati i to kupovinom delova podeljenih u deset kategorija (agregat, vešanje, izduvni sistem, filteri, paljenje, hlađenje i tako dalje), ali i ojačavati kako biste se spremili za okršaje na stazi. Tu je, naravno, i mogućnost vizuelnog ulepšavanja trulih kršina zamenom felni, hauba, spojlera, rubova i ostalih vezivnih delova. Zanimljivo je da jedino kočnice ne mogu da se nadograđuju su i upravo kočioni sistem predstavlja najslabiju kariku u fizičkom modelu. Šlag na torti je tuning sekcija, odakle se na jednostavan način šteluje tvrdoća vešanja, odnos stepena prenosa u menjačkoj kutiji, funkcionisanje diferencijala i balans kočnica.

Sve se vrti oko bespoštedne borbe na improvizovanim kružnim stazama na kojima dominiraju prašina, šljunak i ispucali asfalt.

S obzirom na načinjene izmene u fizičkom modelu, postoji daleko više funkcija preko kojih se podešava težina igre. Iscrtavanja idealne putanje ovde, logično, nema, ali zato možete da tražite alternativne puteve usput kršeći objekte pokraj staze. Leteće gume, ograde, bandere, krnjiće se betonski stubovi, ali sve to neće doprineti punjenju turbo-skale. Naime, turbo je izbačen i to je prava šteta, jer je bio jedan od zaštitnih znakova Bugbearovih trkačkih igara. Ono što se nalazi na meniju jeste mogućnost podešavanja traction i stability controla, ABS-a, a tu je i mogućnost ručnog menjanja brzina sa ili bez ubacivanja kvačila u vatru. „Visprenost” AI vozača podešava se samo u tri koraka.

Lavovski deo kampanje otpada na borbe u arenama gde sva pravila padaju u vodu, sem jednog: Drive hard, die last! Što više protivnika „nabodete” na haubu i odstranite iz borbe, to će vam plasman rasti, a sve to valja postići bez generisanja terminalnih oštećenja na vitalnim delovima automobila. Inače, osim što za plasman dobijate novac, zavređujete i iskustvene poene koji se automatski troše na otključavanje automobila i boljih delova.

Akcija je propraćena unikatnim damage sistemom i do sada najboljim prikazom spoljnih oštećenja koja su viđena u igrama ove klase.

Pokretački engine jednostavno briljira. Grafika je odlična, modeli automobila sjajni, damage sistem je odlično vizuelno propraćen, ali nešto nedostaje. Izostala je promena vremenskih uslova, noćne trke, dok su trke po blatu mogle da budu daleko bolje dočarane. S druge strane, u igri se nalaze čak 22 lokacije i tridesetak automobila. Prilikom svojeručnog definisanja trka, možete da birate između klasičnih, timskih i trka na eliminaciju. Obračuni u arenama mogu da budu u (Team) Deathmatch ili Last Man Standing maniru, a šlag na torti je online multiplayer podrška. Offline komplement je, nažalost, izostao. Valja napomenuti i to da igra podržava i Steam Workshop, pa u budućnosti mogu da se očekuju brojna iznenađenja.

Bugbear se vratio na igračku scenu na velika vrata. Wreckfest je igra koju nikako ne smete da propustite ukoliko ste ljubitelj trkačkih naslova. Obojena je prepoznatljivim šmekom koji nam je tako dobro poznat. Downside je što se na zvanično objavljivanje igre čekalo ovako dugo i što ivice i dalje nisu do kraja obrađene. Autori vredno rade na peglanju uočenih nedostataka, ali opet... Vlasnici konzola, s druge strane, moraće još neko vreme da sačekaju, jer se verzije igre za PlayStation 4 i Xbox One očekuju tek negde na jesen.

Vladimir PISODOROV

 
Vampyr
Unravel Two
Moonlighter
Street Fighter: 30th Anniversary Collection
Unforeseen Incidents
FAR: Lone Sails
The Elder Scrolls Online: Summerset
Warhammer 40.000: Inquisitor – Martyr
Antigraviator
MotoGP 18
Wreckfest
Šta mislite o ovom tekstu?
OnRush
Cultist Simulator
Tennis World Tour
Ancestors Legacy
LEGO The Incredibles
Agony
The Watchmaker
The Thin Silence
Prey: Mooncrash
Stellaris: Distant Stars Story Pack
Darkest Dungeon: The Color Of Madness

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel Core 2 Duo na 2,7 GHz ili ekvivalent, Nvidia GeForce GTX 460 ili AMD Radeon HD 6850, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i5 na 3,0 GHz, Nvidia GeForce GTX 970 ili AMD Radeon R9 380X, 8 GB RAM
Veličina:
13,52 GB
Adresa:
www .wreckfestgame .com
PEGI:
nema

81
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera