TEST PLAY<>
072018<><>

Unforeseen Incidents

Zanimljivo je uporediti sadašnje stanje na tržištu point & click avantura sa onim od pre desetak godina. Dok smo tada sa ushićenjem dočekivali svaku novu iole kompetentnu avanturu, danas je tržište preplavljeno takvim igrama i teško je u moru proseka iskopati nešto što zaista valja. Kvalitet svakako postoji, ali problem je naći vreme (i volju) da se testiraju sve naizgled zanimljive nove avanture, koje se pojavljuju na svakih nedelju dana... Međutim, ne očajavajte! „Svet kompjutera” je tu da vam skrene pažnju na novu tradicionalnu avanturu, koja možda nije na nivou klasika, ali svakako predstavlja nešto što ljubitelji ovog žanra treba da isprobaju.

Unforeseen Incidents je zaista duhovita i dobro napisana avantura.

Harper Pendrell je običan čovek, fin mladić iz kraja, koji životari u gradiću Yelltown. Njegov čitav svet se menja kada se misteriozna zaraza, poznata kao Yelltown fever, pojavi u ovom gradiću. Vlasti uveravaju građane da nemaju čega da se plaše i da se vredno radi na vakcini koja će iskoreniti ovaj „bezazleni virus”. Međutim, kada Harper slučajno naiđe na ženu koja u velikim mukama umire na ulici, ona ga obaveštava da su stvari mnogo kompleksnije (i mračnije!) nego što izgledaju. Tako počinje sudbonosno putovanje, tokom kojeg će Harper preći put od trapavog (ali simpatičnog) gubitnika do... nešto manje trapavog junaka koji ne preza ni od čega u nastojanju da učini pravu stvar.

Unforeseen Incidents je, u suštini, nemačka avantura koja dolazi iz debitantskog studija Backwoods Entertainment. Kažemo „u suštini” jer su scenaristi ove igre podelili posao na neuobičajen način. Naime, glavni dizajner Marcus Bäumer napisao je nemačku verziju igre, dok je Britanac Alasdair Beckett-King (koga fanovi ovog žanra možda pamte kao tvorca dve komične avanture iz serijala Nelly Cootalot) bio zadužen za verziju na engleskom jeziku. Ljubitelji avantura navikli su da nemačkim komedijama u ovom žanru pristupaju sa oprezom. Bez zalaženja u diskusiju zašto nam nemačke avanture obično nisu duhovite, i da li je Beckett-King odradio bolji posao od Bäumera, tek sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je pred nama jedna zaista duhovita i dobro napisana avantura.

Komična, pulpy priča igre kompetentno barata starim dobrim klišeima iz žanra „triler sa teorijama zavere”.

Što se forme tiče, autori su pronašli balans između kompleksnih avantura stare škole i senzibiliteta savremenih igrača. Naime, iako ova igra nije casual, zagonetke nikad nisu previše teške, završavanje igre bez walkthrougha i bez mnogo zaglavljivanja daleko je od nemogućeg, a logika iza rešenja je jasna i ne zahteva previše razmišljanja „van kutije”. S druge strane, uvek vam je dostupan solidan broj lokacija i predmeta, kao i nekoliko zadataka koje nelinearno rešavate. Iako Unforeseen Incidents uglavnom ne impresionira dizajnom svojih zagonetaka (čast izuzecima), rešavanje problema skoro uvek jeste zabavno. Uobičajeno za ovakve igre, većina problema je inventarskog tipa, a tu je i nekoliko logičkih mini-igara. Treba pohvaliti i zanimljivu sinergiju između priče i mehanike. Naime, pošto je Harper vrlo vešt sa mašinama, dosta zagonetaka u igri ima veze sa popravljanjem i manipulacijom raznim mašinama i drugom elektronikom, a jedini predmet koji nosite kroz celu igru jeste Harperov multi-tool, vrlo korisna alatka sa više funkcija... Srećom (bar po mene), ovo ne znači da igra zahteva poznavanje elektronike, već je ovo samo način da se glavnom junaku udahne još malo života.

Slično mehanici, ni scenario nije impresivan, ali ipak odskače od konkurencije. Unforeseen Incidents je komična, pulpy priča koja kompetentno barata starim dobrim klišeima iz žanra „triler sa teorijama zavere”. Iako je, u suštini, u pitanju komedija, ova igra ipak zadržava određeni nivo ozbiljnosti i nikad ne prelazi u otvorenu parodiju. Nažalost, što je duže igrate, to više mana primećujete. Dubine praktično nema, negativci i njihovi motivi su nerazrađeni, a zapletu i istrazi koju Harper sprovodi nije poklonjeno dovoljno pažnje... Međutim, ono što će vas zadržati ispred ekrana jeste mnogo šarma. Duhovito napisani dijalozi i opisi predmeta, kao i simpatični, životni likovi, uveriće vas da igranje ove igre nije gubljenje vremena. U prvom redu, ističe se protagonista Harper, još jedan u nizu dobroćudnih avanturističkih junaka, koji će vaš boravak u svetu ove igre učiniti prijatnim iskustvom. U pitanju je jednostavan, skroman i pozitivan momak, čija je evolucija tokom priče solidno napisana, a pomaže i to što u igri ima likova koji su njegovi stari prijatelji, što pomaže da Harper deluje kao čovek od krvi i mesa. Pored toga, tu je i odlična glasovna gluma, što ne važi samo za Harpera, već i za skoro sve ostale likove.

Unforeseen Incidents možda nije na nivou klasika, ali svakako predstavlja nešto što ljubitelji ovog žanra treba da isprobaju.

Pomenutom šarmu mnogo doprinosi i vrlo dobra audio-vizuelna prezentacija. Grafika u stilu crtanog filma je prijatna oku i, po tonu, odlično pristaje scenariju, dok je muzika takođe na visokom nivou. Nažalost, jasno je da je ovo ipak niskobudžetna igra. Međuanimacija gotovo i da nema, likovi postaju mutni kada im se kamera približi tokom dijaloga, animacije su očajne, neke stvari nisu grafički predstavljene (na primer, predmeti koje hoćete da pokupite magično vam se stvore u inventaru kada kliknete na njih), a tu je i učitavanje između svake lokacije u trajanju od nekoliko sekundi...

Međutim, uprkos svim manama ove igre, prezentacija i scenario, poduprti dobro izvedenom mehanikom, zajedno grade avanturu koju ne treba da propustite. Autori nisu izmišljali toplu vodu, već su napravili igru koja sa ljubavlju obrađuje stare klišee, kada su u pitanju priče i mehanika. Rezultat je jedna veoma prijatna igra, koja će se sigurno naći među najboljim avanturama ove godine.

Aleksandar ĐURIĆ

 
Vampyr
Unravel Two
Moonlighter
Street Fighter: 30th Anniversary Collection
Unforeseen Incidents
Šta mislite o ovom tekstu?
FAR: Lone Sails
The Elder Scrolls Online: Summerset
Warhammer 40.000: Inquisitor – Martyr
Antigraviator
MotoGP 18
Wreckfest
OnRush
Cultist Simulator
Tennis World Tour
Ancestors Legacy
LEGO The Incredibles
Agony
The Watchmaker
The Thin Silence
Prey: Mooncrash
Stellaris: Distant Stars Story Pack
Darkest Dungeon: The Color Of Madness

Platforma:
PC, Mac
Potrebno:
Windows 7 64-bit, procesor / 1,2 GHz, 4 GB RAM, grafička kartica sa 1 GB VRAM
Poželjno:
Windows 10 64-bit
Veličina:
4,8 GB
Adresa:
tinyurl .com /y85x27tx
PEGI:
nema

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera