TEST PLAY<>
122018<><>

Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry

Davne 1987. godine, tim iz studija Sierra On-Line koji je predvodio Al Lou stvorio je avanturu Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards, koja zbog škakljivog seksualnog sadržaja inicijalno nije imala komercijalni uspeh, ali se za nekoliko meseci sve okrenulo. Igra je prvo postala kultni, a zatim i komercijalni hit sa više od četvrt miliona prodatih primeraka. U decenijama koje su sledile pojavilo se nekoliko rimejkova i nastavaka i spin-offova, od kojih je poslednji Leisure Suit Larry: Reloaded iz 2013. godine (SK 8/2013). Tokom poslednjih pet godina, prava na distribuciju su završila kod Ensemble Entertainmenta, a oni su pak našli dovoljno otkačeni studio, prigodno nazvan Crazy Bunch, sa neophodnom kombinacijom entuzijazma i iščašenog smisla za humor da se ovom vremešnom serijalu udahne nova energija.

Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry je dugo očekivano novo poglavlje u serijalu avantura o nespretnom zavodniku Lariju Leferu.

Od prvog kontakta sa igrom postaje vam jasno da su ljudi iz Crazy Buncha fanovi originalne igre. Takođe, očigledno je i da su rešili da nema smisla da se bore sa društvenim konvencijama sa kraja osamdesetih godina, koje su činile Larija šarmantnim i zabavnim, a koje po današnjim standardima mogu da deluju neprikladno ili uvredljivo. Umesto toga, ova igra oberučke grli sve ono što je čudno, pogrešno, bezobrazno i na bilo koji način otkačeno i stavlja ga u službu zabave igrača. Na taj način, Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry je istovremeno igra za nostalgičare koji su nekada imali priliku da provedu vreme uz neke od starijih delova Larijevog serijala, ali i za novu generaciju koja prosto želi da se nasmeje uz avanturu stare škole. U duhu originalne igre, i Wet Dreams ima specifičnu „starosnu zaštitu” – ako navedete da ste punoletni, biće vam upućena serija pitanja sa odgovorima koje će napamet znati uglavnom oni stariji od osamnaest godina.

Zaplet igre je beskompromisno besmislen – nešto se desilo sa Larijem Leferom u 1987. godini, ni on sam nije najsigurniji šta, ali se budi u 2018. i odbija da prihvati da se svet promenio, te i dalje gura po svom. Lari se ponovo nalazi na ulazu u Leftijev bar i nova avantura može da počne. Stvari se brzo komplikuju kada naš junak biva uvučen u korporativni svet eksperimentalne tehnologije, ali Lariju je i dalje bitno samo jedno – da što više devojaka pristane da izađe sa njim. Da bi to postigao potrebno je da podigne reputaciju (skor na dejting aplikaciji „Timber”) što, opet kao u starim igrama, znači pokušaje zavođenja serije perspektivnih romantičnih partnerki, uglavnom sa tragikomičnim rezultatom po Larija.

Za nostalgičare i one potpuno neozbiljne, ova igra biće razlog za neprestani osmeh na licu i neredak glasan smeh.

Da li je današnjica spremna za retro-gubitnika koji spopada sve devojke na koje naiđe iako nema ni trunke razloga za svoj optimistični pristup? Vreme će pokazati. Lari jeste do neke mere zaprepašćen razlikama i specifičnostima modernog društva, ali samo do trenutka kada mu u vidno polje uđe pripadnica ženskog pola.

Igru karakteriše tipično point-and-click izvođenje. Sve bitne komande obavljaju se mišem – kretanje, gledanje i korišćenje. Tokom dijaloga možete da birate između više ponuđenih odgovora, mada se često čini da oni ne utiču toliko na tok same igre koliko su u službi humora (što samo po sebi nije loša stvar). Ipak, veoma je bitno da vas igra ne vodi linearno za ruku i vaši izbori i akcije su i te kako bitni za uspešan prelazak igre. U klasičnom inventaru čuvate sve predmete koje možete da ponesete, da biste ih kombinovali na smislene i besmislene načine kada se ukaže potreba za tim.

Wet Dreams je istovremeno omaž klasiku, pun ljubavi i solidan nastavak koji uvodi serijal u moderno doba.

Dok će igrači koji se do sada nisu sretali sa ovim serijalom sigurno naći zabavu u Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry, neophodno je da vam specifični humor ove igre legne „baš kako treba”. Za nostalgičare i one potpuno neozbiljne, ovaj naslov biće razlog za neprestani osmeh na licu i neretko glasan smeh. Autori igre odvrnuli su neozbiljnost na maksimum i koriste gotovo svaku priliku da u igru udenu sirovi, neprikladni, srednjoškolski humor sa neprestanim seksualnim aluzijama i dvosmislenostima, bilo da se radi o dijalozima ili vizuelnim gegovima.

Sam izgled igre je prilično solidan. Animacije baš i nisu vrhunski glatke, ali su zato ručno crtane lokacije i likovi prilično impresivni. Diskutabilno je da li je bila ispravna odluka da Lari više ne bude zdepasta mala karikatura, nego da ima regularne ljudske proporcije, ali to, čini se, ne umanjuje humor. Sa druge strane, dijalozi su više nego solidno napisani i neprestano doprinose komičnoj atmosferi. Na početku, dok je sve puno ekspozicije i dok se privikavate na tempo igre, delovi razgovora mogu da se učine prespori ili čak razvučeni, ali taj problem brzo nestaje, pogotovo kada postanete svesni da se tokom dijaloga na svakom koraku kriju pošalice. Dok se svi glasovni glumci lepo zabavljaju u svojim otkačenim ulogama, posebna poslastica za veterane serijala biće Jan Robson, originalni Larijev glas iz starih igara, koji još jednom uspeva da na njemu jedinstven način balansira između ljigavog i šarmantnog. Glavna zamerka je relativna kratkoća igre, mada treba imati u vidu da je ovo delo jednog malog i mladog studija.

Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry u današnjem, politički korektnom svetu, predstavlja aberaciju koja je više nego dobrodošla. Istina je da se ne radi se o prefinjenom humoru, ali to nije bio slučaj ni pre trideset godina, kada je ovaj serijal pravio svoje prve, nesigurne korake. Wet Dreams je istovremeno omaž klasiku, pun ljubavi i solidan nastavak koji uvodi serijal u moderno doba. Bez obzira da li ste nostalgičar koji se seća starih igara ili ste fan avantura kom će ovo biti prvi kontakt sa Larijem Leferom, čeka vas nekoliko sati dobre, neozbiljne zabave.

Dragan KOSOVAC

 
Red Dead Redemption II
Fallout 76
Battlefield V
Call of Cthulhu
Lego DC Super-Villains
Gwent: The Witcher Card Game
Overkill’s The Walking Dead
Hitman 2
Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry
Šta mislite o ovom tekstu?
Football Manager 2019
Orphan
The Colonists
Project Hospital
11-11: Memories Retold
Warframe: Fortuna
Warhammer 40.000: Mechanicus
Party Hard 2
The Hex
Achtung! Cthulhu Tactics
Spyro Reignited Trilogy
My Memory of Us
Diablo III: Eternal Collection
Kursk

Platforma:
Windows, MacOS X
Potrebno:
x86 procesor na 2,33 GHz / Intel Atom na 1,66 HGz, 2 GB RAM, DirectX 9.0c kompatibilna grafička kartica sa 256 MB VRAM i Pixel Shaderom 3.0, Windows Vista
Poželjno:
Intel Core i3 / ekvivalentni AMD, 4 GB RAM, GeForce / Radeon sa 1 GB VRAM, Windows 10
Veličina:
4 GB
Adresa:
tinyurl .com /yc5q4jwp

81
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera