TEST PLAY<>
072017<><>

Wipeout: Omega Collection

Serijal Wipeout mnogi smatraju rodonačelnikom SF trkačkog podžanra koji je najveću popularnost, upravo zbog Wipeouta, doživeo veselih devedesetih godina prošlog veka. Iako je, realno gledano, prva prava igra ovog tipa bio Powerdrome s Atarija ST/Amige, toga se više niko ne seća osim nekoliko dinosaurusa koji rade u podrumskim arhivama.

Wipeout: Omega Collection sastoji se od dve igre i jedne ekspanzije, koje su remasterizovane za sveži hardver PlayStationa 4.

Wipeout naslovi inspirisali su mnoge dobre igre sličnog tipa, od kojih je Star Wars: Episode 1 – Racer jedan od mojih favorita. Wipeoutov zamah seže toliko duboko da su se rada na klonovima prihvatali i studiji u Srbiji (Pyroblazer by Eipix, može da se kupi na Steamu za par groša). Ovaj serijal je jedan od Sonijevih porodičnih dragulja i, osim opskurnih ekskurzija na konzole Nintendo 64 i SEGA Saturn, verovatno nikad više neće doći na neku drugu platformu.

Wipeout: Omega Collection sastoji se od dve igre i jedne ekspanzije, koje su remasterizovane za sveži hardver PlayStationa 4. To su Wipeout HD i njegova ekspanzija Fury, koji su debi doživeli pre pet godina na PlayStationu 3, kao i Wipeout 2048 koji predstavlja totalno modifikovanu verziju igre za ručnu konzolu PS Vita. Zašto je Sony odlučio da remasterizuje baš ova dva Wipeouta od devet koliko ih je bilo od 1995. godine? Zato što su u pitanju hronološki poslednja dva naslova, u čiji su DNK utkani svi najbolji momenti koje je serijal ikada imao. Oba su predstavljala vrhunac evolucije Wipeouta na svojim platformama, a sada su dobili novo grafičko ruho i status vrha evolucije na PlayStationu 4.

Trkanje po zmijugavim stazama budućnosti na kojima upravljate vozilima na mlazni pogon

Šta su to SF trkačine i kako funkcioniše Wipeout, može da se upita neko ko je rođen nedavno... Ako kod nečega nema mnogo filozofije, to je Wipeout. Igra se sastoji od trkanja po zmijugavim stazama budućnosti na kojima upravljate vozilima na mlazni pogon koja se razlikuju po brzini, okretnosti, otpornosti na oštećenja i drugim osobinama. Uspešnim dovršavanjem misija u kampanjskom modu otključavaćete nove modele vozila koje potom možete da koristite u pojedinačnim trkama i multiplayeru. Kod ovih igara glavna poenta je oduvek bila kinematika vožnje po ludačkim stazama i lagano sticanje veštine u prstima, pogotovo instinkta za pravilno korišćenje vazdušnih kočnica radi zauzdavanja krivina na stazi.

Jedina stvar koja mi se tradicionalno nije dopadala u serijalu Wipeout jeste agresivna elektronska muzika koja igrača dodatno baca u frku, kao da mu vrludave psiho-staze i vrišteća svetla nisu dovoljni. Ali, kao i sve što se tiče Wipeouta, i muzika će vam pre ili kasnije ući pod kožu, pomažući vam da uronite u specifični brzinski trans u kojem će se spoljna realnost, koja nije deo haj-spid spektakla na ekranu, usporiti i dati vam priliku da se laserski fokusirate na vožnju koja egzistira u svojoj sopstvenoj dimenziji.

Verovatno prva igra s podrškom za PlayStation 4 Pro koja dostiže sveti gral hi-end konzolnog gejminga postižući 60 frejmova u 4K rezoluciji.

Dakle, Wipeout HD i Wipeout 2048 – koji je bolji? (Ako je ijedan bolji?) Meni se od početka mnogo više svideo remasterizovani Wipeout 2048, koji objektivno ima lepše staze s manje krivina i manje oštrih zavijutaka. Manje krivina –> veća brzina –> lakše i brže upadanje u brzinski trans! Iako su potekli sa PlayStationa 3 i izašli iste godine kao i Wipeout 2048 (na Viti), Wipeout HD i ekspanzija Fury ne izgledaju tako moćno kao 2048, a i neuporedivo su zaguljeniji jer se bolid mnogo lakše oštećuje češanjem o ivice staze, a da ne govorimo o raketama, minama i vrućoj plazmi kojima vas konkurenti povremeno časte. Wipeout 2048 je verovatno lakši zato što se, u skladu s internom istorijom Wipeout „sporta”, smatra prologom za prvu igru u serijalu, kad staze i bolidi nisu dostigli nivo demonskih kerefeka koje imamo u narednim Wipeout igrama. Možda je lakši jer je zamišljen kao lansirna igra za konzolu PlayStation Vita, pa nije trebalo da bude mnogo hard-core i frustrirajući? Ko će ga znati...

Ako protivnike teško pobeđujete na početnom nivou težine, a od viših vam se dižu dlake na ruci i vratu, možda ne bi trebalo da posežete za multiplayerom. Ja sam se upustio u online trkanje i demoralisao kao tužni Pijerino kome devojka nije došla na randevu, već ga je ostavila da se znoji u žutom sakou nasred gradskog trga. Da li ovo online igraju samo mungosi s refleksima radioaktivne zmije ili ja nisam imao sreće s mečmejkingom, ne bih znao da kažem...

Na normalnom PlayStationu 4 remasterizovana kolekcija radi u 1080p i 60 fps, ali ako imate PS4 Pro, vizuelni kvalitet znatno eskalira. Wipeout: Omega Collection je verovatno prva igra s podrškom za PlayStation 4 Pro koja dostiže sveti gral hi-end konzolnog gejminga postižući 60 frejmova u 4K rezoluciji. U redakciji redovno dobijamo friške modele UHD televizora na test, tako da nismo bili lenji te smo spojili PS4 Pro na masni LG UHD TV dijagonale 55 cola i zamalo upropastili šanse da julski broj izađe na vreme. Igra je savršeno sposobna da u brzinski trans ubaci više osoba koje stoje/sede oko onoga ko igra i refleksno trzaju glavom u smeru skretanja na stazi. Ne znam da li za tako nešto postoji definicija u kliničkoj psihologiji, ali ako je nema, trebalo bi da je bude.

Wipeout: Omega Collection je najbolja SF hi-speed igračka zabava koju (razuman) novac može da kupi. Dok čekamo da nas Sony iznenadi pravim, punokrvnim Wipeoutom koji je od nule projektovan za PS 4 (nada umire poslednja), ova blast from the past kompilacija poslužiće za vraćanje refleksa u formu koju smo imali sa šesnaest godina.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Tekken 7
Rime
Wonder Boy: The Dragon’s Trap
Rising Storm 2: Vietnam
Friday the 13th: The Game
Impact Winter
DiRT 4
Bounty Train
Steel Division: Normandy 44
Serious Sam’s Bogus Detour
Tokyo 42
The Elder Scrolls Online: Morrowind
Wipeout: Omega Collection
Šta mislite o ovom tekstu?
Drifting Lands
Perception
Samurai Warriors: Spirit of Sanada
Crossout
Conarium
Lines
Darkest Dungeon: The Crimson Court

Platforma:
PlayStation 4
Adresa:
goo .gl /8XqX9s

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera