AKTUELNOSTI<>
072017<><>

E3 2017, Los Anđeles, 13-15. jun

Eksponiranje

Tri dana igara, najava i trejlera...i neizbežnog VR-a, koji još uvek odbija da prihvati da je za njega i dalje prerano

Još jedan Sajam elektronske zabave, to jest E3 (Electronic Entertainment Expo) odigrao se u tradicionalno vreme na poznatom mestu. Dvadeset treći E3 je sredinom juna napunio Los Angeles Convention Center ljubiteljima igara svih vrsta. Na sledećih nekoliko strana donosimo vam pregled naslova koji su najviše impresionirali posetioce sajma.

Svake godine se desi da kompanija ili dve simpatično pokušaju da pomere svoje konferencije za dan-dva pre samog sajma, ne bi li zaobišle medijsku gungulu koja nastane kada sajam počne. Ove godine je ta praksa prerasla u pravilo, pa je samo Nintendo održao svoju prezentaciju trinaestog juna, dok su svi ostali „veliki igrači” to uradili ranije. Electronic Arts, Ubisoft, Sony, Microsoft, Intel, Bethesda, Devolver Digital, pa čak i PC Gaming Show u organizaciji PC Gamera održani su između desetog i dvanaestog juna. Zahvaljujući tome, brojni posetioci su unapred znali koje naslove žele da pogledaju na sajamskim štandovima. Ipak, kada poput Nintenda imate u rukavu adute kao što su Switch i Mario, možda vam ti dodatni dani dizanja hypea nisu potrebni.

Počećemo, zato, upravo sa Nintendom, čiji Super Mario Odyssey za mnoge predstavlja igru sajma. U pitanju je, naravno, 3D platforma čiji se dizajneri vraćaju elementima igre koji su proslavili naslove kao što su Super Mario 64 i Super Mario Sunshine. Bowser je ponovo oteo princezu Peach, a Mario kreće za njima. Pošto Bowser beži skačući iz sveta u svet, Mario seda u svoj verni brod „Odyssey”. Svet ove igre moći će slobodno da se istražuje, a brojni nivoi, kao što je New Donk City, inspirisani su realnim lokacijama širom sveta. Mario će tokom igre moći da sakuplja dve vrste novčića koji se koriste za otključavanje kozmetičkih dodataka za njega i Odyssey. Interesantno je da novčići služe umesto skale zdravlja, odnosno ako vas tokom igranja povrede i nateraju da izgubite deset novčića – ode život. Super Mario Odyssey stiže na Switch krajem oktobra.

 
Sem Odysseya, predstavljeno je više naslova za Switch i 3DS koje treba očekivati u toku sledećih godinu dana. Tu su JRPG Xenoblade Chronicles 2 i Fire Emblem Warriors, akcioni hack-and-slash naslov sa likovima iz serijala Fire Emblem. Zvanično je potvrđeno da se radi na razvoju nove Pokémon igre, koja će biti ekskluzivna za Switch, a kad smo već kod neimenovanih naslova za popularnu novu konzolu, u pripremi su i dve nove igre čiji protagonisti će biti Yoshi i Kirby. Ljubitelji serijala Metroid dobiće Metroid Prime 4 za Switch, a za 3DS ih čeka rimejk Metroida II pod naslovom Metroid: Samus Returns. Na kraju, od silnih postojećih naslova koje su mogli da portuju na Switch, u Nintendu su se odlučili da posvete pažnju Rocket Leagueu. Nintendo i Mario su bili bitna stavka i na Ubisoftovoj prezentaciji, jer je tamo predstavljena igra koju ova dva studija razvijaju zajedničkim snagama. U pitanju je Mario + Rabbids Kingdom Battle. Iz naslova se vidi koje dve franšize će se spojiti u ovoj igri – Mario i otkačeni Raving Rabbidsi. Atipično za obe franšize je da je Kingdom Battle RPG čije taktičke bitke imaju potezno izvođenje. Radnja igre počinje kada neki nevaljalac otvori portal koji spaja Mushroom Kingdom i svet Rabbidsa. Da biste zatvorili ovaj portal i otkrili ko se krije iza svega, vodićete osam likova. To su Mario, Luigi, princeza Peach, Yoshi i četiri kostimirana Rabbidsa. Iako je tek najavljena na sajmu E3, igra Mario + Rabbids Kingdom Battle bi trebalo da bude u prodaji već krajem avgusta ove godine.

Kada već pomenusmo Ubisoft, da nastavimo sa njegovim naslovima. Slavni francuski izdavač je najsjajnije reflektore uperio u nove članove svojih uspešnih franšiza. Nikoga nije začudilo što je najviše pažnje privukao Assassin’s Creed Origins, koji bi trebalo da nađe svoj put do igrača krajem oktobra ove godine. Origins je deseta igra u serijalu Assassin’s Creed i direktni nastavak Assassin’s Creed Syndicatea iz 2015. godine. Igra je smeštena u Ptolomejev Egipat, a njen protagonista je Bayek, nubijski ratnik koji se bori da bi zaštitio svoj narod od brojnih opasnosti.

E3 je bio idealno mesto za ljude koji su želeli da saznaju nešto više o već kontroverznom naslovu Far Cry 5. Jedanaesta igra u franšizi Far Cry smeštena je u fiktivni okrug Hope u američkoj državi Montani, gde je propovednik Joseph Seed oko sebe, pod paravanom religijske grupe Haven’s Gate, okupio militantnu organizaciju ljudi ubeđenih da se bliži smak sveta i da su svi protiv njih. Kada se Seedovi sledbenici sukobe sa državnom policijom u okrugu Hope, nastaje opšti metež. Igrač je stavljen u ulogu mladog šerifovog zamenika koji će u tom haosu pokušati da uhapsi Josepha i članove njegove porodice. Far Cry 5 stiže krajem februara sledeće godine.

Sledećeg proleća stiže The Crew 2, nastavak urbane vožnje iz 2014. godine. Velika novost je što ćemo uz automobile moći da upravljamo i avionima i helikopterima. Ljubitelji serijala Just Dance već ovog oktobra dobiće Just Dance 2018 sa brojnim novim pesmama popularnih izvođača, kao što su Bruno Mars, Jamiroquai, Shakira ili Ariana Grande. Ipak, među brojnim nastavcima koje je Ubisoft predstavio na ovogodišnjem sajmu E3, najviše čiste radosti izazvao je novi trejler za Beyond Good and Evil 2, jer su mnogi poklonici originalne igre bili ubeđeni da se ova igra nikada neće pojaviti. Radnja ove akcione avanture odvija se nekoliko generacija pre događaja iz originalne igre, tako da je BG&E2, tehnički gledano, prequel. Vaš lik počeće igru na samom dnu društvene skale, ali opet na čelu svemirskog broda koji posećuje razne planete i sklapa krhke veze sa urođenim civilizacijama. BG&E2 neće biti MMO, ali će igrači biti deo perzistentnog univerzuma za specifičnim događajima koji utiču na kompletnu igračku populaciju. Da li ćete u takvom svetu želeti da igrate solo ili kooperativno, vaš je izbor. Vest da Ubisoft polako razvija Beyond Good and Evil 2 je svakako sjajna, ali treba obratiti pažnju i na to da igra nema okvirni datum izlaska, kao ni zvaničnu potvrdu na kojim platformama će da se pojavi, tako da nije isključeno da ćemo finalnu verziju ove igre videti tek za dve-tri godine.

Za decembar je najavljen Steep: Road to the Olympics, koji će slobodnim zimskim akrobacijama postojećeg Steepa dodati brojne zvanične olimpijske discipline kako biste se lično pripremili za Zimske olimpijske igre u Pjončangu sledećeg februara.

Ipak, Ubijeva ponuda nije bila potpuno lišena novih naslova. Tako je predstavljena mobilna igra South Park: Phone Destroyer, koja je već puštena u digitalne prodavnice u skandinavskim zemljama, a tokom leta bi trebalo da se pojavi i na ostalim tržištima. Igra kombinuje taktičke bitke zasnovane na kartama u stilu Clash Royalea. Naravno, ova igra će tek minimalno smanjiti nestrpljenje do oktobra, kada konačno treba da se pojavi South Park: The Fractured but Whole.

Starlink: Battle for Atlas stavlja vas u ulogu grupe elitnih pilota koji kreću u pravcu sistema Atlas ne bi li proterali robotske osvajače koji su iz njega prognali ljudske koloniste. Ipak, priča nije glavni adut ove igre, nego mehanika i prateća oprema. Naime, Starlink je zamišljen kao Skylanders za stariju publiku, jer će letelice kojima vaši piloti upravljaju biti modularne igračke čiju ćete konfiguraciju podešavati u realnom svetu, da biste ih, zatim, preko kontrolora ubacili u igru.

Uspeh igre Skull & Bones zavisi od toga da li će popularnost gusara biti u zenitu kada se ovaj naslov pojavi tokom druge polovine sledeće godine. Ovo je multiplayer akciona avantura sa izraženom taktičkom komponentom, a zasnovana je prvenstveno na pomorskoj komponenti igre Assasin’s Creed IV: Black Flag. Srž igre biće sukobi piratskih flota oko zakopanog blaga za kojim neprestano tragaju.

Ni Ubisoft nije bio imun na virus predstavljanja novih VR naslova. Njihov adut za sledeću sezonu je Space Junkies, arkadna pucačina u kojoj se naoružani blasterom i raketnim rancem borite u orbitalnim arenama. Kao što je bio slučaj sa prethodnim VR naslovom iz studija Ubisoft Monpelje, Eagle Flight, i Space Junkies će biti okrenut multiplayeru, i to bitkama 1v1 i 2v2. VR naslov Transference nastaje u saradnji između Ubisofta i SpectreVisiona, produkcijske kuće Ilajdže Vuda posvećenoj pravljenju horor sadržaja. Nadamo se da će ovo biti zaista dobro igračko iskustvo, a ne još jedna od onih jeftinih štrecalica kod kojih VR preterano naglašava teskobu.

Ova godina je bila specifična po tome što je Intel po prvi put imao zvaničnu prezentaciju na E3. Glavna tema konferencije ove velike kompanije bila je njihova saradnja sa brojnim studijima i firmama koje se bave razvojem VR sistema i igara, kao što su Oculus i Ready at Dawn studios, koji rade na VR igri Echo Arena, prvom naslovu koji će pokušati da poveže VR i eSports. Microsoft je takođe došao na E3 sa velikom hardverskom novošću – nekadašnji Project Scorpio sada ima zvanično ime, cenu i datum pojavljivanja u prodavnicama. Xbox One X ćete moći da kupite od sedmog novembra po ceni od 500 evra.

Brojni veliki naslovi bi trebalo do kraja ove godine da dobiju VR verzije, među njima su Fallout 4 VR, Doom VFR, Skyrim VR, Superhot VR i Mario Kart Arcade GP. Studio Skydance Interactive je najavio da će u sledećih nekoliko godina napraviti više VR igara smeštenih u svet „The Walking Deada”. Interesantno je da se nekoliko VR naslova na E3 pojavilo kao ekskluziva za Playstation VR. Verovatno najčudniji među njima je The Inpatient i stiže nam iz studija Supermassive Games (Until Dawn). Priča koja ekstremno podseća na film „Shutter Island” smeštena je u bizarnu mentalnu bolnicu u kojoj ste vi jedan od pacijenata. Sušta suprotnost Inpatientu je Moss, igra koja vas stavlja u ulogu Quilla, malog miša-musketara koji istražuje prelepe lokacije i rešava logičke zagonetke. Supermassive je na sajmu predstavio i triler-avanturu koja ne podržava VR – Hidden Agenda, u kojoj vodite detektiva Beki Marni i advokata Felisiti Grejvs, koje su na tragu serijskom ubici.

Pominjanje PSVR-a uvodi nas u priču o studiju Sony i njegovoj prezentaciji na kojoj su viđeni brojni impresivni naslovi, mada je većina njih najavljena ranije, ponekad i pre više od godinu dana. Od kadrova iz igre Marvel’s Spider-Man je zastajao dah. Ovaj naslov se rapidno približava interaktivnom akcionom filmu. Slične reakcije su dobili i novi snimci iz impresivnih igara, kao što su Detroit: Become Human, God of War, Uncharted: The Lost Legacy i Days Gone. Nakon distopijskog Detroita, magične istorije, regiona Indije zahvaćenih građanskim ratom i zombi apokalipse, za mnogo vedriju atmosferu pobrinuli su se kadrovi iz akcione platforme Knack II, u kojoj i dalje vodite razbijača Knacka i razvijajući sposobnosti koje vam se najviše dopadaju, prelazite brojne izazove solo ili u kooperativnom multiplejeru.

Nakon dve godine čekanja, Gran Turismo Sport će ove jeseni konačno postati prvi GT naslov pravljen baš za PlayStation 4 i, navodno, začetnik druge generacije igara u ovom slavnom serijalu.

Okupljeni na Sonyjevoj prezentaciji gromoglasno su pozdravili vest da će Shadow of the Colossus, klasik sa Playstationa 2, biti remasterovan za PS4. Svi modeli i teksture za igru su izgrađeni od nule, a igrači će imati i opciju da koriste novu upravljačku šemu, koja je više u skladu sa modernim igrama. Remasterovani Colossus stiže na PS4 početkom sledeće godine.

Predstavljena je i prva DLC ekspanzija za jednu od najboljih igara koje su se pojavile ove godine – Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds. Aloy se vraća u akciju nakon saznanja da se u ledom okovanim planinama krije nova mašina koja preti njenom naselju. Iz Guerrilla Gamesa obećavaju da imaju još mnogo planova za serijal Horizon i da očekuju da uz ovaj serijal provedu, slično Killzoneu, više od deset godina.

Ove godine se Activision priključio Sonyjevoj prezentaciji, pa su njihove velike igre Destiny 2, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy i veličanstveni Call of Duty: WWII mogle da se vide gotovo isključivo u verziji za PS4, iako će se u prodaji naći i na Xboxu i PC-u. CoD: WWII je prva igra u slavnom serijalu World at War iz 2008. godine, koja nas vodi na bojišta Drugog svetskog rata. Sem toga, ovo je prva igra od originalnog CoD-a gde u single player kampanji neće biti spontane regeneracije zdravlja, već ćete za lečenje morati da pronađete pripadnike saniteta. Takođe, postojaće značajnija ograničenja municije i trajanja sprinta. Igra stiže u prodaju početkom novembra i imaće nezaobilazni kooperativni mod u kom se vaš tim bori protiv talasa nacističkih zombija.

Svoje mesto na Sonyjevoj prezentaciji našao je i Capcom sa naslovima iz Marvel vs Capcom: Infinite i Monster Hunter: World. MH: W je najnovija, proširena iteracija Capcomovog serijala Monster Hunter, koji vas ponovo stavlja u ulogu lovca koji pomaže žiteljima raznih sela u lovu na velika i opasna stvorenja. Igra obećava sve tipove oružja iz ranijih poglavlja u serijalu, kao i nove alatke poput kuke za dosezanje visokih lokacija (ili rušenje delova okoline na zveri).

Kao prošle godine, Electronic Arts nije bio zvanično prisutan na E3, nego je uoči sajma održana prezentacija E3 Play. Tradicionalno je predstavljena ovogodišnja postavka hit serijala EA Sportsa: FIFA 18, NBA Live 18 i Madden NFL 18. Zvanično je najavljen i drugi DLC za Battlefield 1In the Name of the Tsar, koji donosi armiju carske Rusije, sa novim jedinicama, vozilima i snegom prekrivenim mapama Istočnog fronta. Usledio je neizbežni Star Wars: Battlefront II, koji sem single player kampanje koja prati članove imperijalnih odreda u periodu između filmskih epizoda „VI” i „VII” ima i unapređeni multiplayer u kom će najpoznatiji heroji i negativci iz svih filmova moći da ukrste blastere i svetlosne sablje.

 
Po mnogima hajlajt Electronic Artsovog događaja bilo je predstavljanje novog projekta studija BioWare. Sa jedne strane, Anthem predstavlja BioWareovu viziju sledeće generacije akcionog RPG-a. Sa druge strane, radi se o naslovu koji je nastao spajanjem logičkih i evolutivnih naslednika koncepata iz serijala Mass Effect i Titanfall i efektivno predstavlja odgovor Electronic Artsa na Activisionov serijal Destiny. Kako god okrenemo, to su dobre vesti za igrače koje će Anthem odvesti u divlji svet prepun opasnosti, stavljajući ih u ulogu Freelancera, odvažnih avanturista koji napuštaju bezbedno okruženje civilizovanih enklava, ulaze u robotizovana egzo-odela i hvataju se u koštac sa izazovima koji vrebaju u neistraženoj prirodi. Pomenuta egzo-odela, u igri zvana Javelins, postoje u nekoliko klasa i moći će da se prilagođavaju kako potrebama misija koje vas očekuju, tako i vašem stilu igre.

Mogla je da se vidi i nedavno najavljena, dvadeset i treća igra u serijalu NFS. Need for Speed Payback imaće kompleksnu single player (i offline) priču koja prati tri lika (svaki od njih ima specifične vozačke sposobnosti) i njihovu borbu sa kartelom zvanim The House. Glavni cilj igre je da stvori utisak takozvane „akcione vožnje”, odnosno igrač bi tokom misija trebalo da bude ubeđen da se nalazi unutar najimpresivnijih filmskih sekvenci automobilske jurnjave po gradskim ulicama. Naravno, tu je i nezaobilazni mrežni multiplayer.

Još jedan naslov iz EA na koji treba obratiti pažnju je A Way Out, koji u studiju Hazelight pravi Josef Fares, režiser odgovoran za igru Brothers: A Tale of Two Sons. A Way Out je igra dizajnirana primarno za timsko igranje u split-screen režimu. Igrači su u ulozi dva zatvorenika, Lea i Vinsenta, koji moraju da pobegnu iz zatvora i od progonitelja. Glavni izazov biće koordinisanje i komunikacija, jer igra ne vrši automatsku sinhronizaciju likova, već je to prepušteno samim igračima.

Na Microsoftovoj prezentaciji je, nakon pomenutog Xbox One X, predstavljeno više od četrdeset igara, od kojih je dvadeset ekskluzivno za Xboxu. Naglasak je bio na naslovima koji će na novoj konzoli moći glatko da se igraju u 4K rezoluciji i 60 fps. Vizuelno najimpresivnija od svih prikazanih igara je verovatno Forza Motorsport 7, fantastična trkačka simulacija iz Turn 10 Studiosa. Sedma Forza obećava ljubiteljima vožnje da će moći da sednu u više od 700 različitih automobila. Sem toga, svaki automobil ćete moći da podešavate pre trke u omiljenu od preko dvesta konfiguracija. Trke će se odvijati na trideset lokacija, svim iz prethodne igre u serijalu plus na nekolicini novih, kao što je Dubai Autodrome. Novost u serijalu je i visok stepen kozmetičkih podešavanja sopstvenog lika. Vlasnike PC-ja raduje što igra izlazi početkom oktobra, dok će igrači željni visoke rezolucije na konzoli morati da sačekaju sedmi novembar i Xbox One X. Igra koja će se pojaviti u prodaji istog dana kao One X i za koju se u Microsoftu nadaju da će biti hit jesenje sezone je Crackdown 3. Obračuni pripadnika Agencije sa kriminalcima i teroristima u urbanim sredinama budućnosti biće podignuti na novi nivo sa novom opremom i proširenim arsenalom, a novi engine omogućiće do sada neviđeni stepen uništenja okoline. Sve to, naravno, u 4K.

Pošto svaki ozbiljan studio i dalje mora da u svojoj paleti ima i zombie survival naslov, Microsoft je prikazao novi trejler za State of Decay 2. Prikazani su i snimci samog gameplaya, ali na žalost fanova koji nestrpljivo očekuju ovu igru, zvanični datum njenog izlaska pomeren je sa kraja ove godine na drugi kvartal sledeće. Početkom sledeće godine stiže i Microsoftov gusarski spektakl – Sea of Thieves. U pitanju je kooperativni multiplejer naslov u kom grupa prijatelja preuzima ulogu posade gusarskog broda i upušta se u istraživanje ogromnog otvorenog sveta. Dizajn likova, preterana fizika i komičan pristup sadržaju trebalo bi da obezbede specifičan šmek ovom naslovu.

Suprotnost besnim automobilima, futurističkoj akciji, tamanjenju zombija i gusarskim avanturama dolazi u vidu Minecrafta, koji će do kraja jeseni dobiti veliki grafički update prikladno nazvan Super Duper Graphics Pack. Naravno, igra i dalje ostaje tradicionalno kockasta, samo sada u 4K i sa mnogo naprednijim efektima. Tu su i veći serveri, servis za trgovinu između igrača i mogućnost slobodnog igranja sa bilo kojim prijateljem na bilo kojoj platformi. Među naslovima za publiku svih uzrasta moramo da izdvojimo i najavu igre Ori and the Will of the Wisps, nastavak prelepog ostvarenja Ori and the Blind Forest. Igrači će u nastavku ponovo voditi čuvare šume, malog Orija i njegovog prijatelja Seina, koji će krenuti u avanturu izvan granica šume Nibel. Autori iz Moon Studiosa su inspiraciju za mehaniku i izazove u novoj igri potražili u serijalima Metroid i Rayman. U Microsoftovoj ponudi posebno mesto zauzeo je remaster Age of Empires: Definitive Edition, koji će se pojaviti krajem godine i doneti sav sadržaj originalne igre i njene ekspanzije Rise of Rome, ali sa značajnim grafičkim unapređenjem, spreman za uživanje u 4K rezoluciji.

Za Bethesdu je ovogodišnji E3 prošao u znaku nastavaka, dodataka i remastera. Sem predstavljanja pomenutih VR izdanja Dooma i Fallouta 4, kao i novog sadržaja za The Elder Scrolls Online i The Elder Scrolls: Legends, prikazan je samostalni spin-off Dishonored: Death of the Outsider, koji je istovremeno svojevrsni nastavak Dishonoreda 2 i priče iz Knife of Dunwalla, epizodnog DLC-a za prvi Dishonored. Igra nas stavlja u ulogu misteriozne gusarke Billie Lurk, koja će pokušati da spasi Dauda, ubicu imperatorke Jessamine Kaldwin. Istovremeno, moraćete da porazite misterioznog Outsidera i tako otključate moći koje Corvo i Emily koriste u matičnim naslovima serijala Dishonored. Majkl Medsen i Rosario Doson ponovo će pozajmiti svoje glasove Daudu i Bille.

Shinji Mikami i Tango Gameworks spremaju The Evil Within 2, nastavak specifične kombinacije psihološkog trilera i survival horrora. Igrač vodi Sebastiana Constellanosa, detektiva čiji se život raspada. Ipak, kada se njegova ćerka Lily nađe u smrtnoj opasnosti, Sebastian kreće u mali grad sa mračnom prošlošću kako bi je spasio. Ipak, verovatno najzanimljiviji nastavak koji nam Bethesda sprema jeste Wolfenstein II: The New Colossus, nastavak igre Wolfenstein: The New Order, koji vas vraća u ulogu BJ Blazkowicza u alternativnoj Americi koju 1961. godine kontrolišu nacisti. Vaša pobeda nad generalom Deathsheadom je bila kratkog veka i pokretu otpora je ponovo potrebna vaša pomoć. The New Colossus donosi novu priču, nove zadatke, nova oružja i nove protivnike. BJ kreće u brojne opasne misije koje ga vode od nuklearnom eksplozijom opustošenog Menhetna, preko Nju Orleansa do Rozvela u Nju Meksiku.

Deep Silver predstavio je Metro Exodus, treći naslov u serijalu Metro i direktan nastavak „Redemption” završetka Last Lighta. U 2036. godini, na prostoru Ruske Federacije, koju je dvadeset i tri godine ranije opustošio nuklearni rat, igrač nastavlja svoju borbu za opstanak u ulozi mladog Artjoma, koji napušta moskovski Metro i kreće na daleko putovanje ka istoku. Exodus će da kombinuje veliki otvoreni svet koji ćete moći da istražujete samostalnim, linearnim nivoima. Čitavo okruženje će biti podložno dinamičkim promenama vremenskih uslova koje će odgovarati smeni godišnjih doba.

Klei Entertainment, studio koji vam je verovatno poznat po naslovima Don’t Starve i Mark of the Ninja, prikazao je Griftlands, šareni RPG u kom ćete morati da donosite teške odluke jer je ova igra smeštena u kompleksni svet gde sve ima svoju cenu, pa čak i moralnost i odanost. Do svakog cilja moći ćete da dođete poteznom borbom, ali i pregovaranjem, šarmom ili lopovlukom. Zatim, Cliff Bleszinski je na još jednoj prezentaciji LawBreakersa najavio da igra izlazi osmog avgusta, kao i da će koštati samo 30 dolara. Middle-earth: Shadow of War još uvek nije ni izašao (to će se desiti u oktobru), a iz Monolitha su već najavili prvi DLC – The Blade of Galadriel, koji će doneti samostalnu kampanju sa novim likom, vilenjačkom ratnicom Altariel.

Među nezavisnim igrama, iz mase se izdvojio preslatki TUNIC, igra koju već godinama pravi samo jedan čovek, Kanađanin Andrew Shouldice. Ovo je akciona avantura o maloj, odvažnoj lisici u velikom svetu punom misterija i opasnosti koji ćete moći slobodno da istražujete. Podjednako simpatičan naslov je Yoku’s Island Express, metroidvania koja kombinuje platformsko izvođenje sa mehanikom flipera. Naslovni Yoku je buba balegar na godišnjem odmoru. Kada se ispostavi da ostrvo na kom letuje kontroliše drevno božanstvo, Yoku će morati da ga umilostivi ispunjavanjem sve kompleksnijih zadataka. Ljudi odgovorni za serijal ARMA iz Bohemia Interactivea predstavili su nesvakidašnje vedru varijantu ostrvske survival igre. Ylands je šaren i vedar, ima kompleksan sistem za krafting, kao i editor i podršku za modove.

Jedan od naslova koji svima u redakciji „SK” budi toplinu u srcima i žar u očima je BattleTech iz Harebrained Schemesa. Jordan Weisman lično je predstavio single player kampanju koja prati plaćenički odred čija je baza oronula svemirska stanica Argo. Demonstracija poteznih borbi je prikazala značaj izviđanja, pozicioniranja i menadžmenta toplotom vaših mechova.

Rebellion je predstavio Strange Brigade, kooperativni TPS naslov koji nas vodi u potragu za izgubljenim civilizacijama tokom tridesetih godina prošlog veka. Četiri igrača postaće pripadnici ekspedicije čija svrha je podjednako i avanturistička i naučna. Da li ćete pronaći blago ili postati proslavljeni arheolog zavisi od toga da li ćete uspeti da se izborite sa elementima, životinjama i čudnim stvorenjima koja čuvaju ruševine. U ponudi Square Enixa, pored brojnih naslova iz raznih podgrupa franšize Final Fantasy, zapažen je bio Kingdom Hearts III, koji, po svemu sudeći, neće izaći pre proleća sledeće godine, a predstavljen je i Life is Strange: Before the Storm, prequel popularne epizodne avanture. To nije Life is Strange 2, na kome se polako radi u studiju Dontnod. Novost je da Before the Storm neće imati mehaniku premotavanja vremena, nego je naglasak pomeren na priču koju menjaju vaše odluke.

Sega je prikazala novi trailer za Total War: Warhammer 2, uz vest da igra stiže krajem septembra. Sem toga, zagolicali su maštu okupljenih najavom da će igra imati četiri frakcije. Ko će se pridružiti bitkama između lizardmena, high elvesa i dark elvesa, biće objavljeno tokom sledećih nekoliko nedelja. Isti izdavač predstavio je i Total War: Arena, kao i naslove iz serijala Sonic i Yakuza. Focus Home Interactive verovatno čeka Gamescom za predstavljanje više novih igara, ali su sada prikazali Call od Cthulhu i Vampyr.

Za kraj smo ostavili jednu poslasticu – Firaxisovu najavu ekspanzije XCOM 2: War of the Chosen, u kojoj na Zemlju stižu tri nova vanzemaljska šampiona sa kojima ćete se boriti. Svaki šampion ima specifičnu ličnost i način ponašanja tokom bitaka, a kako igra odmiče, oni će učiti nove sposobnosti. Sa druge strane, tu su i tri nove ljudske frakcije sa kojima ćete morati da izgradite savezničke odnose kako biste mogli da regrutujete njihove specijaliste: Templare sa psioničkim sposobnostima, snajpere-inženjerce zvane Reapere i Skirmishere, koji su hibridi ljudi i vanzemaljaca.

Kao svaki put, nismo pomenuli sve naslove koji su mogli da se vide na sajmu, ali o njima ćete moći da čitate u budućim brojevima „Sveta kompjutera”.

Dragan KOSOVAC

 
 AKTUELNOSTI
E3 2017, Los Anđeles, 13-15. jun
Šta mislite o ovom tekstu?

 TEST JOY
A4Tech Bloody G500 Combat Gaming Hedset, B740A i TL80 Terminator
Logitech G233 Prodigy i G433 7.1

 JA, IGRAČ
Veština poklanjanja
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera