TEST PLAY<>
072017<><>

DiRT 4

Kada smo saznali da Codemasters planira da nastavi sa razvojem izvornog DiRT serijala, pomislili smo: „O, ne!”. Nakon fantastičnog DiRT Rallyja, jednostavno nije postojao nijedan razlog da se mešaju babe i žabe, i da se sa konja silazi na magarca. Sve što je trebalo da urade je prošire sadržajem DiRT Rally, ispeglaju oštre ivice i na stolu bi se našla igra kojoj bi malo ko mogao nešto da zameri. Umesto toga, u Codemastersu su odlučili da sede na dve stolice i da DiRT Rally prilagode „matičnom” DiRTu, odnosno da ga pojednostave, naprave privlačnim široj igračkoj populaciji i umotaju u ambalažu „ždrpni od svega po malo”. Nakon svega što smo videli tokom perioda testiranja, možemo da kažemo da Codemasters skoro nije izdao kontroverznije ostvarenje...

DiRT 4 u osnovi ima arkadno izvođenje i više liči na Out Run nego na punokrvnu simulaciju vožnje koju smo očekivali.

Idemo odmah u sam centar – DiRT 4 je mnogo bliži arkadi nego simulaciji, u tolikoj meri da ga ne možemo nazvati ni „simkadom”. Iako nudi gejmerski (pandan arkadnom) i profi režim, te sijaset dodatnih opcija za podešavanje težine in between, DiRT više liči na Out Run nego na punokrvnu simulaciju vožnje koju smo očekivali. To ne znači da nije zabavan – naprotiv, već samo da ne donosi dovoljno izazova i da ga je daleko lakše zauzdati nego zastrašujući DiRT Rally. Vožnja je daleko opuštenija, dok papučicu gasa u većini slučajeva držite pritisnutu do kraja, bez bojazni da ćete biti debelo kažnjeni ukoliko napravite grešku. Fatalna izletanja su retka, kao i terminalna oštećenja automobila koja će vas udaljiti sa staze. Delovi će otpadati na sve strane, karoserija će se kriviti do neprepoznatljivosti, ali ćete vi nastaviti da vozite dalje kao da se ništa nije dogodilo. Vreme ne može da se vraća unazad, već se po pravljenju grešaka automobil može resetovati ili deonica krenuti ispočetka (ograničen broj puta).

DiRT 4 ne dolazi sa FIA WRC licencom, što znači da od originalnog šampionata, vozača i aktuelnih automobila nema ništa. Umesto toga, na raspolaganju je svega pet lokacija (SAD, Australija, Švedska, Vels i Španija) i oko 50 automobila, među kojima se nalazi i njih petnaestak iz takozvane „klasične” ere. Kampanja uopšte nije loša i u Forza stilu vas vodi sa šampionata na šampionat, gurajući vas ka jačim i moćnijim mašinama, samim tim i izazovnijim trkama. Krećete kao lokalni wannabe, brzo prelazite na regionalni i nacionalni nivo, a krajnji cilj vam je međunarodno takmičenje. Avanturu započinjete kao slobodan vozač i tako možete i da nastavite ukoliko želite da većinu zarađenog novca prepustite gazdama timova. Pošto to nije opcija, od prve šuške registrujete svoj tim i krećete sa njegovim „opremanjem”. Funkcija je daleko opsežnija nego u DiRT Rallyju i omogućava potpisivanje ugovora sa mehaničarima, inženjerima, skautima, pa čak i izgradnju propratnih građevina. Naravno, automobili mogu da se nadograđuju i popravljaju, a sama garaža proširuje kako bi primila više automobila. Sve u svemu, karijerni mod je izuzetno zanimljiv, a kada ga pređete, možete da se bacite na trke bagija, Rallycross šampionat (dolazi sa FIA licencom) ili obračun klasičnih mašina koje smo pomenuli ranije. DiRT 4 ima još jednog keca u rukavu u ovom departmentu – režim Your Stage. On je zadužen za kreiranje novih staza, ali, umesto unapred pripremljenih šablona, oslanja se na proceduralno generisanje sadržaja. To znači da je moguće izraditi neograničen broj staza, mada se pokazalo da posle nekog vremena počinjete previše često da uviđate sličnosti.

Igra je svakako zabavna, ali ne donosi dovoljno izazova i daleko ju je lakše zauzdati nego zastrašujući DiRT Rally.

Igru pokreće Ego 4 engine, što znači da je odlično optimizovana i da u Full HD rezoluciji klizi ritmom od stabilnih 60 sličica u sekundi, čak i na nešto slabijim mašinama. Očekuje vas raznoliki okoliš i različiti uslovi vožnje, od kojih nam se najviše svidela vožnja po magli. Moramo da napomenemo da igra u pravom svetlu sija tek kada nivo detalja postavite na Ultra, ali je za takvu egzibiciju potrebno više od dva gigabajta video-memorije. Isto tako, primetili smo da je nešto više pažnje (i detalja) posvećeno third person pogledu, te da dizajn kokpita nije reprezentativan kao što smo očekivali. Zvuk je u većini slučajeva zadovoljavajuć, ali i ništa više od toga. Sve u svemu, DiRT 4 nije tehnički najsavršenija igra u žanru, mada ne može da se kaže ni da puno odstupa od Premium klase.

Iako ima profi režim upravljanja, DiRT 4 nije simulacija vožnje, i to je stavka koja nas je najviše razočarala. Upravo će to da odvrati od kupovine okorele ljubitelje trkačkih igara, koji će morati da sačekaju neminovno izbacivanje na tržište Dirt Rallyja 2. To je prava šteta, jer je DiRT 4 odlično uobličen, prepun sadržaja i kvalitetnih igračkih modova. Kampanja se, rekli smo, izdvaja. Imate i licencirani Rallycross, trke bagija, multiplayer, te famozni Your Stage, koji dozvoljava generisanje staza. Naravno, i produkcijski je sve urađeno besprekorno, pa ekran šljašti, a zvučnici radosno vibriraju šaljući vam pozitivne signale. Ukoliko vam nešto „labaviji” fizički model i jednostavniji sistem upravljanja nisu prepreka, DiRT 4 jednostavno ne smete da preskočite. Radi se o naslovu koji predstavlja sam vrh kada je vožnja van klasičnih trkačkih staza u pitanju. Šta više, smatramo da je u pitanju najbolji DiRT do sada, a to svakako nešto znači, čak iako se radi tek o arkadnom++ naslovu.

Vladimir PISODOROV

 
Tekken 7
Rime
Wonder Boy: The Dragon’s Trap
Rising Storm 2: Vietnam
Friday the 13th: The Game
Impact Winter
DiRT 4
Šta mislite o ovom tekstu?
Bounty Train
Steel Division: Normandy 44
Serious Sam’s Bogus Detour
Tokyo 42
The Elder Scrolls Online: Morrowind
Wipeout: Omega Collection
Drifting Lands
Perception
Samurai Warriors: Spirit of Sanada
Crossout
Conarium
Lines
Darkest Dungeon: The Crimson Court

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One
Potrebno:
Intel Core i3 ili AMD FX, AMD Radeon HD 5570 ili Nvidia GeForce GT 440 sa 1 GB VRAM, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i5 4690 ili AMD FX 8320, AMD Radeon R9 390 ili Nvidia GeForce GTX 780, 8 GB RAM
Veličina:
35,7 GB
Adresa:
www .dirt4game .com

87
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera