PHONE ZONE
Honor Magic5 Pro
Pohod na zvezde
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. maj 2023.

Dok je bitisao ispod Huaweijevog kišobrana, Honor je redovno potpisivao telefone srednje klase koji su tržištu nudili verovatno najbolji odnos cene i kvaliteta. Odvajanjem od matične kompanije, koje je na koncu donelo više koristi nego štete (najvažnija je ta da je kao samostalni brend Honor izuzet iz američkih sankcija), stvoren je prostor za nesmetan pohod na višu klasu i ulazak u društvo elitnih proizvođača.

Svestran skup kamera istinski izdvajaju ovaj uređaj od konkurencije...

Nova Honorova uzdanica za prodor u prvu ligu mobilnih uređaja nosi naziv Magic5 Pro i ističe se kao veoma interesantan pametni telefon sa jedinstvenim dizajnom, vrhunskim hardverom i zanimljivim kamerama. Odlična prilika za korisnike koji žele uređaj u rangu Huawei P ili Mate modela. Ovaj telefon unapređuje karakteristike prethodnika na pravi način, nudeći bolje fotografske performanse, svetliji ekran, najnoviji Snapdragon procesor i veći kapacitet baterije, ali i produženi period garantovanih ažuriranja softvera. Naravno, i cena je „unapređena” za nekih stotinak evra u odnosu na početnu cenu prošlogodišnjeg izdanja, ali to se u ovom ludom vremenu već nekako podrazumeva.

Honor Magic5 Pro jedan je od najoriginalnijih i najelegantnijih telefona koji su dostupni na našem tržištu. Što se dizajna tiče, sve je na svom mestu: fizički tasteri su dobro raspoređeni i lako dostupni, a kućište je težinski dobro izbalansirano, uprkos povelikom modulu s kamerama na poleđini, i stabilno leži u ruci. Neskromni gabariti uspešno su maskirani zaobljenim ivicama i iznenađujuće tankim profilom - veliki ekran i masivna baterija nekako su spakovani u sendvič debljine svega 8,77 milimetara, uz kompletno vodootpornu konstrukciju (po strogom IP68 standardu). Estetski kvaliteti dodatno su naglašeni atraktivnom zelenkastom nijansom (dostupna je i manje atraktivna varijanta u crnoj boji).

Aluminijumski okvir je pedantno stopljen sa staklenim poklopcima sa obe strane, dok se zaobljeni ekran skoro neprimetno nastavlja na njega (pod prstima se tek neznatno oseća nešto oštrija ivica zaštitne folije). Zbog mat premaza i sitnozrnaste teksture, na prvi pogled se čini da je zadnja ploča napravljena od metala, ali zapravo je pokrivena staklom koje je, kao i staklo koje pokriva ekran, zaštićeno neimenovanom, ali prilično efikasnom zaštitom od grebanja (s druge strane, na fabrički instaliranoj foliji sumnjivog kvaliteta uredno će se ocrtati i najmanje ogrebotine). Ekran zauzima gotovo 93 odsto prednje površine, što uz idealan odnos širine i visine stvara sve preduslove za potpuno uživanje u multimedijalnim sadržajima. Jedino što će nekome možda pokvariti utisak gledanja videa jesu poprilična masa uređaja i modul prednje kamere dizajniran u obliku pilule, smešten u gornjem levom uglu ekrana, koga nije tako lako ignorisati kao nenametljive punch hole kamere. Ako utisak zasnivamo na dizajnu, sve u svemu, krajnje je pozitivan, uprkos ovim manjim nedostacima. Treba još naglasiti da biometrijski senzori rade besprekorno, kako odlično pozicioniran ekranski čitač otiska prsta, tako i brza i pouzdana funkcija za 3D skeniranje lica.

O performansama novog OLED ekrana može se govoriti u superlativima: osvetljenje je snažno i ravnomerno, veoma bogat kolorit stvara upečatljive boje bez vidljivih prelaza između bliskih nijansi, dok je kontrast savršen, doduše, pod uslovom da nije aktiviran režim visoke osvetljenosti. Maksimalna frekvencija osvežavanja slike je 120 herca, pri čemu ekran ne pokazuje nikakvo treperenje ni kada je osvetljenost na minimalnim vrednostima, zahvaljujući čemu se smanjuje zamaranje očiju kada se telefon dugo koristi u mraku - idealno rešenje za noćobdije koje se od telefona ne odvajaju ni u sitne sate.

Ispod haube Magic5 Pro krije se superiorni Snapdragon 8 Gen 2, u čiju smo se brzinu i energetsku ekonomičnost uverili tokom prethodnih meseci, testirajući druge „teškaše” nove generacije (Samsungove Galaksije S23 mogu da pokažu nešto bolje rezultate na testovima brzine zbog fabrički nasviranog radnog takta procesora, ali to u realnim uslovima ne predstavlja nikakvu prednost). Važno je napomenuti da Honor nudi dva različita režima baterije koji utiču na brzinu celokupnog sistema - standardni i režim visokih performansi. Testiranje u aplikaciji Geekbench 6 obavili smo u podrazumevanom režimu (iz nekog razloga, nije bilo moguće pokrenuti test u turbo režimu), dok je AnTuTu skor dobijen pod „dopingom”, gde je pružio oko 10 odsto bolje rezultate (ali uz osetnije zagrevanje, pa svakako preporučujemo standardni režim tokom procesorski zahtevnih aktivnosti, kao što su igranje i snimanje videa). Uz obilje brze memorije na raspolaganju (testirali smo varijantu sa 12 gigabajta RAM-a i skladištem od pola terabajta), u svakodnevnoj upotrebi Magic5 Pro je bio besprekoran, tako da nismo uspeli da detektujemo nikakva usporenja ili slične probleme koji bi nagovestili da nešto, bilo softverski ili hardverski, nije utegnuto kako treba.

Što se tiče softvera, Honor je Android 13 presvukao sopstvenim MagicOS interfejsom, koji možda nema intuitivno okruženje na nivou vodećih brendova (čini se i kao da pošto-po to želi da oponaša iOS uređaje pod Android okruženjem), ali nudi potrebnu jednostavnost, stabilnost i fluidnost, kao i neke (ne)potrebne funkcije koje ne nalazimo kod drugih platformi. U suštini, radi se o lako modifikovanom EMUI okruženju, na kome Huawei godinama lije znoj ne bi li ga ulickao do tančina, pa je i to neka preporuka da će na koncu sve biti utegnuto kako treba (mada bismo više voleli da Honor kreira sopstveno originalno okruženje, jer bi to pomoglo daljoj izgradnji identiteta brenda na sve preplavljenijem tržištu). Što se podrške tiče, Honor obećava tri velika ažuriranja operativnog sistema i pet godina bezbednosnih zakrpa, što je veliki korak napred.

Da je zaista jedinstven i moderan uređaj, Honor Magic5 Pro pokazuje i na primeru kamera, koje krasi upečatljiv dizajn, ali i vanserijski kvalitet. Glavna kamera oslanja se na prilagođeni Sony IMX878 senzor, dok telefoto kamera koristi Sony IMX858. Pored toga, ultraširoka kamera ima OmniVision OV64B čip sa free-form digitalnim sočivima (ova sočiva proizvode se pomoću kompjuterski kontrolisanih alatki za površinsku obradu koje su mnogo preciznije od konvencionalnih alatki i omogućavaju izradu sočiva koja pružaju šire vidno polje, oštriju sliku i bolju separaciju boja). Dalje, ToF senzor (IMX516), senzor temperature boje i senzor treperenja u hardveru kamere rade u sinergiji sa različitim AI algoritmima, kako bi proizveli najbolje rezultate. Sve u svemu, svestran skup kamera istinski izdvajaju ovaj uređaj od konkurencije - drugo mesto na globalnoj listi renomiranog sajta za testiranje mobilnih kamera DXOMARK (ukupan skor 152), dodatno potvrđuje ovaj utisak.

U praksi, to znači da nema situacije u kojoj Magic5 Pro neće spremno isporučiti fotografije vrhunskog kvaliteta, bilo da se radi o dnevnim ili noćnim fotografijama, širokougaonim ili telefoto snimcima sa maksimalnim uvećanjem od 100× - optičkih 10× obezbeđuje izuzetan kvalitet snimaka, zahvaljujući gotovo savršenoj stabilizaciji sočiva, dok sa porastom procenta digitalnog uvećanja kvalitet, uprkos softverskom izoštravanju, evidentno opada. Treba istaći i brz i precizan autofokus, koji odlično radi i u otežanim uslovima. Impresivne mogućnosti kamere se ne završavaju samo na fotografijama, jer vanserijski kvalitet beležimo i na planu 4K video-zapisa pri 60 sličica u sekundi. Moguće je snimati i u HDR10+ i prilagođenom filmskom formatu, sa 10-bitnom kolornom dubinom, što obezbeđuje još veću fleksibilnost i kreativnu kontrolu. Prednja kamera obogaćena je i 3D dubinskom kamerom, koja obezbeđuje bolju portretnu fotografiju, ali i preciznije i pouzdanije biometrijsko snimanje lica. Softver kamere nudi čitavu plejadu raznorodnih režima, u kojima će svaki inspirisani fotograf naći ponešto zanimljivo.

Baterija velikog kapaciteta obezbeđuje odličnu autonomiju u gotovo svim uslovima: po našoj proceni, većini korisnika jedno punjenje obezbediće skoro dva dana korišćenja, čak i kada je aktivirano maksimalno osvežavanje ekrana (reprodukcija videa i igara, rad sa kamerom i pristup internetu preko mobilne mreže „srču” najviše energije). Implementacijom tehnologije brzog punjenja (Honor SuperCharge) obezbeđeno je brzo punjenje, koje uz priloženi punjač snage 66 vati neće oduzeti više od 45 minuta za kompletan ciklus od „nule” (za dodatnih 30 odsto kapaciteta dovoljno je tek desetak minuta). Telefon, takođe, podržava bežično punjenje snage do 50 vati, kao i reverzno punjenje.

U celini gledano, Honor Magic5 Pro impresionira originalnim dizajnom, izuzetnim kamerama, moćnim performansama i odličnom autonomijom, pa će i korisnici koji redovno uprežu sve raspoložive kapacitete telefona teško naći konkretnu zamerku. S druge strane, struktura korisničkog interfejsa i celokupno korisničko iskustvo nisu sasvim na nivou konkurenata zvučnijeg imena, ali postoji zdrava osnova koja će se redovnim ažuriranjem sigurno poboljšati tokom vremena.

Operativni sistem: Android 13, MagicOS 7.1

Dimenzije i masa: 162,9 × 76,7 × 8,8 mm / 219g

Čipset i memorija: Qualcomm SM8550-AB Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm, Octa-core, 1×3,2 GHz Cortex-X3 & 2×2,8 GHz Cortex-A715 & 2×2,8 GHz Cortex-A710 & 3×2,0 GHz Cortex-A510), Adreno 740 GPU, 8/12/16 GB RAM-a, 256/512 GB interne memorije UFS 4.0

Displej: 6,81” LTPO OLED (1312 × 2848, 19,5:9, 460 ppi, 1B boja, 120 Hz, HDR10+, 1800 nita)

Primarni sistem kamera: 50 MP (f/1,6, 23 mm wide, 1/1,12” PDAF, laser AF, OIS) + 50 MP (f/3,0, 90 mm telephoto, PDAF, OIS, 3,5x optički zum) + 50 MP (f/2,0, 13 mm, 122˚ ultrawide, 1/2,5”, AF), TOF 3D (senzor dubine), 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS, HDR10

Selfi kamera: 12 MP (f/2,4, 100˚ ultrawide), TOF 3D (senzor dubine), HDR, 4K@30fps, 1080p@30/60fps

Ostalo: Bluetooth v5.2 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6/dual-band/direct/hotspot, GSM/CDMA/HSPA/EVDO/LTE/5G, GPS (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS), NFC, USB-C 3.1, DisplayPort 1.2, IC port, stereo zvučnici dual nano-SIM, Li-Po baterija 5100 mAh, brzo punjenje 66 W (50W bežično)

Performanse: AnTuTu Benchmark (v9): 1224750 ; Geekbench 6: 1954 (Single-Core), 5192 (Multi-Core)

Proizvođač: Honor (www.hihonor.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama