Telefoni
Vesti
Promo
Kako funkcije bezbednosti Galaxy uređaja čuvaju vaše lične podatke
Zaštitite svoju privatnost
Svet kompjutera
5. jun 2024.

Telefoni su nam stalno u rukama, ali da li ste pomislili na to koliko često dospevaju u ruke drugih? Bilo da je u pitanju zabavljanje deteta, pokazivanje nečeg smešnog prijatelju ili slanje na popravku, svoje uređaje dajemo drugima iznenađujuće često. Svaki put kad to uradimo, rizikujemo da taj neko ima prevelik pristup našim podacima, a to otvara vrata za potencijalno narušavanje privatnosti.


Uz Pin app funkciju i režim održavanja, više ne morate da brinete da li neko „njuška“ po vašem telefonu. Vi odlučujete šta ljudi mogu i ne mogu da vide, bez obzira na to kod koga je vaš uređaj - kao da imate ličnog telohranitelja za svoj telefon.


Pin app funkcija (Pin app feature)


Postoje situacije kada nekome date svoj telefon da biste mu pokazali neke slike. To mogu da budu fotografije sa odmora ili prosto nešto smešno što ste sačuvali. Ali, onda taj neko slučajno otvori drugu aplikaciju i vidi fotografiju, poruku ili bilo šta drugo što niste nameravali da pokažete. Takva situacija je grozna, ali Pin app funkcija može to da spreči.


Pin app takođe funkcioniše kao znak Ne uznemiravaj jer sprečava iskakanje neuobičajenih obaveštenja gde postoji rizik od prikazivanja osetljivih informacija kada samo želite da podelite sa nekim smešnu objavu sa društvenih mreža.


Podešavanje Pin app funkcije je brzo i lako. Idite na Podešavanja, potom na odeljak Bezbednost i privatnost. Zatim skrolujte nadole da pronađete Još bezbednosnih podešavanja i tu možete da pokrenete Pin app funkciju ili da kliknete na tekst da vidite još podešavanja. Za dodatnu sigurnost, možete da izaberete opciju „Pitaj za PIN pre skidanja oznake”, tako da je bilo kome ko ima vaš telefon potrebna šifra da izađe iz označene aplikacije.


Zatim otvorite aplikaciju koju želite da označite. Kliknite na dugme Nedavno (ili prevucite nagore i držite ako koristite pokrete za prevlačenje), a potom pritisnite ikonicu iznad aplikacije. Izaberite opciju „Označi ovu aplikaciju” i to je to.


Podešavanja > Bezbednost i privatnost > Još bezbednosnih podešavanja > Označi aplikaciju


Režim održavanja (Maintenance mode:


Tokom radnog veka uređaja, mnogi od nas dođu u situaciju da moraju da predaju telefon servisu za popravku zbog polomljenog ekrana ili oštećenog ulaza za punjenje. Dešava se i da moramo da pošaljemo uređaj na popravku na neko vreme, što donosi posebne rizike kao što je mogućnost da treća lica pristupaju privatnim informacijama na našem uređaju.


Tu može da se iskoristi Samsung režim održavanja.[1] On je posebno osmišljen da štiti i sakriva vaše lične podatke od pristupa kada uređaj nije u vašim rukama i kada se šalje na bilo kakvu popravku.


Kada aktivirate režim održavanja, možete da podesite poseban korisnički profil, što garantuje bezbednost vašeg glavnog naloga i podataka. Ovaj režim može da se aktivira preko Podešavanja na uređaju, gde kliknete na Brigu o uređaju pre nego što pređete na režim održavanja. Isto tako može da se aktivira preko aplikacije Samsung Members.


Kada se uključi režim održavanja, možete da sakrijete sve svoje lične podatke, uključujući fotografije, video snimke, kontakte i poruke i sprečite bilo kakav neovlašćeni pristup. Ovaj režim takođe sprečava da servis za popravku slučajno izbriše podatke sa vašeg uređaja, na primer.[2] Ako treba da pošaljete svoj uređaj na popravku, takođe možete da se pobrinete za to da oni koji mu pristupaju imaju pristup samo osnovnim funkcijama uređaja koje im omogućavaju da urade potrebnu dijagnostiku.


Podešavanja > Briga o uređaju > Režim održavanja[1] Dostupnost može da zavisi od tržišta i modela.

[2]Kao mera predostrožnosti, korisnicima se savetuje da naprave rezervne kopije svih ličnih podataka pre aktiviranja režima održavanja.

Samsung
Galaxy
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama