INTERNET
.rs: Izmene zakona za efikasniju eUpravu • kasni portal za frilensere • Eduroam • naša ENP u celom regionu
AI i etika
Dušan DINGARAC
1. maj 2023.

Vlada Republike Srbije konačno je usvojila Zaključak kojim se usvajaju etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije, a cilj je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije - da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

Dom zdravlja povezan sa bolnicom radi dijagnostike na daljinu

Ove smernice su već dugo bile u proceduri, a trenutak kada su usvojene lepo se poklopio sa problemima koji se polako pokazuju u javnosti, da prilikom upotrebe ChatGPT-a, nakon početnog oduševljenja, postoje neki problemi po pitanju zaštite ličnih podataka. Upravo zbog toga su neke od zemalja EU suspendovale korišćenje ovih AI sistema.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će omogućiti primenu eAgrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s obzirom na to da su pravila i procedure za njihovo odobravanje zastarela i komplikovana, pa su i odobravanja i isplate podsticaja kasnili. Ovim se ukida potreba da poljoprivrednici pribavljaju papirne isprave iz službene evidencije državnih organa i da ih putem pošte šalju u Beograd (moglo je i na pisarnici). Dakle, softver će to raditi umesto njih, preko takozvane servisne magistrale državnih organa. Zanimljiv je podatak da je do sada, putem te magistrale, razmenjeno preko 150 miliona dokumenata! Svakako, ova magistrala jedan je od najznačajnijih sistema eUprave.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstveni postupak potrebne provere, vezane kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola. Postupak njenog izdavanja, odnosno, izdavanja dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Takođe, jedinstveni veb-portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potpisalo je sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu Sporazum o obavljanju stručnih poslova održavanja i unapređenja Registra matičnih knjiga. Sporazum je zaključen u cilju obezbeđenja tehničkih uslova za zakonito i pravilno postupanje ovlašćenih lica za rad u Registru matičnih knjiga, kroz obavljanje stručnih poslova održavanja i unapređenja Registra matičnih knjiga, kao službene evidencije od značaja za efikasno postupanje organa i pružanje usluga elektronske uprave.

Euprava podseća na korišćenje usluge eVrtić, koja je ove godine dostupna u 102 predškolske ustanove. Upis u vrtiće na teritoriji Beograda biće moguć isključivo putem usluge eVrtić. Upis u osnovne škole takođe se sprovodi preko portala eUprave, a upis u srednje škole preko portala mojasrednjaskola.gov.rs.

APR je uspeo da omogući prijem godišnjih finansijskih izveštaja za pravna lica i pored DDOS napada koji se odvijao tokom nekoliko dana pred završetak prijema. Nekoliko dana su napadi ometali korisnike da pristupe elektronskim servisima APR-a, da bi 27. marta napadi bili neutralizovani. APR je prijavio napade nadležnim CERT-ovima. Zanimljiva je i statistika kada se predaju prijave. Po starom, dobrom običaju, prase se goji pred Božić, pa je poslednjeg dana kriva otišla u nebesa.

Kada smo već kod APR-a, od 18. maja ukida se papirna prijava za osnivanje privrednog društva. Od tog datuma, APR će primati prijave samo u elektronskom obliku. Logičan korak u digitalizaciji eUprave koji bi trebalo da rezultira smanjenjem vremena obrade zahteva. Registracione prijave za promenu podataka podnosiće se Registru privrednih subjekata, kao i do sada, samo u papirnoj formi, ali je ta usluga jedna od narednih u redu za digitalizaciju.

Inače, i bez DDOS napada, svakog meseca dobijamo informacije o problemima u funkcionisanju određenih vitalnih elektronskih sistema. Ovog meseca, bilo je problema u sistemu eFaktura (ovoga puta API sistem je imao prekid u radu), a problema je bilo i u funkcionisanju nekih komponenata zdravstvenog sistema, zbog kojih je bilo otežano obavljanje pregleda u KCS u Beogradu.

Kada smo već kod zdravstvenog sistema, tokom marta, Obrenovac je dobio moderan dijagnostički centar sa najmodernijim skenerom, rendgenom i ultrazvučnim aparatom. Ovi aparati povezani su preko interneta specijalnom radnom pločom sa Kliničko-bolničkim centrom „Zemun”, čiji će lekari obavljati specijalističke preglede „na daljinu”. Ovo je prvi takav dom zdravlja, ali i model za mnoge buduće. Na ovaj način, veliki deo usluga moći će da se obavi u lokalnom domu zdravlja, iako nema stručnog osoblja svih specijalnosti a veći zdravstveni centri biće rasterećeni od fizičkog dolaska jednog broja pacijenata.

Frilenseri su uvedeni u zakonske okvire i sada se na adresi frilenseri.purs.gov.rs uvodi portal na kome će moći da podnesu poreske prijave. Novi model samooporezivanja zaživeo je od trećeg aprila, ali s obzirom na to da portal kasni, prijave će moći da se podnesu kao i do sada na PP OPO prijavi ili da se sačeka rad portala pa da se prijave tada podnesu.

Karavan Digitalna ekspedicija (digitalnaekspedicija.gov.rs), za edukaciju građana o digitalnim veštinama obišao je Bor i Priboj. U planu je da obiđe još osam gradova do kraja godine (Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Prokuplje, Brus, Valjevo, Sremsku Mitrovicu i Zaječar).

Jedinstveno upravno mesto otvoreno je u Lebanu i Ćićevcu. Ove godine treba da se otvori još trinaest novih jedinstvenih upravnih mesta.

U okviru projekta izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, završena je pristupna mreža u selu Gornje Svrače kod Blaca.

Akademska mreža Republike Srbije (AMRES) omogućila je svim svojim krajnjim korisnicima, korišćenje eduroam servisa na više od dve hiljade lokacija širom Srbije, sa približno 23 hiljade bežičnih tačaka pristupa. Eduroam (education roaming) predstavlja standard za bežični pristup internetu u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta i dostupan je u više od sto zemalja. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup internetu, bez otvaranja dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke, kreiranih u instituciji u kojoj rade ili studiraju. Srbija se trenutno nalazi na trećem mestu u Evropi po broju lokacija na kojima je dostupna eduroam usluga, dok u svetu zauzima peto mesto i to odmah iza visokorazvijenih država, poput Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Engleske.

Jedinstvena elektronska naplata putarine za Srbiju i Severnu Makedoniju u okviru projekta Otvoreni Balkan trebalo bi da proradi tokom leta. Pored planiranog proširenja sistema i na Albaniju, po prvi put je saopšteno da se širenje sistema planira i na Hrvatsku i Grčku. Trenutno je u Srbiji broj korisnika ENP oko 650 hiljada, a uskoro će kupovina tagova za fizička lica biti dostupna u poslovnicama JP „Pošta Srbije”.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama