VREMENSKA MAŠINA
Elektronska trgovina u Jugoslaviji
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. maj 2023.

Prvog maja, film „Gladijator”, u režiji Ridlija Skota, sa Raselom Krouom i Žoakinom Finiksom u glavnoj ulozi, debituje u američkim bioskopima. Petog maja, nakon „premijere” na Filipinima, najslavniji e-mail virus, poznat kao ILOVEYOU, počinje nezaustavljivo širenje po svetu. Jedanaestog maja, populacija Indije zvanično dostiže brojku od milijardu ljudi.

Hansol, Daewoo, Philips... Broj otvaramo kombinovanim testom predivnih monitora sa katodnim cevima, proizvedenim od strane kompanija koje su taj segment biznisa odavno okačile o klin. U rubrici „Internet” odgovaramo na krucijalno pitanje drugog kvartala dve hiljadite godine - Da li postoji elektronska trgovina u Jugoslaviji? Naravno! Tesno povezan sa mrežnom trgovinom je i online kriminal, o kome pišemo već na sledećoj strani, upozoravajući čitalaštvo da je „sve više nedozvoljenih radnji na Internetu”. Uzgred rečeno, internet se tada pisao velikim slovom, ali je ta praksa kasnije tiho napuštena (unošenjem izmena u Pravopis srpskog jezika, prim. lekt.).

Svet igara čak ni teoretski ne može da bude bolji od ovog izdanja. Igra meseca je fabulozni Starlancer, svemirska simulacija-lite stare škole, iz pera velikog maga žanra Krisa Robertsa. Opisujemo i neponovljivi Thief 2: The Metal Age, Soldier of Fortune, Star Wars: Force Commander, Star Trek: Armada, Theocracy, Majesty, Need for Speed 5: Porche Unleashed, a u VS varijanti suočavamo Comanche/Hokum, KA-52 Team Alligator i Gunship! Sve pršti od ponude borbenih helikoptera.

maj 2005.

Desetog maja, tokom govora koji je držao u Tbilisiju (Gruzija), na Džordža Buša mlađeg biva bačena ručna bomba koja se nije aktivirala (rečeno starim JNA rečnikom, „slagala je”). Petnaestog maja, u bioskope širom sveta stiže „Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith”, poslednji gledljivi „Star Wars” film. Dan kasnije, žene dobijaju pravo glasa u Kuvajtu, kao i pravo da budu birane na lokalnim i parlamentarnim izborima.

Šta je data mining? Na to pitanje pokušavamo da odgovorimo u tekstu naslovljenom „Iskopavanje podataka”. Plivajući u vodama masivnih baza, nastavljamo sa tekstom „Računarsko samoupravljanje”, gde dajemo odgovor na stvar koja zanima svakog sistemskog administratora - Da li su mogući računari koji su sposobni da se sami poprave i otklone softverske greške u radu, bez bilo kakve informacije upućene vlasniku ili adminu? U rubrici „kompjuteri i film”, kolega Kosovac je teški optimista, naslovljavajući recenziju „Epizode III” sa „Kraj sage”. Heh, kraj.

U post-kriznoj eri za PC gaming, ponuda u Svetu igara se lagano oporavlja. Kao igru meseca, krunišemo solidni Splinter Cell: Chaos Theory, a pišemo i o zaboravljenim asovima, kao što su Project Snowblind, Cold Fear, Cossacks 2: Napoleonic Wars (apsolutni hit kod domaćih warez dilera), Silent Hunter III (i dalje najbolja simulacija podmornice)... Kao slastan kuriozitet, tu je Will of Steel, RTS stvoren od strane domaćeg tima koji je doneo uzbudljivu opciju komandovanja jedinicama glasom (koja nije bila idealna, ali je pokušaj bio hrabar).


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2023
TCL NxtPaper 11
Stripoteka XXII veka
TCL NxtPaper 11 je najbolji uređaj za čitanje kolor stripova i digitalnih magazina koji novac može da kupi...
Asus TUF RTX 4070 O12G Gaming
Na pragu entuzijazma
Novi, „ne-Titanijumski” model koji tek što je predstavljen, koristi isti grafički procesor - AD 104...
Gigabyte Aero 16 OLED BSF
Vazdušna radionica
I dalje vrlo zanimljiva mašina, kvalitetan alat za određenu grupu profesionalaca...
Nove redoks baterije za automobile
Sipaj dvesta kilovata !
Pošto je nosilac naelektrisanja u tečnom medijumu, baterija može da se napuni tako što se „prazna” tečnost zameni „punom”...
LetsView 1.1.6
Isti sadržaj na svim ekranima
Okruženje je brzo, upotreba jednostavna, a kvalitet slike više nego zadovoljavajući...
Microsoft Windows 11: Instalacija Android aplikacija
Android emulatori postaju prošlost ?
Osim zvaničnog, postoji i nezvanični način instalacije sistemske platforme Windows Subsystem for Android...
Honor Magic5 Pro
Pohod na zvezde
Svestran skup kamera istinski izdvajaju ovaj uređaj od konkurencije...
Uplašena tržišta kapitala i njihov uticaj na IT industriju
Ne propustiti dobru krizu
Uticaj uplašenog tržišta na pružaoce usluga u razvoju tehnoloških kompanija je jasan - kada novca ponestane, sve se menja...
Everspace 2
Borbeno- trgovačka svemirska simulacija, ali su komercijalni elementi stavljeni na totalni backburner u korist borbe...
Minecraft Legends
Minecraft Legends je akciono- strateška igra, koja donosi više akcije nego RTS elemenataOpuštajuća zabava, glatko izvođenje i neopterećujući ga...
Spin Rhythm XD
Jedna od najboljih igara iz ritmičko- muzičkog žanra...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama