TEST PLAY
Metal: Hellsinger
Danilo LUKINOVIĆ
1. oktobar 2022.

Kako da napravite klon starih igara, a da ne napravite klon starih igara? Kako da kažete sve što je već rečeno, a da, ipak, zvuči friško, interesantno i zarazno. Nemojte da pričate, već pevajte! I to metal!

Totalna osveta masakriranjem hordi demona, dok u pozadini prže sve brži i brutalniji tonovi metala. Savršenstvo!

Studio Outsiders, deo Švedskog Funcoma, uspeo je da iznedri jednu od najoriginalnijih neoriginalnih igara, insistirajući na premisi - metalu. U projekat je, očigledno, uloženo dosta vremena, sredstava i truda da se pokriju najbitnije stavke. Glatko izvođenje akcije ispraćeno je kvalitetno komponovanom muzikom koja pojačava tempo dok što više tamanite karakondžule kroz osam krugova pakla i kulminira upečatljivom vokalnom deonicom. Zatim, tu je vizuelno ubedljiva, ali ne preterano „realno-raskošna” scenografija, čiji prikaz neće ubiti starije grafičke kartice. I, na kraju, kompletan soundtrack koji nije delo jednog talentovanog anonimusa, već spiska velikana modernijeg metala, mada većina bendova čije numere možemo da čujemo ima višedecenijske karijere. Čudno da je stokholmski studio izabrao zvuk koji previše vuče na Geteborg. U svakom slučaju, u pitanju su poznate face, a muzika je ukomponovana brutalno dobro.

Sa druge strane, „epska” priča deluje kao najjednostavniji kliše horora iz drive-ina. Ne samo to, omaž legendarnim igrama vidljiv je svuda. Protagonista je Unknown i ima lobanju koja govori kao sidekicka (izvesni Nameless One pada na pamet). Ta lobanja je i narator koji prati radnju, ne baš kao u Bastionu, ali podseća... Demonska forma pale duše, kao i oružje neodoljivo podsećaju na Soul Reaver, Brutal Legend kao oblandu priče, a muzičke teme da i ne pominjemo. Ovo nikako nije loše, ali je, očigledno, neoriginalno i ne bi smo ga okarakterisali kao nešto epsko.

Elem, neznani junak, koji je, zapravo, ona (demonske forme sa rogovima i „tri oći”) ne samo da je zaglavila u paklu, već je Red Judge, ultimativni velmoža svih osam „paklova”, ukrala Nepoznatoj muziku i glas. Za milost u paklu mesta nema i Unknown će, nošena srdžbom, a uz pomoć lobanje, mača i arsenala demonskih pucaljki, morati da objasni da je na pomolu promena vlasti u paklu. Na putu osvete i spoznaje sopstvene prošlosti, u čišćenju će je pratiti neki od najpopularnijih metal bendova današnjice, a njena će se pesma oriti na kraju. Autori pare nisu štedeli ni na glasovnoj glumi, pa su angažovali Troja Bejkera i legendarnu Dženifer Hejl.

Tehnički deo posla izveden je maestralno. Komandi je malo, grupisane su i sadrže logički raspoređene tastere, koje napamet zna svaki iole iskusniji FPS igrač. Fizika je dobra, efekti trenutni i „pakleni”, a muzika se odlično uklapa u akciju. Ova „ritmička” igra nagrađuje kontinuirani masakr i komboe koje pravite, osim boostova i gradivnim formiranjem numere koja je soundtrack svakog od nivoa pakla. Problem predstavlja samo to što prirodna reakcija na ovakvu muziku, a to je mlaćenje glavom uz primordijalno urlikanje, otežava samo igranje. I pored premise, demoni sagorevaju, tako da nema krvi, nema ni psovki ili seksa, a i demoni su pokriveni ritama, te je, bar sa cenzorskog stanovišta, igra namenjena i mlađoj publici.

Vizuelno i mehanički, Hellsinger deluje kao DOOM klon, sa drugačijim kulisama. Okruženje, oružje, komboi, demoni, sve deluje poznato, što garantuje momentalni ulazak u igru, bez mnogo razmišljanja. Svaki pakao ima svog bossa sa specifičnim moćima i izgledom. Kako igra ne bi brzo iščezla iz fokusa, razvojni tim vam je ostavio samo tri vaznesenja po prolazu, s tim što vam svako „uzdignuće” obara skor, a tu je leaderboard, kao u stara, dobra vremena.

Metal: Hellsinger je brza i glatka pucačina sa paklenim okruženjem i brzim, glatkim i tehničkim metal soundtrackom, kao i sa klasičnom osvetničkom pričom pale duše, kojoj su, ipak, uzeli previše i sad moraju da plate. Kao i u starim igrama, čak i kada izgustirate ovaj naslov, moći ćete da mu se vraćate s vremena na vreme. Za oko 30 evra dobijate ceo pomenuti paket. Vredi.

Potrebno: Core i5-3450, 8 GB RAM, Radeon RX 550 / GeForce GTX 1050, DirectX 11, Windows 10-64 bit

Poželjno: Core i7-6700K / AMD Ryzen 5 1500X, 8 GB RAM, Nvidia GTX 1060 / AMD Radeon RX 5700, DirectX 11, Windows 10-64 bit

Ova igra je: ritmička doomolika pucačina

Platforma: Windows, PlayStation 5, Xbox Series X

Veličina: 15 GB

Studio: The Outsiders

Izdavač: Funcom

Adresa: www.metalhellsinger.com

PEGI: 12

86


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama