PRVI UTISCI
Gloomwood
Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ
1. oktobar 2022.

Jeste, devedesete su imale nekog šarma. Za nas introvertne, bilo je tu svetlih detalja, naročito u svetu igara sa pojavom naslova koji predstavljaju temelj PC gaminga: Doom, Myst, Diablo, Quake, Fallout, Starcraft, Half-Life, System Shock, Thief... Ovi teškaši i legende još uvek „žive”, u nekom obliku.

Gloomwood je stealth igra, šunjalica a la Thief

Za sve koji se gaminga devedesetih sećaju sa setom, izdavačka kuća New Blood Interactive je u poslednjih nekoliko godina napravila bum sa low-poly igrama, među kojima su retro horor FPS Dusk, solidan Amid Evil (kao Dusk, samo sa sekirama i mačevima), kao i potencijalno frenetični futuristički FPS Ultrakill (još uvek u ranoj fazi razvoja). Kada pogledate ili odigrate navedene naslove, videćete da su inspirisani nekim od legendi devedesetih, tipa Doom, Elder Scrools, Quake... Za najnoviju igru ovog studija, Gloomwood, inspiracija je, očigledno, serijal Thief.

Za maloletne, Thief je jedna od pionirskih igara na temu šunjalica, u konkretnom slučaju negde u srednjem veku, sa ciljem da, uglavnom izbegavajući otvorenu borbu boravkom u senkama, ostvarite svoj cilj.

Sledeći sličnu matricu, ali u viktorijanskom okruženju (sa prelivom Lavkrafta), Gloomwood je trebalo da bude šunjalica, ali horor. Toga postajete svesni već od prve scene u kojoj se u ulozi doktora budite na dnu rupe. Vidite dva jeziva lika sa sekirama preko ramena i svetlećim očima iznad vas. Čujete glasove koji vam govore da odete do svetionika. Ubrzo dobijate i nepoznatog saveznika, koji vam otključava ćeliju i avantura može da počne.

Krećete šunjanjem po jezivim hodnicima zatvora, bunarima prekrivenim ljudskim ostacima, dok grozomorni stražari bauljaju tamnicom. Osećaj užasa i bespomoćnosti postaje potpun kada nailazite na prvog stražara. Naravno, prvi susret bude smrtonosan kada vas stražar „nasekira”. Onda krećete ponovo sa šunjanjem, ubrzo nailazite na prvo oružje - bodež i odmah postajete manje bespomoćni. Uz nekoliko logičkih zagonetki i par stražara nastavljate da razvijate priču.

Kako smo napomenuli, Gloomwood je stealth igra, šunjalica a la Thief, pa bi sa tim u skladu, gejmplej trebalo da se sastoji od skrivanja u senkama, obilaženja stražara i izbegavanja direktne borbe. Povremeno eliminisanje stražara je u početku moguće jedino prikradanjem i mučkim ubadanjem sa leđa. Stražari izgledaju jezivo. Dobra fora je to što je indikator toga koliko vas vide, u njihovim očima, pa dok svetle zeleno, bezbedni ste, narandžasto znači da sumnjaju, a crveno da ste primećeni i da vam nema spasa.

Gloomwood je u ranoj fazi razvoja i trenutno ima dovoljno sadržaja za neka tri sata igranja, a njegovo opšte stanje je takvo da igra obećava, ali su određeni problemi trenutno uočljivi. Inteligencija i ponašanje stražara, najblaže rečeno, nije na zadovoljavajućem nivou. Njihovo patroliranje i ponašanje je toliko predvidivo da posle par sekundi apsolutno znate šta će sledeće da urade i gde je njihova, a gde vaša putanja. To apsolutno ubija atmosferu i smisao šunjanja.

Već prvo oružje na koje nailazite kao i mogućnost da se prikradate i eliminišete sa leđa, daju osećaj sigurnosti, koji ubija horor atmosferu. Kako tokom igre nailazite i na još moćnije oružje, naročito na vatreno, stealth postaje sve besmisleniji.

Grafika je na nivou PS1 ostvarenja, ali od New Blood Interactivea već to i očekujemo. Takav stil nekom odgovara, drugome, pak, ne. Zvuk je mnogo bolji od grafike i znatno unapređuje atmosferu. Cena od oko 16 evra za Early Access nije preterana, ali nam se čini da bi čak i rana igra trebalo da ima malo više sadržaja. Sem toga, horde obožavatelja NBI i low-poly igara sve više nerviraju. Nostalgija za retro izgledom je cool, ali nije sve samo u gameplayu, ima nečeg i u lepšoj grafici.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama