TEST PLAY
Commandos 3 HD Remaster
Aleksandar DINIĆ
1. oktobar 2022.

Na krilaticu da se od stare slave ne živi, španski Kalypso gleda sa prezirom, misleći: „Samo ako niste dovoljno uporni...” Nakon dva polu(ne)pristojna rimejka njihovih većih hitova (Commandosa 2 i Praetoriansa), na red je došla i B-strana kasete na kojoj se nalaze pesme koje su tu samo da popune prostor. Commandos 3 ni u svojim najboljim danima nije uspeo na pravi način da razgali srca najvernijih fanova, a dotična situacija se sasvim sigurno neće popraviti sa još jednim generičkim, na silu i konfekcijski odrađenim remasterom.

Generički, na silu i konfekcijski odrađen remaster igre koja ni u originalnoj verziji nije bila najsjajnija

Koncept Commandosa verovatno ne treba detaljno objašnjavati ni onima sa najjeftinijim ulaznicama, pa da preletimo na brzinu preko toga još jedanput: ekipa od šest komandosa, svaki sa sopstvenim setom unikatnih ili zajedničkih veština, diljem evropskog WWII teatra obavlja specijalne misije i sabotaže, zarivajući, pritom, nožekanje u slabine nacističkih stražara, uz intenzivno šunjanje, odvraćanje pažnje, zaobilaženje i traženje alternativnih pravaca, odnosno, puškaranje kada se mast i propast nađu u istoj rečenici.

Sve, međutim, u trećim komandosima deluje kao da je rađeno sa pola snage. Okvirna „priča” predstavlja tri borbena teatra (iskrcavanje u Normandiji, generičku kampanju u centralnoj Evropi i het-trik misije u Staljingradu i Berlinu) scenaristički povezanih unutar svakog od poglavlja, ali ni približno na maestralan način na koji je to izvedeno u Commandos 2, pritom vas vodeći na uzbudljiv put oko sveta. Takođe, osakaćeni roster se ovaj put sastoji od šest tipskih specijalaca, jer su iz jednačine ispali ruska zavodnica Nataša Nikočevska, kao i simpatični bul-terijer Viski, koji je bio nezamenljivo sredstvo za odvraćanje pažnje neprijateljima i razmenu bitnih predmeta između likova.

Remaster, očekivano, donosi neke standardne zahvate po pitanju zategnutije HD grafike, novih i detaljnih modela likova i nekih drugih opštih mesta, ali gomilu stvari niti ispravlja, niti ublažava. Korisnički interfejs, sa heksagonalnim poljima koja se granaju na ona sa dodatnim opcijama, zahtevao je bespotrebno rvanje i pre 19 godina, dok za današnje pojmove deluje gotovo uvredljivo da ni na koji način nije redizajniran (pogotovo ako se uporedi sa onim iz prethodne igre, koji je funkcionisao besprekorno i omogućavao maksimalno fluidno igranje). Slično važi i za natezanje sa kamerom unutar 3D-enterijera, sa živcirajućom skučenošću prikaza, teškim određivanjem gde se možete kretati, a gde ne, apsurdnim momentima u kojima izvirivanjem nije moguće utvrditi da li vas u sledećoj prostoriji očekuje neka opasnost i slično.

Sam osećaj tokom igranja takođe je nekako mušičav, neprecizan i preosetljiv, bilo da hoćete da izaberete lika, zadate mu komandu, obavite interakciju sa drugim likovima i elementima terena ili bilo šta drugo (čemu, naravno, ne pomaže ni bagoviti kursor, koji krene da treperi ili nekada u potpunosti nestane sa ekrana). Ovome dodati i ultra-osetljivost svih stražara koji će momentalno krenuti da dižu larmu čim odradite nešto sumnjivo, makar i na delić sekunde, kao i nemogućnost da provalite koja uniforma koju vaš špijun može da obuče po činu zavarava koju klasu vojnika (to ćete činiti trial & error metodom, izlazeći im na crtu i prateći reakciju dotičnih).

Grafika i izgled nivoa svakako su solidni i predstavljaju i najveći kvalitet igre, ali, opet, sve deluje kao gomila mapa koja nije bila dovoljno dobra da uđe u prethodnu igru, pa su ih nabacali ovde (uz par časnih izuzetaka). Zamerka je i to što su pojedini sinematici samo prekopirani iz originalne verzije (i to u 4:3 formatu slike), a u igru je dodata i mogućnost uklanjanja nacističke insignije i obeležja za one kojima je bitnija retrogradna politička korektnost, nego istorijska preciznost (zbog čega ćemo ocenu igre smanjiti za bar 20 poena).

U svetu u kome su se desili jedan Shadow Tactics i Desperados 3, oplemenjene i komforno utegnute igre, jedan kljakavi remaster, već osrednjeg naslova, jednostavno nema šta tu da traži, ali to je nešto što fanovima Commandosa svakako ne treba previše objašnjavati.

Potrebno: Core i3-9100 / Ryzen 5 1600X, 8 GB RAM, GeForce GTX 750 / Radeon HD 5850, 2 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i7-9700 / Ryzen 7 3800X, 12 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580, 3 GB VRAM, Windows 11

Ova igra je: kljakavi remaster neupečatljivih Commandosa 3

Platforma: Windows, Playstation 4, Xbox One, Switch

Veličina: 7,5 GB

Studio: Raylight Games

Izdavač: Kalypso Media

Adresa: i.sk.rs/358702

PEGI: 12

50


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama