PRVI UTISCI
The Wandering Village
Nikola JEVREMOVIĆ
1. oktobar 2022.

Nakon par decenija žuljanja pozadine na stolici ispred ekrana, potpisnik ovih redova došao je do zaključka da ono što je bend AC/DC u muzici, to su upravljačke simulacije u igrama. Zar ne? I jedni i drugi vrte sličnu, odavno poznatu i prežvakanu foru iznova i iznova. Treba li im to zameriti i očekivati toplu vodu ili rupu na saksiji? Naravno da ne! Ako je rif ubitačan, a premisa oko neke (inicijalno skromne) naseobine zagolica, koga briga da li zvuči ili izgleda poznato? Prema tome, šta god da se inače sluša ili igra, nakon nekog vremena uvo se zaželi stvari poput Touch Too Much ili What’s Next to the Moon, a vala i kursora iznad nekolicine razmaženih seljana.

Već premisa lutajućeg sela golica maštu, a samo izvođenje ove igre je posebno kul...

Povod za ovu turu „već viđenog” pružio je švajcarski studio Stray Fawn, sa svojom igrom The Wandering Village, čija premisa definitivno golica. Čovečanstvo neimenovanog fantazijskog sveta desetkovano je toksičnim sporama. Svet je postao nepregledna pustara. Jedina šansa za opstanak nekolicine preostalih su travom i stablima obrasla leđa zemljanog, šestonožnog diva pod imenom Onbu. Teren je dovoljno prostran da na njemu može komotno da se gradi, sadi, živi, a ako ste baš vešti, i preživi. Nema zbora, veoma domišljat koncept, koji je prijemčivo predstavljen kombinacijom 3D i 2D grafike. Ovom prvom, dočaran je div i negostoljubivo okruženje, dok je druga, sa kudikamo simplističkim crtama, rezervisana za stanovnike i građevine. U dosluhu sa odličnom muzičkom pratnjom (neki tribalistički prizvuk) atmosfera podseća na animirane filmove legendarnog japanskog reditelja Mijazakija i njegovog studija Ghibli.

Cilj igre je preživeti, a to podrazumeva dobrobit, kako sela, tako i samog domaćina. Dakle, spisku svakodnevnih dužnosti oko podanika treba blagovremeno dodati i uzgajanje gljiva od kojih se pravi klopa za Onbua. Možda će na prvi pogled delovati da je grbača stvorenja tesna za vaše grandiozne planove, ali to, verujte, neće biti problem. Populacija je ograničena, pa će proizvodne grane, iako jednostavne, sa lakoćom sve uposliti. Ima tuce građevina koje treba otključati, raspoređenih u tri kategorije. Predlažemo da se što pre domognete „Lešinarske kolibe” (Scavenger Hut) i izgradite bar dve. Odatle šaljete izviđače koji sa raznih lokacija na mapi donose resurse, kao i znanje koje je neophodno za tehnološki napredak i pridošlice vašoj koloniji. Istraživanja su bolno spora. Možete da ih ubrzate izgradnjom više istraživačkih centara, ali će to okupirati radnu snagu, pa će ostali poslovi trpeti. Naizmenično zakidanje jednih, a forsiranje drugih zadataka, redovna je aktivnost.

Sve je to lepo, bajno i zabavno. Međutim, ono po čemu je Wandering Village posebno kul nagoveštava sam naslov. Div je svakodnevno u pokretu, a sa njim i vaše selo. Klimatske prilike na teritoriji kroz koju prolazi umnogome će uticati na potrošnju resursa. Primera radi, dok tabana kroz pustinju, gde je temperatura visoka, a vlažnost vazduha niska, iz atmosfere nećete prikupljati dovoljno vode, dok će pojedini usevi stradati. Pod uslovom da ga redovno hranite, Onbu je podložan i pojedinim naredbama koje mu signalizirate duvanjem u rog. Možete da mu komandujete da na raskrsnici skrene ka predelu sa blažom klimom ili signalizirate „fuj to!”, kako ne bi pojeo nešto od čega će, recimo, dobiti zatvor. Tada ste u ozbiljnom problemu, jer je nedostatak izmeta ozbiljna pretnja daljem opstanku. Ne samo što će vibracije njegovog digestivnog trakta izazivati potrese koji ruše neke slabije zgrade, već nema biogoriva za dekontaminaciju, koje se dobija njegovom obradom. Naime, postoji šansa da vas usput zahvati oluja toksičnih spora. Ukoliko nemate ekipu sa dovoljno čorbe da sve to blagovremeno spali, odoše i građevine i usevi, a onda ste ugasili.

Igra u kojoj sa nestrpljenjem čekamo da se dinosaurus iskaki ne može da omane, tako da Putujuće selo čak i u ovoj ranoj fazi toplo preporučujemo.

Naš video: i.sk.rs/358719


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama