Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
TEST PLAY
Jojo’s Bizarre Adventure : All-Star Battle R
Bojan JOVANOVIĆ
1. oktobar 2022.

Paralelno sa premijerom nove polusezone na Netflixu, izdavač Bandai Namco objavio je borilačku igru koja će dugogodišnjim poštovaocima lika i dela Džozefa Džoustara dati priliku da vide sukobe koje anime i manga možda nisu stigli da prikažu.

U listi od 50 boraca naći ćete svu ekscentričnost koja je defilovala anime uzorom

Iza podužeg naslova krije se, u stvari, remaster igre objavljene pre skoro deset godina. Originalno, Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle bila je PlayStation 3 ekskluziva, sada već davne 2013. godine, tačnije, 2014. za nas gaiđine sa zapada. Uz dodatak slova R na kraju, kao i podrškom za 4K rezoluciju na modernim konzolama, ali i PC-u, izdanje koje je pred nama se sadržajno ne razlikuje od originala.

Po sredi je, manje-više, klasična 1v1 fajterska igra, koja izvođenjem deli određene sličnosti sa gigantima žanra. Pre svega, mislimo na Street Fighter, Marvel vs. Capcom i donekle Guilty Gear. Glavna stvar kod ove igre je masivna lista boraca - njih čak pedeset (50!) je prisutno u igri, a ako ste fan serije, velika je šansa da su svi vaši favoriti tu. Preneta je poznata doza ekscentričnosti kojom izvorni materijal obiluje, taj miks mačoizma i drag show estetike, te likovi u igri izgledaju, zvuče i ponašaju se baš kao u animeu. Roster grubo može da se podeli na nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga kako se koji lik ponaša u borbi, te ćete nalaziti likove koji imaju dvojnike (tzv. Stand), vampire, klasične šoto borce, kao i neke totalno uvrnute stvari poput boraca koji su minijaturni ili se bore sa konja. Da li je sve ovo gimmick? I da i ne, ali nije bessmisleno.

Čitava stvar ima iznenađujuću dubinu za jednu igru koja bi trebalo da bude fan service. Borbe se odvijaju u 3D arenama, ali u 2D ravni, te korišćenjem određenog tastera možete izvesti sidestep, kao u, na primer, Tekkenu. Postoji pregršt načina da specijalne poteze vežete u komboe, a možete povesti još jednog lika u borbu i aktivirati ga kao asistenciju; tu su i neizbežne specijalke i ultre od kojih se topi ekran, a brojač komboa dobija fras. U srži je sve to jednostavno za izvođenje. Koristićete tri tastera za različite jačine napada, kao i jedan za specijalku koja, opet u zavisnosti od lika, funkcioniše potpuno drugačije u svakoj prilici. Osnovni komboi koriste tzv. revolver pristup ukucavanju, tj. od najslabijeg do najjačeg napada. Međutim, postoji i olakšani kombo koji se izvodi mahnitim lupanjem po tasteru za najslabiji napad. Dobar način da se početnici priviknu na igru, bez davanja velike prednosti ovom pristupu, naročito kada pohvatate cake. Pored svega toga, arene obiluju zamkama i drugim interaktivnim elementima u koje ćete želeti da zafrljačite protivnika. U pitanju je jedan sasvim solidan borbeni sistem.

Sadržajno, igra je delimično razočaranje. Ako očekujete bilo kakvu naznaku narativa ili možda čak kompletno animirane sekvence, ostaćete potpuno razočarani. Glavni režim igre je All-Star Mode, serija predodređenih sukoba između likova gde svaki „nivo” dolazi sa određenim modifikacijama koje vam mogu ići u korist ili vam dodatno otežavati borbu protiv AI-ja. Bez uvoda, objašnjenja, ili ičeg sličnog, samo čisto mlaćenje i to je to. Pobedite, pokupite nešto novčića i terate dalje. Ovaj režim je podeljen na nekoliko poglavlja koja okvirno odgovaraju poglavljima serije i to je, otprilike, to. Arkadni režim je čisti niz od osam borbi, ali, opet, bez nekog konca, niti klasične kraljice koju treba nalemati na kraju. Tu je i nekoliko lokalnih versus režima, turnirski režim, trening i online. Skoknete li u multiplayer, nagledaćete se teleportovanja i zakucavanja, jer je netcode ove igre potpuna katastrofa. Takođe je i potpuno bazičan, bez, recimo, mogućnosti da zatražite revanš, što je smešno.

Dok je izvorni anime ostao potpuni kult, imamo osećaj da će se na ovu video-igru zaboraviti jednako brzo kao i na njeno originalno izdanje. Ljubitelji anime igara imaju bolji izbor u fantastičnom Guilty Gear Strive, štaviše povoljnijoj kupovini od All-Stars Battle R, da ne pominjemo ostale perjanice žanra. Jojo u 1v1 formi je, ipak, samo za okorele fanove.

Potrebno: FX-4350 / Core i3-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 770 / Radeon HD 7950

Poželjno: FX-9590 / Core i5-5675C, 16 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon R9 390

Ova igra je: borilačka igra sa likova iz animea „Jojo’s Bizarre Adventure”

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One-SXS, Switch

Veličina: 6 GB

Studio: CyberConnect2

Izdavač: Bandai Namco Entertainment

Adresa: jojoasbr.bn-ent.net

PEGI: 12

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama