TEST OF TIME
Stare igre za Amigu u novom ruhu
Novi retro
Darko MIHOKOVIĆ
1. jul 2022.

Već gotovo 20 godina na poslednjim stranama „Sveta kompjutera” imate priliku da se podsetite video-igara koje ste nekada voleli da igrate ili da po prvi put zakoračite u svet retro kompjutera i konzola. No, taj svet nije ograničen samo na ostvarenja nastala osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, već je aktivan i dan danas, kroz izdanja potpuno novih igara ili unapređenih starih hitova.

Ovog meseca, pripremili smo opise nekoliko igara za Amiga familiju kompjutera koje bi, prema rečima autora, trebalo da izađu do kraja ove godine, a trenutno su dostupne u formi demoa.

Green Beret

Ovaj rimejk (i.sk.rs/358519, 880 KB) ispravlja jednu od većih igračkih nepravdi iz sredine osamdesetih - izostanak igre Green Beret sa Amige. Iako je većina ljudi sa ovih prostora Green Beret pikala na Debeljku i Dugi, ovde je u pitanju rimejk originala sa automata, što je i logično, jer su grafički dometi znatno viši od onih sa C64 i ZX 48K.

Igra je u potpunosti verna originalu, sve sa „zavijanjem” sirene na početku. U ulozi pripadnika specijalnih snaga, imate zadatak da oslobodite zarobljenike iz sovjetskog logora u Sibiru. Kako ste naoružani samo nožem, logično bi bilo da je igra u stealth maniru, ali odmah postaje jasno da ćete u frontalnom sukobu morati sami da se nosite sa čitavim divizijama kroz tri nivoa, dok se, konačno, ne domognete logora. Stoga je igra prilično teška, dok će vam retki bacači plamena i bazuke samo donekle olakšati posao, naročito prilikom obračuna sa bossovima na kraju svake deonice.

Green Beret je jedina igra u ovom pregledu čija je finalna verzija ugledala svetlost dana do trenutka nastanka ovog teksta. Iako autor tvrdi da je igranje moguće i na „običnoj” Amigi 500, primetna su usporenja kada se više neprijatelja pojavi na ekranu.

Black Dawn: TechnoMage

U sumrak Amigine ere, objavljeno je nekoliko shareware igara iz dungeon crawler serijala Black Dawn, koje su među širom publikom prošle gotovo nezapaženo. Upravo zbog toga je vaskrsnuće serijala pre dve godine, igrom Black Dawn Rebirth, bilo pravo iznenađenje. Saga se nastavlja uz TechnoMage (i.sk.rs/358520, 1,6 MB).

Kao i prethodne igre, i TechnoMage je dungeon crawler koji miksuje futurističko okruženje sa fantazijskim elementima, pa, tako, imamo priliku da, pored vatrenog oružja, u borbi sa robotima i vanzemaljcima koristimo i raznorazne magije. Demo može da se igra samo sa predefinisanim likom klase gunner koja, nažalost, ne koristi magije, dok će finalna verzija imati još dve klase - brawler i technomage. Za sada je dostupan jedan nivo vanzemaljskog broda, što je dovoljno da se uverite u izvanredne audio-vizuelne domete igre i osetite tračak gameplaya. Menadžment razvoja likova još je u povoju, a igra će se oslanjati na sistem pravila Microlite20.

Igra je veoma zahtevna, te je neophodno da u podešavanjima emulatora dobro „nasvirate” Prijateljicu za ugodno igranje.

Wonderboy

Ne bi da zvučimo kao Kalimero, ali činjenica da Amiga nije dobila svoju verziju prvog Wonderboya još jedna je u nizu gejming nepravdi koja će, po svemu sudeći, biti ispravljena nakon više od tri decenije.

Amigina verzija Wonderboya (i.sk.rs/ 358521, 880 KB) zapravo je port sa Sega Master Systema. U pitanju je klasična, horizontalno-skrolujuća, jump & run platformska igra u kojoj, po ko zna koji put, spasavate lepšu polovinu iz kandži nekog zloće. Glavni junak, Tom-Tom, isprva je nenaoružan, ali ubrzo ćete iz jajeta dobiti tomahavk, a zatim i skejtbord (svojevrsni zaštitni znak igre), a na kraju i anđelka, za kratkotrajnu besmrtnost. Skala energije se konstantno smanjuje (naročito posle kontakta sa preprekama) i morate je obnavljati konzumacijom voćkica, dok je i najmanji dodir sa neprijateljima poguban. Nivoi se sastoje iz četiri manje deonice, uz obaveznog bossa na kraju svakog.

Demo sadrži četiri od deset nivoa iz originala, uz obećanje da će ih uskoro biti još. Autor preporučuje igranje na Amigi 1200 sa dva megabajta radne memorije, ali će konačna verzija biti dodatno optimizovana, tako da će klot Motorola 68000 biti dovoljna za uživanje u doživljajima čudesnog dečačića.

Rick Dangerous

Avanturista Rik može da se pohvali sa čak dve igre na Amigi, u izdanju čuvenog Core Designa, a pred nama je port homebrew izdanja za Nintendo Wii iz 2008. godine (i.sk.rs/358522, 880 KB).

Rick Dangerous je akciona platforma u kojoj vas prvi nivo vodi duboko u prašume Amazona, u posetu ljudožderskom plemenu Gulu. Igra nimalo ne krije da je inspirisana likom i delom doktora Džounsa, pa je tako kožni šešir zaštitni znak obojici protagonista, dok Rik preferira revolver u odnosu na bič. Uz pištolj i jako ograničenu municiju, imate i nekoliko štapina dinamita, za razračunavanje sa stenama koje vam blokiraju prolaz. Igra je veoma teška, i to „na kvarno” teška, jer ćete u velikom broju slučajeva zaginuti od pretnje za koju niste ni znali da postoji, poput strelice koja iznenada izleće iz zida ili šiljaka na podu. Drugim rečima, igra se prelazi metodom pokušaja i greške, gde bukvalno morate da memorišete gde se kriju opasnosti na putu do kraja nivoa.

Demo je ograničen na prvi nivo, dok nas u punoj verziji očekuju još nivoi u Egiptu, zarobljeničkom kampu u Nemačkoj, te konačni obračun sa nacistima u podzemlju Londona. Igra zahteva minimalno Amigu 1200 sa jednim megabajtom fast memorije.

Jackal

U pitanju je još jedna igra koja nije dočekala Amiga verziju, iako je prodefilovala svim osmobitnim kompjuterima i konzolama. Jackal (i.sk.rs/358523, 880 KB) je port NES verzije, koja, opet, nije „jedan na jedan” kopija originala sa automata, već svojevrstan rimejk.

Poznata još i kao Commando u džipu; igra vas smešta za volan vojnog terenca, transportovanog u srce neprijateljske baze, sa ciljem oslobađanja zarobljenika. Džip je naoružan mitraljezom koji uvek puca ka gore, te ručnim bombama, uz moguć upgrade na bazuku (mnogo korisnije, jer bombe imaju vrlo ograničen domet) sa pucanjem u smeru kretanja vozila. Na svakom nivou potrebno je da locirate baraku sa zarobljenicima, oslobodite ih i ispratite na sigurno, nakon čega sledi duel sa bossom koji otvara prolaz na sledeći nivo.

Demo, trenutno, omogućava igranje prva dva od ukupno šest nivoa, a sistemski zahtevi su isti kao i u slučaju prethodne igre. Originalna igra podržava kooperativni režim za dva igrača sa dva džipa, a autori igre obećavaju da će isto biti dostupno u finalnoj verziji.

Duckstroma

I, na kraju, dolazi jedina originalna igra - Fedex simulator Duckstroma (i.sk.rs/ 358524, 336 KB). Žuta patkica igra se dostavljača, tako što prvo mora da sakupi osam flopi disketa razbacanih po podzemnim nivoima, a zatim ih isporuči na adresu kupca.

Patka je goloruka (tačnije, golokrila) i jedini način da se rešite dosadnih smetala je da naskočite na njih, što može da bude problem, jer vam skakanje nije jača strana. Ali, naša patka ima i keca u rukavu, to jest u svakom trenutku može da snese jaje koje će nakon nekoliko sekundi eksplodirati i odbaciti patkicu do viših platformi. Ovde će vam zatrebati vežba, jer je tačno pozicioniranje jajeta pomalo pipavo. Na putu do flopija očekuje vas i malo kombinatorike sa ključevima, prekidačima, pokretnim trakama i svemu ostalom što spada u rok službe za jednu platformsku igru. Animacija je glatka, ali nešto sporija i čini se kao da patka ima veliku inerciju tokom kretanja, naročito pri padu. No, na ovo možete da gledate i sa pozitivne strane, jer zbog toga je igra donekle lakša kad se priviknete.

Za razliku od prethodnih igara, Duskstroma nudi pozamašan demo u kome zaista možete da se naigrate „za sve pare”. Osim verzije za Amigu, igra je dostupna i za ZX Spectrum.

• • •

Zahvaljujući blagodetima modernih kompjutera, razvoj igara za retro platforme danas je otvoren mnogo širem krugu entuzijasta, jer čitavu igru možete isprogramirati, napraviti grafiku i muziku, a da fizički i ne dodirnete mašinu kojoj je namenjena. Povrh svega toga, dostupne su i moderne alatke koje umnogome olakšavaju pravljenje igara, poput Scorpion enginea, čiju besplatnu verziju koristi većina igara koje smo opisali.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama