TEST PLAY
The Centennial Case: A Shijima Story
Jovana KUZMANOVIĆ
1. jul 2022.

Japanske igre čija suštinska osnova je priča zasnovana na lokalnim legendama i/ili istoriji nisu nikakva novost. Do sada smo se, uglavnom, susretali s RPG-ovima tog tipa, jer tu ima prostora i za druge elemente koje japansko tržište već tradicionalno voli (napredak likova, grind resursa, otvorene mape...) Međutim, The Centennial Case koristi unekoliko drugačiji pristup.

Igra, po mnogo čemu, podseća na dobro režiran detektivski roman

Naravno, u centru svega je drevna misterija, koju igrači rešavaju kao svojevrsnu live-action avanturu. U ulozi ste spisateljice krimi-romana Haruke Kagami, koju saradnik, koji se, inače, bavi proučavanjem mogućnosti usporavanja ili sprečavanja procesa starenja, moli da mu pomogne u razrešenju misterioznih događaja na imanju koje već vekovima pripada njegovoj porodici.

Spisateljica i njena urednica i prijateljica doći će na imanje baš uoči velike ceremonije povodom cvetanja trešnjevog cveta, da bi se tu uplele u storiju o četiri ubistva, koja zahvata više od sto godina istorije te porodice: od 1922, preko 1972, pa sve do 2022. godine. Svako ubistvo čini zasebnu epizodu, a pored gledanja razvoja priče poput interaktivnog filma (faza incidenta, u kojoj sakupljate dokaze i nagoveštaje), gameplay, zapravo, čine faze neposrednog rešavanja misterije: The Reasoning Phase, gde sastavljate i povezujete pronađene tragove i zaključke i tako stvarate hipoteze o tome šta se, zapravo, dogodilo, i druga, The Solution Phase, odnosno, faza rešenja, u kojoj na osnovu tih hipoteza zaključujete ko je ubica.

Sakupljanje hintova i cluesa nije preterano komplikovano, a ako neki i propustite, svaki video moguće je ponoviti koliko god puta želite, a igra ih u finalnoj fazi i sama prikuplja za vas. Njihovo povezivanje i kreiranje hipoteza, takođe, nije teško, mada zaključci ponekad nisu ono što ste očekivali ili želeli, a igra dozvoljava i izvođenje sasvim pogrešnih hipoteza, koje će vas navesti i na pogrešne zaključke.

Dobra strana priče jeste to što po mnogo čemu podseća na dobro režiran detektivski roman. Intrigantna je, uvlači vas u svet igre, a ima i neočekivanih preokreta. Atmosfera je sjajna, čemu pored priče doprinosi i odličan soundtrack.

„Tabla” na kojoj se izvode zaključci dobro je inkorporisana u sve to, mada činjenica da tragove i nagoveštaje možete da spajate isključivo vizuelno, prema šarama na heksovima i njihovom položaju, pomalo kvari doživljaj, ali dobro pazite da se ne opustite zbog toga, jer je veoma lako doći do pogrešnih zaključaka. Ukratko, čak i kad deluje kao da nije tako, igra traži neprestani angažman mozga i ne može se igrati bez razmišljanja o svim aspektima slučaja.

Igra, pritom, sve vreme prati sve informacije koje prikupite: podatke o likovima, mape lokacija, vremensku liniju događaja, tako da u svakom trenutku imate pregled svega što se desilo i što ste saznali, odnosno, prikupili.

Priča igre je sasvim zadovoljavajuća, na momente i vrlo kompleksna, ali ne možemo da se otmemo utisku da je, pogotovo na samom početku, mogla da bude i nešto suptilnija. Bum: prva scena predstavlja glavni lik; bum: u drugoj joj asistent traži pomoć; bum: već u trećoj je na lokaciji događaja i bavi se rešavanjem ubistava. Nema postepene izgradnje priče i atmosfere, nema laganog uvođenja likova, nema mnogo motivacije za postupke glavnih junaka... Naravno, ovo nije roman, i ne mora biti književno savršenstvo, ali s obzirom na složenost i kvalitet priče, nekako kao da je nedostajalo neko finalno doterivanje. Okupljanje svih učesnika na kraju svakog slučaja u jednoj sobi i iznošenje konačne teorije o ubistvu, takođe, suviše odiše osećajem „već viđeno sto puta u romanima Agate Kristi i sličnima”...

Ovo je definitivno igra koja ima šta da ponudi, pogotovo ljubiteljima detektivskog žanra. Daleko je od savršene, ali nudi mnogo zabave i tema za razmišljanje. A onima koji su tu, mahom, zbog priče, i mnogo više od toga.

Potrebno: Ryzen 3 1200 / Core i5-6400, 8 GB RAM, Radeon R7 240 / GeForce GT 730, Windows 10 64-bit

Poželjno: Ryzen 5 1400 / Core i7-6700, 8 GB RAM, Radeon RX 460 / GeForce GTX 750, Windows 10 64-bit

Ova igra je: uzbudljiva japanska detektivska misterija s odličnim preokretima

Platforma: Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 / 5

Veličina: 20 GB

Studio: Square Enix

Izdavač: Square Enix

Adresa: i.sk.rs/358538

PEGI: 16

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama