TEST PLAY
Wonder Boy Collection
Vladimir PISODOROV
1. jul 2022.

Većina vas je verovatno previše mlada da bi se sećala Segine fantastične platformske igre Wonder Boy iz 1986. godine. U pitanju je klasičan izdanak žanra iz tog vremena, ostvarenje pitke sadržine, krotkih kontrola, prelepih audio-vizuelnih rešenja i horizontalnog skrola ekrana.

Na meniju su ostvarenja čije izvođenje je identično onom od pre trideset i kusur godina

Međutim, nakon inicijalnog uspeha i portova za gotovo sve relevantne igračke platforme tog vremena, u Segi kao da nisu bili načisto šta će dalje da rade sa franšizom. Tokom godina koje su usledile, Wonder Boy je „skliznuo” u vode akcionih role play ostvarenja, o čemu smo lamentovali još davne 2008. godine, u rubrici „Test of Time”.

U ININ Gamesu i Bliss Brainu odlučili su da je serijal vredan (naknadne) pažnje, a da je naročito značajno to da se igre „okupe” na jednom mestu i prezentuju mlađim naraštajima u prijemčivom okruženju. Za to je izrađena ne preterano upečatljiva „uzletna pista”, koja služi za pokretanje igara sa jednog mesta, uz mogućnost brzog prebacivanja sa naslova na naslov, podrške za snimanje pozicija u bilo kom momentu, funkcije rewind i tako dalje. Naravno, na raspolaganju je i klasičan dijapazon funkcija za igranje, sa prikazom i u originalnom formatu 4:3 i u novijem 16:9, prilagođenom modernim ekranima. Na meniju se nalazi i mogućnost simuliranja prikaza sa CRT ekrana, pa sve zajedno dobija obrise ferceranja iz nekog od emulatora koji je naštelovan tako da radi isključivo sa naslovima iz serijala Wonder Boy.

Zapravo, potonja konstatacija najpribližnija je istini, jer autori nisu uradili apsolutno ništa kako bi igre unapredili ili dogradili. U pitanju su originalna ostvarenja, čije izvođenje je identično onom od pre trideset i kusur godina. Perkove koji se dobijaju smo nabrojali, a valja još napomenuti i izvornu podršku za kontrolere, te postojanje galerije. U njoj se nalazi svega dvadeset sličica, uključujući skenove originalnih omota verzija igara za igračke konzole Sega Master System i Mega Drive. Ovde smo očekivali daleko više sadržaja...

Kada su uključene igre u pitanju, stvar je u isto vreme i očekivana i razočaravajuća. Na raspolaganju je svega četiri naslova. Ukoliko želite da se dočepate baš svih nastavaka (koje smo i mi obradili u julskom izdanju rubrike „Test of Time” iz 2008. godine), moraćete da se odlučite za kupovinu fizičke kopije igre, i to isključivo preko nemačke kompanije Strictly Limited Games (www.strictlylimitedgames.com). Ponuda se odnosi na izdanja Anniversary Collection Collector’s Edition i Ultra Collector’s Edition, što ćete, naravno, morati debelo da platite. U ovim paketima nalaze se i Wonder Boy III: Monster Lair (1988) i Wonder Boy III: The Dragon’s Trap (1989).

Ono što vas očekuje u digitalnom izdanju, koje smo i mi imali na testu, su sledeća ostvarenja: Wonder Boy (1986), Wonder Boy in Monster Land (1987), Wonder Boy in Monster World (1991) i Monster World IV (1994). U prva dva slučaja, u pitanju su verzije igara namenjene arkadnim aparatima, dok su u slučaju dvojca sa sufiksom Monster World u nazivu u pitanju verzije za igračku konzolu Sega Mega Drive.

Ukoliko ne možete da pronađete dva puta pominjani broj „Sveta kompjutera” iz jula 2008. godine, u kratkim crtama ćemo vas podsetiti na sadržinu dostupnih igara. Wonder Boy je klasična platformska igra u kojoj upravljate junošom Tom-Tomom, koji se nalazi u misiji spasavanja svoje ljube Tanye iz kandži zlog kralja Drancona. Radnja u Monster Landu odvija se 11 godina nakon one u prvoj igri, a glavni protagonista sada je Tom-Tomov drugar Bock Lee Temjin. U ovom akcionom role play ostvarenju, glavni junak bori se protiv MEKA zmaja i njegovih miniona, u čemu mu pomažu i brojni NPC-i. Monster World ostaje u vodama role playa, uz obilje platformskih elemenata. Sada se borite protiv BioMeke, a upravljate likom po imenu Shion. Konačno, Monster Wolrd IV donosi dalekoistočno okruženje, a glavni junak igre je devojka po imenu Asha, koju u avanturi (bez mogućnosti korišćenja magija) prati verni saputnik Pepe.

Potrebno: Sony PlayStation 4 / Nintendo Switch

Ova igra je: kolekcija od četiri igre iz serijala Wonder Boy

Platforma: PlayStation 4, Switch

Veličina: 137 MB

Studio: ININ Games

Izdavač: Bliss Brain

Adresa: i.sk.rs/358539

PEGI: 7

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama