PRVI UTISCI
One More Gate: A Wakfu Legend
Dragan KOSOVAC
1. jul 2022.

Još jedan roguelite deckbuilder u rubrici „Prvi utisci” ovog meseca. Možda se čini da ih je previše, ali za fanove ovog tipa igara (kao što je potpisnik ovih redova) šansa da se iz prve ruke isproba nova varijanta ovog zaraznog gameplaya ujedno je i prilika da se pronađe novi žanrovski favorit.

Roguelite deckbuilder smešten u isti fantazijski univerzum kao raniji hitovi Ankama Gamesa

One More Gate : A Wakfu Legend najnoviji je projekat francuskog studija Ankama Games, čija su dva najpoznatija naslova, Dofus (2004) i Wakfu (2012) taktičke MMO igre smeštene u zajednički, mračno-fantazijski univerzum (zvan World of Twelve). Tokom vrhunca popularnosti, ovi naslovi okupljali su čak 40 miliona igrača, a popularnost ovog okruženja bila je tolika da je 2008. godine započelo prikazivanje animirane serije „Wakfu”, koja do danas broji 65 epizoda i tri specijala, a u pripremi je i nova, poslednja sezona.

Podnaslov A Wakfu Legend ukazuje na to da je u pitanju radnja iz istorije lorea ove franšize, tačnije, prati priču o tome kako je mladi Oropo postao moćni ratnik. Demo koji smo imali prilike da odigramo odmah nas baca u akciju i istovremeno upoznaje sa osnovama gameplaya. U klasičnom stilu roguelite deckbuildera, krećete se po mapi sa brojnim račvanjima, a svako od njih krije neki događaj, najčešće bitku protiv nekoliko protivnika.

Borba je izvedena na tipičan način: vaš lik je sa leve strane 2D ekrana, vaše karte su u dnu, a protivnici su desno. „Nišanjenje” protivnika nije moguće, već napadate uvek onog koji je najbliži Oropou (osim ako na samoj napadačkoj karti ne piše drugačije). Karte u vašem špilu mogu da se podele na tri osnovne vrste: ofanzivne, defanzivne i one koje bafuju druge karte. To, ipak, nije sve, već postoje i specijalne, pozitivne i negativne karte koje nestanu kada se iskoriste. U okviru svakog poteza postoji promenjivi limit u korišćenju karata, nazvan Wakfu skala, koji, efektivno, služi kao energija za njihovu aktivaciju. Kada bitka otpočne, Wakfu skala diktira da ukupna vrednost odigranih karata ne može biti veća od tri, ali sa svakim sledećim potezom skala raste, sve dok ne dostigne vrednost od šest. U tom trenutku, trošenje svih šest poena energije aktivira veoma snažan „savršeni” napad, ali istovremeno vraća vrednost Wakfu skale nazad na trojku. Ovaj sistem daje bitkama specifičan ritam smenjivanja poteza u kojima je energija (i broj odigranih karata) na niskom nivou i onih visokoenergetskih, kada sve pršti i (u idealnim okolnostima) eliminišete jednog ili više protivnika sa ekrana. Problem može da bude kada je Wakfu skala na maksimumu, a vi niste u prilici da potrošite tačno šest poena energije pa ne možete da aktivirate savršeni napad (u tom potezu).

U okviru jedne partije, između bitaka i na odgovarajućim lokacijama, možete da manipulišete sistemom pasivnih bafova zasnovanim na runama, predmeta koje osvajate tokom bitaka, nalazite u chestovima ili kupujete za sakupljene Kama novčiće. Pošto imate samo četiri geometrijska slota za rune, pozicionirana uz levu ivicu ekrana, uvek je bitno da koristite one koje na najbolji način odgovaraju vašem omiljenom stilu igre.

Kao što je to uvek slučaj kod roguelite naslova, prvih nekoliko partija nećete biti ni blizu mogućnosti da očistite celu mapu, ali to ne znači da će vas opadanje Oropove skale zdravlja na nulu ostaviti praznih ruku. Stečene karte, Kama novčiće i plave kristale koje ste stekli tokom partije prenosite dalje, a u skladu sa progresijom na mapi i brojem eliminisanih neprijatelja dobijate i iskustvo i nagradne karte. U tom trenutku naći ćete se u selu, gde trošite sakupljene novčiće na kupovinu novih karata, a za njihovo unapređivanje trošite kristale. Ovaj sistem meta-progresije više je nego solidan i vremenom će okršaji koji su vam pravili problem postati skoro pa smešni, ali su tu zato novi protivnici i novi izazovi.

One More Gate : A Wakfu Legend već sada ima robusne temelje na kojima će moći da se izgradi dugoročno igranje. Treba samo sačekati da ljudi iz Ankama Gamesa dodaju još zona, protivnika i karata, kao i da prodube narativni aspekt igre.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama