PRVI UTISCI
One More Gate: A Wakfu Legend
Dragan KOSOVAC
1. jul 2022.

Još jedan roguelite deckbuilder u rubrici „Prvi utisci” ovog meseca. Možda se čini da ih je previše, ali za fanove ovog tipa igara (kao što je potpisnik ovih redova) šansa da se iz prve ruke isproba nova varijanta ovog zaraznog gameplaya ujedno je i prilika da se pronađe novi žanrovski favorit.

Roguelite deckbuilder smešten u isti fantazijski univerzum kao raniji hitovi Ankama Gamesa

One More Gate : A Wakfu Legend najnoviji je projekat francuskog studija Ankama Games, čija su dva najpoznatija naslova, Dofus (2004) i Wakfu (2012) taktičke MMO igre smeštene u zajednički, mračno-fantazijski univerzum (zvan World of Twelve). Tokom vrhunca popularnosti, ovi naslovi okupljali su čak 40 miliona igrača, a popularnost ovog okruženja bila je tolika da je 2008. godine započelo prikazivanje animirane serije „Wakfu”, koja do danas broji 65 epizoda i tri specijala, a u pripremi je i nova, poslednja sezona.

Podnaslov A Wakfu Legend ukazuje na to da je u pitanju radnja iz istorije lorea ove franšize, tačnije, prati priču o tome kako je mladi Oropo postao moćni ratnik. Demo koji smo imali prilike da odigramo odmah nas baca u akciju i istovremeno upoznaje sa osnovama gameplaya. U klasičnom stilu roguelite deckbuildera, krećete se po mapi sa brojnim račvanjima, a svako od njih krije neki događaj, najčešće bitku protiv nekoliko protivnika.

Borba je izvedena na tipičan način: vaš lik je sa leve strane 2D ekrana, vaše karte su u dnu, a protivnici su desno. „Nišanjenje” protivnika nije moguće, već napadate uvek onog koji je najbliži Oropou (osim ako na samoj napadačkoj karti ne piše drugačije). Karte u vašem špilu mogu da se podele na tri osnovne vrste: ofanzivne, defanzivne i one koje bafuju druge karte. To, ipak, nije sve, već postoje i specijalne, pozitivne i negativne karte koje nestanu kada se iskoriste. U okviru svakog poteza postoji promenjivi limit u korišćenju karata, nazvan Wakfu skala, koji, efektivno, služi kao energija za njihovu aktivaciju. Kada bitka otpočne, Wakfu skala diktira da ukupna vrednost odigranih karata ne može biti veća od tri, ali sa svakim sledećim potezom skala raste, sve dok ne dostigne vrednost od šest. U tom trenutku, trošenje svih šest poena energije aktivira veoma snažan „savršeni” napad, ali istovremeno vraća vrednost Wakfu skale nazad na trojku. Ovaj sistem daje bitkama specifičan ritam smenjivanja poteza u kojima je energija (i broj odigranih karata) na niskom nivou i onih visokoenergetskih, kada sve pršti i (u idealnim okolnostima) eliminišete jednog ili više protivnika sa ekrana. Problem može da bude kada je Wakfu skala na maksimumu, a vi niste u prilici da potrošite tačno šest poena energije pa ne možete da aktivirate savršeni napad (u tom potezu).

U okviru jedne partije, između bitaka i na odgovarajućim lokacijama, možete da manipulišete sistemom pasivnih bafova zasnovanim na runama, predmeta koje osvajate tokom bitaka, nalazite u chestovima ili kupujete za sakupljene Kama novčiće. Pošto imate samo četiri geometrijska slota za rune, pozicionirana uz levu ivicu ekrana, uvek je bitno da koristite one koje na najbolji način odgovaraju vašem omiljenom stilu igre.

Kao što je to uvek slučaj kod roguelite naslova, prvih nekoliko partija nećete biti ni blizu mogućnosti da očistite celu mapu, ali to ne znači da će vas opadanje Oropove skale zdravlja na nulu ostaviti praznih ruku. Stečene karte, Kama novčiće i plave kristale koje ste stekli tokom partije prenosite dalje, a u skladu sa progresijom na mapi i brojem eliminisanih neprijatelja dobijate i iskustvo i nagradne karte. U tom trenutku naći ćete se u selu, gde trošite sakupljene novčiće na kupovinu novih karata, a za njihovo unapređivanje trošite kristale. Ovaj sistem meta-progresije više je nego solidan i vremenom će okršaji koji su vam pravili problem postati skoro pa smešni, ali su tu zato novi protivnici i novi izazovi.

One More Gate : A Wakfu Legend već sada ima robusne temelje na kojima će moći da se izgradi dugoročno igranje. Treba samo sačekati da ljudi iz Ankama Gamesa dodaju još zona, protivnika i karata, kao i da prodube narativni aspekt igre.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama