TEST PLAY
Card Shark
Nikola JEVREMOVIĆ
1. jul 2022.

Da li vam je pri ruci neki kršten gamepad? Ako nije, trk po njega! Kupite, pozajmite, deknite, jer je Devolver ponovo namirisao nešto što zaista ne treba propustiti. Evo igre koja će upregnuti vaše reflekse, taktičnost, memoriju i percepciju. Neretko, sve to istovremeno, haotičnim tempom. Ekipa iz studija Nerial verovatno će nekom budućom zakrpom ispraviti, za sada nespretne, kontrole miša. U međuvremenu, ne isplati se da vas neoptimizovana periferija košta živaca.

Mon Dieu! Kakva originalna indie bravura

Card Shark je, ako bismo bili primorani da je žanrovski odredimo, kartična igra. Kartanje je uistinu osnova gameplaya, međutim, uobičajene peripetije, kao što su budženje špila ili naklonost algoritma prilikom podele karata, autori su nogirali. Prizivanje sreće ostavite luzerima. Vama ne treba. Tu ste da varate! Da, muljavina je suština i od toga koliko ste u njoj vešti, zavisiće vaš učinak. Što bi Dep u „Crnoj Misi” rekao: „Ako niko ne vidi, nije se ni desilo”.

Originalnoj ideji pružena je i dobra narativna kičma, smeštena na jug Francuske sredinom 18. veka. Bazira se na legendi o Grofu Sen Žermenu (bio je diplomata u službi Luja XV, špijun, kompozitor i alhemičar). Pošto, navodno, nije stario, istorija je zabeležila i glasine da je besmrtan. Ova misteriozna persona, u igri je mentor jednog smušenog kelnera (vas), koji mu asistira prilikom šišanja ovaca sa druge strane stola. Uz njega, prodefilovaće još nekolicina poznatih Francuza tog doba, poput Žana le Rona i Voltera. U prilog tematici, govori i upečatljiv 2D dizajn igre, sa islikanim gvaš pozadinama manastira, dvorana, krčmi, štala i ostalih lokacija na mapi gde se odvijaju partije. Svaka od njih, bilo da doprinosi glavnoj radnji ili je samo filer, ima svoj vešto osmišljen kontekst, uz drugačiju foru koju morate da savladate.

Startujete relativno jednostavnim trikom osmatranja i singnaliziranja. Najpre bacite pogled na protivničke karte preko ramena dok dolivate vino. Zatim, brisanjem stola dogovorenim pokretom dajete do znanja kolegi pod kojim je znakom najviše karata prekoputa (za tref napred - nazad, za pik obrnuto smeru kazaljke na satu i tako dalje). Prosto? Pa, baš i nije. Iako, između partija, dok učite metod prevare imate svo vreme ovog sveta, ono je prilikom pravog kartanja ograničeno. Donji deo ekrana krasi skala sumnje i svaka vaša greška je popunjava. Ako se ne nagnete dovoljno dok sipate piće, nećete videti tuđu „ruku”. Sagnete li se previše, vino će prebrzo prepuniti čašu, što je crveno svetlo. Sa druge strane, ako odugovlačite sa davanjem znaka, ista priča. Možete i da zbrzate, pa da zahvat propadne, samim tim i zarada. Suparnici, takođe, ne vole previše da gube, dok im prejak ulog naročito privlači pažnju. I to treba uračunati, pa povremeno namerno izgubiti. Provale li vas, odoše novci, možda završite u tamnici, mada i smrt ume da zavreba, jerbo plebs voli da potegne bricu. Odlična fora je to što se, kako igra odmiče, ovaj trik stalno usložnjava, pa ćete, tako, kasnije morati ne samo da ukažete na to koliko je karata najviše, već i tačan broj, kao i koja je konkretno najjača. To se čini dodirom čaše (vrh za asa, dno posude za kralja, na primer). Sve to mora blagovremeno da se obavi uz optimalno doziranje vina. Igra je prepuna ovakvih detalja. Genijalno!

Po svoj prilici, autori Card Sharka su prilikom izrade igre konsultovali nekog mađioničara. Broj trikova i njihova raznolikost je zapanjujuća. Deformacija najjače karte, dupli špil (svih duplikata, naravno, morate da se ratosiljate), deljenje pobedničke ruke kolegi, bez obzira na to gde je špil „presečen”... Ima ih gomila. Svaki ište koncentraciju, fotografsko pamćenje i spretne prste. Pojedini će biti veoma izazovni za kapiranje. No, kada ih konačno savladate i pravilno izvedete, sledi konjska doza dopamina uz osmeh superiornog podlaca koji je bio najbliži pečenju kada je nestalo struje ili uspešno izbegao radoznalost okoline nakon tihog, ali kapitalnog prdeža.

Potrebno: Core i3-530 / A8-3850, 4 GB RAM, Intel HD Graphics / Radeon HD 6550D, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5-760 / A10-5800K APU, 8 GB RAM, GeForce GTX 550 Ti / Radeon HD 7750, Windows 10

Ova igra je: kartična avantura

Platforma: Windows

Veličina: 2 GB

Studio: Nerial

Izdavač: Devolver Digital

Adresa: www.nerial.co.uk

PEGI: nema

86


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama