PRVI UTISCI
Oaken
Dragan KOSOVAC
1. jul 2022.

Visoka koncentracija uspešnih timova za razvoj igara, kao što je, recimo, slučaj u Poljskoj, stvara uslove u kojima nije retkost da se mala grupa ljudi sa iskustvom okupi pod zastavom novog studija i pokrene rad na vlastitoj igri. Upravo takav slučaj je sa indie timom Laki Studios, čiji članovi za pojasom imaju staž sa naslovima kao što su Divinity: Original Sin 2, Seven: the Days Long Gone, Thronebreaker, Gamedec, pa čak i stona strateška igra Neuroshima Hex. Taj mali studio nedavno je lansirao svoju prvu igru, taktički roguelite Oaken, u Early Access na Steamu i GOG-u, a mi smo imali prilike da se pozabavimo ovim naslovom i pogledamo kako izgleda u ranoj fazi razvoja.

Prosečan nivo Oakena može da podseća na rešavanje šahovskog problema ili prostorne zagonetke

Svet Oakena smešten je u krošnju Velikog hrasta (engl. oak - hrast), magičnog drveta prepunog života, mističnih bića i duhova koji su u neprestanom kontaktu, zahvaljujući Hrastovoj pesmi, natprirodnom glasu koji povezuje drvo i sve njegove stanovnike. Kada Veliki hrast napadne nepoznata tama, zvuk Hrastove pesme nestaje. Dok većinu žitelja ovog sveta hvata panika, nekolicina hrabrih šumskih duhova rešava da se bori za svoj dom do poslednjeg daha.

Dok je priča Oakena krajnje prepoznatljiva i već viđena nebrojeno mnogo puta, ona je savršeno funkcionalan okvir za „meso” ovog naslova, a to su taktičke bitke. Njihova „fizička” veličina prilično je mala, ali je nivo strateških izazova sa kojima ćete se sretati tokom nivoa ove igre pohvalno visok.

Kao što to često biva u roguelite naslovima, svaka partija vas stavlja pred razgranatu mapu nasumično generisanih čvorišta, koja kriju sedam osnovnih encountera, svaki sa svojim nagradama, ali za najvrednije od njih, nove borbene karte, moraćete da se borite. Same bitke odigravaju se na prilično malim bojištima, podeljenim na heksove. To što su bojišta mala, ne znači da su borbe lake, naprotiv (samo pitajte fanove igre Into the Breach). Tokom svakog poteza, na bojno polje postavljate nove i pomerate postojeće duhove, stvorenja sa specifičnim borbenim statistikama, karakteristikama i mogućnostima. Zadaci koji vas očekuju tokom bitaka pokrivaju sve favorite, od potpune eliminacije protivničkog tima ili specifičnog duha, preko defanzivnog opstanka određeni broj poteza, sve do zauzimanja i kontrolisanja specifičnih polja. Pored osnovnog i specijalnog napada, najbitnija karakteristika svakog stvorenja na bojištu je njegova orijentacija. Naime, prednje tri strane šestougaone pločice na kojoj se nalazi neki duh predstavljaju takozvani prednji luk, zonu napada, ali i automatizovanog uzvraćanja udarca. Zbog te „retally” mehanike, uspešno rešavanje izazova koji predstavlja neka mapa postaje igra mačke i miša - ko će bolje da postavi svoje jedinice i iskoristi propuste u protivničkim odlukama. Ipak, to nadmudrivanje ne može da traje večno, zahvaljujući još jednoj mehanici, zvanoj „fatigue”. Naime, kada protivnik postavi sve svoje duhove na bojno polje, ceo vaš tim, svakog poteza gubi hit poene. Kada se sva pravila uzmu u obzir, igranje nivoa Oakena može da podseća na rešavanje šahovskog problema ili prostorne zagonetke. Svemu tome treba dodati i magije, veštine, vispove i trinkete, čijim specijalnim mogućnostima možete da lečite, bafujete i štitite svoje duhove, odnosno, oštećujete, debafujete i pomerate protivnike.

Pored robusnog i kvalitetnog sistema borbe, Laki Studios dobija dodatni veliki plus na konto audio-vizuelne prezentacije. Crteži mističnih šumskih stvorenja, muzika i efekti stvaraju zaista autentičnu atmosferu. Ipak, Oaken nije finalizovana igra, nego naslov u Early Accessu, a najveći razlog za to ogleda se u oskudici sadržaja, to jest, nedostatku raznolikosti tokom partija. Jasno je da u ovakvim igrama balans svakog stvorenja, veštine ili magije mora da bude veoma pažljivo odmeren, ali bez dovoljno „duboke klupe” igrači nemaju mnogo razloga da se vraćaju novim partijama kako bi naišli na nešto novo. Srećom, na osnovu onoga što igra pruža sada, imamo poverenja u ovaj mladi studio da će do verzije 1.0 Oakenu biti dodato mnogo kvalitetnog, zanimljivog i zabavnog sadržaja.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama