JA, IGRAČ
Nepovezane junske tlapnje
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jul 2022.

1. Ovih dana se digla sumanuta prašina oko mikrotransakcija u Diablo Immortalu. O tome mišljenje imaju i likovi koji nikad nisu probali Diablo Immortal, niti znaju da je, zapravo, besplatan. Helou, igra je fraj, ima kampanju koja može da se završi bez troška jednog stotog dela evrocenta, u čemu je tačno problem? Odigrajte je i zaboravite zauvek. Nemojte da arčite mentalnu energiju na nešto toliko nebitno, kao što je nebitan besplatni Diablo.

2. Izgleda da je kovid konačno došao na naplatu u smislu kumulativnog odlaganja igara najavljenih za drugu polovinu 2022. godine. Šta bitno dolazi ovog leta osim Straya? Prva sledeća stvar koja me zaista zanima jeste TheCallisto Protocol, koji će, možda, da se pojavi u decembru. Možda Warhammer 40,000: Darktide? Ako Sony ne uspe da izmulja da God of War: Ragnarok dođe ove godine, druga polovina 2022. biće mračna rupčaga.

3. Jedan čitalac oštrog oka ukazao mi je na Desant na Drvar, novi DLC za Steel Division 2. Naravno da sam poskočio kao veverica, takva prilika za youtubeabilnu zabavu se ne propušta. Već videh sebe i Aškovića kako se gonimo po bosanskim brdima i lupetamo gluposti koje će sablaznuti Oluić seći u montaži i oblizivah se. Ali, avaj, ispostavilo se da je DLC totalna prevara, bez kampanje ili bilo čega što liči na misiju. Umesto operacije „konjički skok”, za pet evra dobijate samo dve battlegrupe koje je smislio neki bolid. Među Nemcima su, recimo, ustaše sa četničkim kokardama, a to nije čak ni najveća glupost. Te battlegrupe možete da koristite samo u skirsmishu ili multiplayeru, gde će biti beskorisne protiv svakog ko ima tenkove i artiljeriju. Najgluplje bačenih pet evra.

4. Izbegavam domaće medije kao gubu, ali jedan zlonamerni prijatelj, svestan mog animoziteta prema retardiranim bedastoćama, ciljno me je gađao vešću o furtutmi u „kraljevskoj” porodici. Neki Karađorđevići su se izgleda posvađali oko „abdikacije”. Kao, jedan se odrekao prestola u korist drugog, a neki treći se s tim ne slaže. Hahahaha. Šta kaže dvorski astrolog, je l’ Jupiter možda u biku? Kakvog prestola? O čemu oni to laprdaju? Evo, ja se odričem prestola u korist mog mlađeg brata Nenada, pod čijim vođstvom će Holy Terra jednoga dana postati centar univerzuma i netolerancije prema mutantima, jereticima i nečistima.

5. Jedini ishod rata u Ukrajini koji bi me u potpunosti zadovoljio bilo bi potpuno uništenje Velike Britanije. Znam da zvučim kao da imam sunčanicu, ali ne prestajem da mislim o tome. Nije bitno kako će to da se desi, može i kombinacijom magije i nuklearki, samo da to odvratno, zlo ostrvo završi ispod talasa. Neka Fallen London i Sunless Sea postanu stvarnost.

6. Dok sam još u Donbasu, moram da primetim da su mali komercijalni dronovi postali najbitniji faktor u taktičkim operacijama, a posebno u navođenju artiljerije. Očekujem da strateške igre nastave da beznadežno kaskaju za trendovima - preskočeno je nekoliko prethodnih, zašto bi glodanje artiljerijom koju navode DJI Mavici bilo drugačije. Izgleda da je na širokom frontu, poput ukrajinskog, bilo kakvo kompleksno i masovno ometanje, pogotovo drončića koji lete na maloj visini, praktično, nemoguće. Nadam se da u našoj vojsci imamo dovoljno inteligentnih ljudi koji hvataju beleške. Za cenu jednog turskog TB-2 Bajraktara, koga može da obori i platneni lovac iz Prvog svetskog rata, a kamoli neki moderni PVO sistem, možemo da kupimo nekoliko hiljada komercijalnih dronova i da bukvalno svakog vojnika u našim oružanim snagama (nemamo ih mnogo) obučimo pilotaži i izviđanju. Kakav bi to bio next level u odnosu na sve susedne države!

7. Evo vam aktuelnog primera zastarelosti vojnih principa u hardcore strateškim simulacijama. Jedina igra koja obrađuje sukob Rusije i Ukrajine, koji se, doduše, dešava 2017, jeste čudni i zastareli Combat Mission: Black Sea. Može da se kupi na Steamu za sočnih 50 evra, mada, realno, ne vredi ni trećinu te cene. Igra ima predefinisane scenarije koji kao da su izašli iz biblioteke JNA, gde izviđanje dronovima ne postoji ni kao opcija, a artiljerijski dueli, koji su u realnim ratovima odgovorni za 80 do 90 odsto žrtava, egzistiraju kao off map kurioziteti koje ćete tek ponekad koristiti. Igra ima kompleksnu krivu učenja i vrlo nezgrapan engine koji će vam proždrati svaki molekul hardverskih resursa. Ali, ako želite da se igrate ruskog ili ukrajinskog komandanta bataljona, ovo je jedini izbor na tržištu.


PRETHODNI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama