TEST PLAY
Mario Strikers Battle League Football
Marko NEŠOVIĆ
1. jul 2022.

Najnoviji izdanak serijala Mario Strikers ponovo spaja fudbal, arkadu, gomilu zabave, specijalne udarce i dobro poznate likove koji su obeležili eru Nintendovih igara. Ima nečeg u tome da sa Donkey Kongom skršite protivničkog igrača koji nije ni blizu lopte, za to dobijete dirigujuću kornjaču projektil, skršite sve ostale igrače i izvedete neodbranjivi kombo udarac sa pola terena. Da, Nintendo 1 kroz 1.

Ovo je modernija verzija Mario Strikers naslova koje ste mogli da igrate na konzolama Wii i Game Cube

Ovo je modernija verzija Mario Strikers naslova koje ste mogli da igrate na konzolama Wii i Game Cube, a ako niste die-hard Nintendo fan, evo o čemu se radi. Mario Strikers Battle League Football je simulacija fudbala koji se igra u formaciji 5vs5 (četiri plus golman). Cilj je jasan: dajte što više golova, a da primite što manje. Zašto, onda, tutorijal traje dobrih sat vremena? Zato što ovo nikako nije klasična simulacija fudbala, iz nekoliko razloga.

Iza ove igre stoji Nintendo, a to istovremeno garantuje dobru zabavu i tonu humora, kao i plejadu poznatih likova iz njihovih igara. Veoma je bitno da tutorijal shvatite ozbiljno. On možda jeste predugačak, ali i neophodan, kako biste imali bilo kakve šanse tokom igre. Od prostog dodavanja lopte i šutiranja, do kršenja protivnika kao u američkom fudbalu i izbegavanja takvih udaraca od strane drugog tima. Naravno, tu su i specijalni udarci, gomila kutija sa specijalnim dodacima i još mnogo toga.

MSBLF možete igrati u vidu brze partije, kup sistema ili u Strikers Clubu (online takmičenje). Za ovo poslednje vam je potreban Nintendo Switch Online nalog bar kod jednog od korisnika konzole koji košta četiri dolara mesečno, odnosno, od 20 do 80 dolara godišnje, u zavisnosti od paketa koji odaberete. Brza partija govori sama za sebe, ali vam daje najveći nivo kontrole nad svim parametrima: dužini meča, jačini protivnika, specijalnim udarcima, kutijama sa dodacima i slično. Sa druge strane, kup utakmice su podeljene na šest vrsta kupova, svaki sa svojim tipom timova (bonusi na polju šutiranja, pasova, snage, brzine i slično).

Možete da menjate i set veština svakog igrača. Oni se dele na „univerzalce”, kao što je, na primer, Mario, ili su specijalisti za neke oblasti. Luiđi je precizan i brz, ali je slab i tehnika mu nije dobra strana, princeza Rosalina ima snažan šut, dok je pečurkica Toad sumanuto brza, uz osrednje ostale osobine.

Završavanjem kupova i zadataka dobijate novčiće, kojima kupujete opremu za igrače. Njom pojačavate neku od veština igrača, ali uvek na uštrb neke druge, kako nijedan igrač ne bi bio dominantan na terenu.

Igra je vrlo zabavna, posebno kad malo uđete u štos sa uklizavanjem, obaranjem, duplim pasovima i slično. Tu su i specijalni udarci koji vam omogućavaju da date gol iz nemoguće pozicije. Kao i u serijalu Mario Kart, kada pokupite kutiju sa znakom pitanja, dobijete neki od bonusa, bilo da je to Bob-omb, kornjača ili kora od banane, koje možete da iskoristite na terenu da onesposobite deo protivničkog tima.

Partije ne traju dugo i jesu zabavne, ali ova igra ima nekoliko ozbiljnih problema. Dinamika i kretnje igrača znatno su sporiji u odnosu na prethodne igre u serijalu. Arene deluju manje, a igrači veći. Kada tome dodate i činjenicu da sve na terenu pršti - od lopte, igrača, trave, publike, razbacanih kutija po terenu, vrlo često i na velikom ekranu imate problem da vidite gde je lopta, ko je uklizao i kog igrača sada kontrolišete.

Animacije specijalnih udaraca su super, ali traju i do 20 sekundi. Svaki put. To je zanimljivo prvih pet navrata, ali se vremenom smorite, jer ste u fazonu: „Ako sad izvedem specijalni udarac, opet moram da gledam pola minuta animacije”. S obzirom na to da partije traju oko četiri minuta, ovakve animacije uništavaju dinamiku igre. Kupove ćete preći iz nekoliko pokušaja, skockaćete igrače kako to vama odgovara i onda nećete imati mnogo želje da se vratite da sve igrate ponovo, sem eventualno da uplatite Nintendo Switch Online i ukrstite koplja sa igračima širom sveta. To je dodatnih četiri do 80 evra na 8000 dinara, za koliko se kod nas prodaje novi Mario Strikers. Hesus Maria.

Potrebno: Nintendo Switch

Ova igra je: akciona, arkadna simulacija fudbala

Platforma: Switch

Veličina: 1,8 GB

Studio: Next Level Games

Izdavač: Nintendo

Adresa: i.sk.rs/358542

PEGI: 7

78


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama