TEST PLAY
Mario Strikers Battle League Football
Marko NEŠOVIĆ
1. jul 2022.

Najnoviji izdanak serijala Mario Strikers ponovo spaja fudbal, arkadu, gomilu zabave, specijalne udarce i dobro poznate likove koji su obeležili eru Nintendovih igara. Ima nečeg u tome da sa Donkey Kongom skršite protivničkog igrača koji nije ni blizu lopte, za to dobijete dirigujuću kornjaču projektil, skršite sve ostale igrače i izvedete neodbranjivi kombo udarac sa pola terena. Da, Nintendo 1 kroz 1.

Ovo je modernija verzija Mario Strikers naslova koje ste mogli da igrate na konzolama Wii i Game Cube

Ovo je modernija verzija Mario Strikers naslova koje ste mogli da igrate na konzolama Wii i Game Cube, a ako niste die-hard Nintendo fan, evo o čemu se radi. Mario Strikers Battle League Football je simulacija fudbala koji se igra u formaciji 5vs5 (četiri plus golman). Cilj je jasan: dajte što više golova, a da primite što manje. Zašto, onda, tutorijal traje dobrih sat vremena? Zato što ovo nikako nije klasična simulacija fudbala, iz nekoliko razloga.

Iza ove igre stoji Nintendo, a to istovremeno garantuje dobru zabavu i tonu humora, kao i plejadu poznatih likova iz njihovih igara. Veoma je bitno da tutorijal shvatite ozbiljno. On možda jeste predugačak, ali i neophodan, kako biste imali bilo kakve šanse tokom igre. Od prostog dodavanja lopte i šutiranja, do kršenja protivnika kao u američkom fudbalu i izbegavanja takvih udaraca od strane drugog tima. Naravno, tu su i specijalni udarci, gomila kutija sa specijalnim dodacima i još mnogo toga.

MSBLF možete igrati u vidu brze partije, kup sistema ili u Strikers Clubu (online takmičenje). Za ovo poslednje vam je potreban Nintendo Switch Online nalog bar kod jednog od korisnika konzole koji košta četiri dolara mesečno, odnosno, od 20 do 80 dolara godišnje, u zavisnosti od paketa koji odaberete. Brza partija govori sama za sebe, ali vam daje najveći nivo kontrole nad svim parametrima: dužini meča, jačini protivnika, specijalnim udarcima, kutijama sa dodacima i slično. Sa druge strane, kup utakmice su podeljene na šest vrsta kupova, svaki sa svojim tipom timova (bonusi na polju šutiranja, pasova, snage, brzine i slično).

Možete da menjate i set veština svakog igrača. Oni se dele na „univerzalce”, kao što je, na primer, Mario, ili su specijalisti za neke oblasti. Luiđi je precizan i brz, ali je slab i tehnika mu nije dobra strana, princeza Rosalina ima snažan šut, dok je pečurkica Toad sumanuto brza, uz osrednje ostale osobine.

Završavanjem kupova i zadataka dobijate novčiće, kojima kupujete opremu za igrače. Njom pojačavate neku od veština igrača, ali uvek na uštrb neke druge, kako nijedan igrač ne bi bio dominantan na terenu.

Igra je vrlo zabavna, posebno kad malo uđete u štos sa uklizavanjem, obaranjem, duplim pasovima i slično. Tu su i specijalni udarci koji vam omogućavaju da date gol iz nemoguće pozicije. Kao i u serijalu Mario Kart, kada pokupite kutiju sa znakom pitanja, dobijete neki od bonusa, bilo da je to Bob-omb, kornjača ili kora od banane, koje možete da iskoristite na terenu da onesposobite deo protivničkog tima.

Partije ne traju dugo i jesu zabavne, ali ova igra ima nekoliko ozbiljnih problema. Dinamika i kretnje igrača znatno su sporiji u odnosu na prethodne igre u serijalu. Arene deluju manje, a igrači veći. Kada tome dodate i činjenicu da sve na terenu pršti - od lopte, igrača, trave, publike, razbacanih kutija po terenu, vrlo često i na velikom ekranu imate problem da vidite gde je lopta, ko je uklizao i kog igrača sada kontrolišete.

Animacije specijalnih udaraca su super, ali traju i do 20 sekundi. Svaki put. To je zanimljivo prvih pet navrata, ali se vremenom smorite, jer ste u fazonu: „Ako sad izvedem specijalni udarac, opet moram da gledam pola minuta animacije”. S obzirom na to da partije traju oko četiri minuta, ovakve animacije uništavaju dinamiku igre. Kupove ćete preći iz nekoliko pokušaja, skockaćete igrače kako to vama odgovara i onda nećete imati mnogo želje da se vratite da sve igrate ponovo, sem eventualno da uplatite Nintendo Switch Online i ukrstite koplja sa igračima širom sveta. To je dodatnih četiri do 80 evra na 8000 dinara, za koliko se kod nas prodaje novi Mario Strikers. Hesus Maria.

Potrebno: Nintendo Switch

Ova igra je: akciona, arkadna simulacija fudbala

Platforma: Switch

Veličina: 1,8 GB

Studio: Next Level Games

Izdavač: Nintendo

Adresa: i.sk.rs/358542

PEGI: 7

78


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama