TEST JOY
Logitech G413 SE i G413 SE TKL
Švajcarski pešadinci
Danilo LUKINOVIĆ
1. jul 2022.

Logitech je kralj periferija, praktično, neprikosnoveni. Ostale velmože, poput Razera, Asusa, Steelseriesa i sličnih se izmigolje, pod sobom imaju vrhunske vitezove, ali ne mogu da se mere sa švajcarskom armijom, gde je svaki „šraf” profesionalan i sposoban i „vredi za desetoricu”. Varvarske horde sa istoka, međutim, ne priznaju vlast i uporno napadaju sve kompetitivnijim proizvodima, čije je cena konkurentna.

Pretnja nije naivna, a prostor na tržištu postoji, pa je Logitech spremio blokove Reisläufera, pod nazivom G413 SE. Jednostavna i jeftinija pešadija mehaničkih, igračkih struktura, ali sasvim adekvatno opremljena da se odupre invaziji sa istoka i pridobije i kupce sa skromnijim budžetom.

Ako ste se izborili sa uvodnim literarnim bravurama, poenta je sledeća: G413 SE i 413 SE TKL su jednostavne i jeftin(ij)e Logitechove tastature, ali u izvedbi Švajcaraca, dakle, iznadprosečnog kvaliteta i bez kiča.

Na prvi pogled, delovale su previše jeftino, ali je bliže zagledanje otkrilo kvalitetnu i dobro obrađenu plastiku osnove, kvalitetne PBT kapice tastera, sa jasnim karakterima, kroz koje probija pozadinsko osvetljenje i tanku, ali čvrstu ploču od brušenog aluminijuma koja „viri” manje od milimetra preko dimenzija tastature. Tastature su „none more black”, čiju uniformnost narušava samo sjajni „G” logotip. Kabl je deblji i nije obložen tkaninom. Dovoljno je fleksibilan i ne pokazuje tendenciju uvijanja.

Veoma interesantan je izbor prekidača. U pitanju je braon varijacija, koja predstavlja kompromis između kliktavaca i munjevitih, a laganih prekidača i zaista je „baš kako treba”. Ono što je zanimljivo jeste to da prekidači nemaju pedigre. Logitech ih karakteriše kao gaming grade, ali nije sigurno da li su OEM Cherry ili neka od kineskih varijacija. U svakom slučaju su odzivni, sa minimalnom, ali, opet, jasnom distancom potrebnom za aktivaciju.

Logitech G413 SE i 413 SE TKL nemaju drajvere. Na raspolaganju vam je aktiviranje multimedijalnih funkcija i rudimentarna manipulacija osvetljenjem u kombinaciji sa ’Fn’ tasterom. Pozadinsko osvetljenje je belo, nema šareniša (redakcija SK u ekstazi). Moguće je podešavanje intenziteta osvetljenja i njegovo isključivanje, te nekoliko uobičajenih i nepotrebnih efekata. Tastature podržavaju samo 6-key rollover, što je dovoljno za većinu potencijalnih korisnika, ali ne i za sve.

Slično kao sa mišem G102, kao odgovor na ozbiljniji udar, „kralj” (nezavisna Švajcarska nikada nije bila monarhija) izdao je dekret mobilizacije, a tržište dobilo svedene, ali kvalitetne i, opet, nepogrešive Logitechove mehaničke tastature namenjene igračima. Cena „punog” modela iznosi oko 80 evra, dok je „kratež” jeftiniji za deset. Za promenu, na našem tržištu cene su slične.

Osnovno: 104/87 tastera

Ostalo: multimedijalne funkcije i kontrola osvetljenja i izbor profila putem ’FN’ tastera, „gaming grade” brown prekidači, kontrola funkcija bez drajvera, 6-key rollover,
USB veza

Proizvođač: Logitech
(www.logitech.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama