TRŽIŠTE
Noviteti u industriji mobilnih uređaja
Mobilizacija industrije
Ivan VESIĆ
1. mart 2011.

HTC Chacha i Salsa
Jedan od najboljih načina da se prati pravac kretanja neke industrije jeste kroz velike sajmove, koji se tradicionalno organizuju svake godine. U svetu mobilne telefonije verovatno nema boljeg mesta za tu svrhu od sajma u Barseloni, koji je ove godine održan od 14. do 17. februara. Suvišno je reći da su svi bili tamo: proizvođači, developeri softvera, mobile marketing agencije i krupni oglašivači, mediji i najsrećniji korisnici. Međutim, dok bi potpuni laik pre samo nekoliko godina na prvi pogled zaključio da svaki štand nosi nešto posebno po pitanju dizajna i izgleda, u poslednje vreme bi se samo zapitao u čemu je razlika i kako fanovima i medijima nije dosadno.

Ovogodišnji kongres u Barseloni bio je simboličan zbog jačanja tržišta pametnih mobilnih telefona, koje je sada jače od tržišta računara

Naravno, razlike su ogromne, ali kada je reč o softveru, operativnim sistemima, servisima, uslugama, društvenom umrežavanju i svim drugim stvarima koje nisu vezane za dizajn, pa ni sam hardver. Touchscreen era mobilnoj telefoniji nametnula je homogenizaciju u sferi dizajna, ali je na tron postavila važniji aspekt - aplikacije su danas sve ono što je važno. Svi telefoni moraju da liče jedni na druge jer su oni sada samo tanki monoblokovi sa ekranom, a prave razlike kriju se unutra.

Brak iz nužde

Pobednik više neće biti onaj koji ima najlepši i najatraktivniji telefon u vizuelnom smislu već brend koji privuče najveći broj korisnika uslugama, servisima, pa i korporativnom kulturom. Ovim stanjem najgore je pogođena Nokia, kompanija koja je nekada bila lider na tržištu mobilnih telefona, ali se u novim uslovima nije snašla baš najbolje. Za to je najviše kriv Symbian, koji broji svoje poslednje dane. Danas ovaj finski džin neuspešno pliva u moru pametnih telefona, a sudbina mu je neizvesna. Nekada je za tog proizvođača sve sem liderske pozicije bilo neuspeh, a sada bi ogromno dostignuće bilo ako se tokom 2012. godine stabilizuje na trećem mestu.

Zato je sva pažnja analitičara i medija u poslednje vreme, na kongresu u Barseloni i mimo njega, bila okrenuta ka ovom džinu. Vest o jednom od najvećih dilova u poslednje vreme, onom između Nokije i Microsofta, bacila je senku na čitav kongres. Duboko podeljeno tržište iznedrilo je suprotne i veoma strastvene reakcije korisnika i komentatora, ali temeljnija analiza pokazuje da postoji logika u odluci da se uđe u brak sa Microsoftom.

Jedina realna alternativa bio je Google. Da se Nokia odlučila za Android, direktan konkurent bio bi HTC i Finci bi glatko izgubili. U najboljem slučaju, Nokia bi uronila u more HTC alternativa i nikada ne bi postigla prodaju koju je ranije imala. S druge strane, u ponudi je realna alternativa - ono što će Nokiji pomoći da ponudi nešto drugačije. To je za tržište uvek dobro.

Samsung Galaxy S II 
Ovaj džin uvek je imao dizajn koji je privlačio kupce, ali danas je nešto drugo važnije. Svet pametnih telefona ne vrti se oko hadrvera već oko aplikacija. Ako kupite pametni telefon koji ne može da ponudi aplikacije koje svi oko vas imaju, nećete preispitivati samo inteligenciju vašeg uređaja. Zato je Symbianu odzvonilo. Windows Phone 7 OS ima dobre alate za razvoj aplikacija. Microsoft hvata poslednji voz za povratak u život, baš kao i Nokia. Zato ovaj dil može lako da uspe.

Dalje, Nokia ima kvalitetan hardver i moćnu distribuciju. Ona će se prodavati tamo gde „pro-SAD” Apple neće nikada da uđe. Nokia ima priliku da pogodi veliku ciljnu grupu. Apple ima lojalne potrošače, odabir Androida je, s druge strane, pitanje pripadnosti jednoj posebnoj kulturi koja mora da se razume. Apple se, međutim, ne prodaje svuda i često nije povoljna opcija u Evropi, tako da bi Nokia uspela da pokrije ciljnu grupu, koja bi inače pripala iPhoneu. Reč je o čitavoj armiji potrošača koja se ne zamara filozofijom i kulturom digitalnog doba i koju dobar marketing i vrhunski dizajn mogu lako da pridobiju.

Ukoliko Microsoft i Nokia budu ponudili partnerima fer ugovore, bez kojih nema života pametnim telefonima, onda situacija na tržištu narednih godina može biti znatno zanimljivija. Dolazak novog, a opet starog igrača uneće svežinu, pod uslovom da se posao uradi kako treba i da se pruži vrhunski sadržaj za realan novac.

Partneri postaju kmetovi

Ponašanje jednog od konkurenata, moćnog Applea, svakako ide u prilog Nokiji i ostalima, koji će biti u mogućnosti da ponude poštenije ugovore partnerima. Poznato je koliko Stiv Džobs i kompanija vole da kontrolišu svaki mogući aspekt svojih uređaja. Za njih je to moguće jer je reč o brendu sa toliko niskim stepenom migracije da se još malo može meriti sa religijom. Međutim, poslednji potez ovog džina naljutio je skoro sve partnere koji svoje poslovanje baziraju na pretplati, uključujući i džinove poput Netflixa ili servisa Hulu Plus. Mnogi su već reagovali kroz saopštenja i intervjue.

Dok Google uzima 10 procenata od iznosa pretplate, Apple traži 30. Međutim, to nije sve. Od 30. juna ukida se mogućnost linkovanja ka sajtu iz aplikacije ili iTunesa radi „eksternog” naplaćivanja pretplate. Partneri poput Rhapsodyja, „New York Timesa” i mnogi drugi neće biti u mogućnosti da ponude pretplatu iz internet pregledača na iPhoneu ili iPadu. Apple će uzimati 30 procenata svim partnerima, zahvaljujući kojima njihovi uređaji uopšte i imaju ono bez čega se ne može - sadržaj. Podizanje cene takođe je zabranjeno: ona mora biti jednaka ili, ironično, niža od one koja se nudi na drugim platformama (Android, Windows itd.). Imajući u vidu to da se većina korisnika pretplaćuje putem svojih iPad i iPhone uređaja a ne putem PC-a, prihodi od pretplate partnerima Applea biće smanjeni za trećinu, osim ako korisnici ne budu imali na umu želju da tvorcima sadržaja daju gotovo stopostotan iznos prihoda kupovinom sa, na primer, računara. To se sigurno neće desiti u dovoljnoj meri.

Podizanje cena nije jednostavna opcija jer Apple uslovljava partnere da ona mora da bude jednaka sa „eksternom ponudom”. Dakle, ako cene skoče, one će biti uvećane i za sve ostale korisnike samo da bi se anulirali gubici prouzrokovani najavljenom novom politikom Applea. Tako će Džobs i ostali izazavati eventualno povećanje cena čak i Android korisnicima. Internetom, inače, kruže informacije da su se antimonopolistička zvona oglasila. U očima saradnika i korisnika Google je zbog toga postao veći. Microsoft jeste na sličnom glasu kao i Apple, ali ako Nokia i ovaj džin budu bili korektniji od Applea, što trenutno uopšte nije teško, biće to veliki plus na početku novog braka.

Konkretne najave

LG Optimus 3D 
Naravno, ovogodišnji Svetski kongres mobilnih telefona u Barseloni, iako u senci ovih biznis priča, imao je šta da ponudi na štandovima najvećih igrača.

Microsoft je pokazao potencijal novog Windowsa za mobilne telefone i kroz povezanost sa nezaobilaznim Kinectom putem platforme Live. Iako zasad samo tehnološki koncept, ova tehnologija može da predstavlja bitnu prodajnu tačku za nove Nokia telefone jer omogućava multiplayer cross-platform igranje. WP7 dobiće i Twitter integraciju, kao i Internet Explorer 9, a predstavljen je i multitasking, sada i za third-party aplikacije.

HTC je predstavio brojne modele kojima cilja različite grupe korisnika. Oni koji većinu svojih online aktivnosti baziraju na Facebooku pozdraviće uvođenje tastera ’Facebook’. Jednostavnim pritiskanjem omogućeno je deljenje bilo kog sadržaja, a duži stisak korisnika vodi na sam Facebook. Prvi telefoni sa ovom funkcijom koji su predstavljeni na sajmu su HTC Chacha sa QWERTY tastaturom i HTC Salsa. Oba uređaja dolaze sa za Facebook posebno dorađenim operativnim sistemom Android 2.4 i ekranima veličine 2,6, odnosno 3,4 inča. Srce sistema je procesor Qualcomm MSM7227 (600 MHz). Oba telefona imaju 512 MB RAM i ROM memorije, kao i kameru rezolucije 5 megapiksela.

Ovaj proizvođač je, takođe, predstavio i naslednike svojih popularnih serija, telefone Incredible S, Desire S i Wildfire S. Najzanimljiviji je svakako Incredible S, naslednik popularnog Droida, čije se oznake na tasterima ispod ekrana rotiraju prilikom okretanja telefona, što proizvodi zaista neverovatan efekat i dodatno povećava osećaj interakcije. Neverovatni S dolazi sa Android 2.2 OS-om, procesorom Qualcomm (1 GHz) i RAM memorijom kapaciteta 768 MB. Glavna kamera (8 megapiksela) nudi mogućnost snimanja HD video klipova i ima blic.

HTC je predstavio i Android tablet Flyer, sa ekranom dijagonale 7 inča i rezolucijom 1024 x 600. Flyera pokreće jednojezgarni procesor (1,5 GHz), gigabajt RAM-a i 32 GB fleš memorije, a od konkurencije se izdavaja po tehnologiji HTC Scribe, koja bi trebalo da upotrebu stylusa podigne na nov nivo. Tablet bi trebalo da izađe u drugom kvartalu 2011. godine, a biće isporučen sa sistemom Android 2.4 Gingerbread. Iako se očekivao Honeycomb, ova platforma neće biti dostupna jer HTC jednostavno nije stigao da personalizuje Googleov kôd za potpunu kompatibilnost sa sistemom Sense. Gejmeri će pozdraviti integraciju sa OnLive cloud gaming servisom koji će omogućiti igranje najnovijih naslova na Flyeru kao da je reč o konzolama nove generacije.

HTC Flyer
Samsungov odgovor na konkurenciju je Galaxy Tab 10.1. Flyeru, dakle, neće biti nimalo lako: ovaj tablet je hardverski moćniji - on ima ekran dijagonale 10,1 inča, dve kamere (8 i 2 megapiksela), fleš memoriju kapaciteta 16 ili 32 GB, dvojezgarni procesor, kao i operativni sistem Android 3 Honeycomb. Zasnovan je na moćnoj nVidia Tegra 2 platformi.

Ipak, čini se da je najviše uzdaha, kada je reč o ponudi Samsunga, izmamio telefon Galaxy S II. Ovaj ultratanki Android uređaj ima kameru koja snima HD video klipove i fotografije rezolucije 8 megapiksela, kao i ekran dijagonale čak 4,27 inča (800 x 480). Trebalo bi da se na tržištu pojavi veoma brzo.

Ekran jednake dijagonale ima i novi pametni telefon proizvođača LG, ali Optimus 3D donosi nešto što nijedan „kolega” do sada nije bio u stanju da ponudi - 3D ekran koji od korisnika ne zahteva da nosi naočare. Pored mogućnosti gledanja 3D filmova i igranja u tom modu, telefon nudi mogućnost snimanja 3D HD video zapisa zahvaljujući dvema kamerama na poleđini uređaja. LG upravo pokušava da pronađe svoje mesto na tržištu kroz 3D implementaciju: i tablet koji su predstavili u Barseloni Optimus Pad (u Americi G-Slate), baziran na Android Honeycombu, sa dual-core procesorom, takođe nudi dual kameru na poleđini, koja omogućava snimanje 3D video klipova.

Sony Ericsson polaže nade u svoju seriju telefona Xperia. Ovu porodicu su u Barseloni predstavljali modeli Play, Pro, Arc i Neo. Xperia Play, u narodu Playstation telefon, orijentisan je na gejmere. Ako neko može da se takmički sa OnLive platformom koja stiže na HTC, to je ovaj model, koji praktično predstavlja hibrid pametnog telefona i PSP-a. Jedini Xperia model koji nije procureo u javnost pre kongresa bio je Pro, koji je zato došao kao iznenađenje. Reč je o Android 2.3 telefonu sa QWERTY tastaturom namenjenom poslovnim korisnicima. Ipak, najveće nade polažu se u Xperia Arc, koji spada u retke touch screen telefone novog doba koji se izdvajaju i po pitanju dizajna. Ovaj telefon dolazi sa ekranom dijagonale 4,2 inča i možemo ga očekivati već na proleće.

Bio je tu i Google...

Sony Ericsson Xperia Play
...a ključni čovek ovog džina Erik Šmit (Eric Schmidt) priznao je da je dao sve od sebe da Nokia koristi Android. Naravno, ponuda da usvoje njihov operativni sistem i dalje stoji. Tom prilikom on je najavio i novi Android, ali nije otkrio mnogo detalja. Nova verzija nosiće naziv koji počinje slovom „I”, a kombinovaće Gingerbread i Honeycomb rešenja u jednom.

• • •

Ovogodišnji kongres u Barseloni bio je simboličan zbog jačanja tržišta pametnih mobilnih telefona, koje je sada jače od tržišta računara. Prema istraživanju Gartnera, poslednji kvartal 2010. godine bio je prvi gde su proizvođači isporučili više jedinica pametnih telefona od PC računara - 100,9 naspram 92 miliona.


Pobednici sajma
Najbolji mobilni uređaj: Apple iPhone 4
Proizvođač godine: HTC
Za aplikacije godine, za pojedinačne platforme i ukupno, u Barseloni su izabrani (u zagradi su izdavači):
Apple iOS: Angry Birds (Rovio/Clickgamer/Chillingo)
BlackBerry: BlackBerry Messenger (Research in Motion)
Android: Google Maps (Google)
Nokia Sybian: Zum Zum (Herocraft & InnerActive)
Sve platforme: Angry Birds
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MAJ 2024
Novosti na polju razvoja dronova
Budućnost ratovanja
Sve popularniji su mali i povoljni dronovi, sposobni da lansiraju rakete za koje su bile neophodne mnogo skuplje letelice...
Gigabyte G6X (9MG 2024)
Nešto priuštiviji
Zahvaljujući odličnom rashladnom sistemu, ovaj laptop iz ugrađenih CPU i GPU čipova izvlači maksimum...
Asus NUC13BRF i NUC14RVH
NUC-evi iz nove kuhinje
Asus je preuzeo NUC (Next Unit of Computing) od Intela i evo prva dva modela iz njihove radinosti...
Nacon Daija
Premijum arkada
Mnogi igrači žele da arkadni doživljaj imaju kod kuće, da biju po tasterima japanske radinosti i čupaju arkadnu palicu...
Huawei FreeClip
Muzičke minđuše
Osim što izgledaju futuristički, ove „muzičke minđuše” su izuzetno udobne za nošenje i to omogućavaju bez bojazni od ispadanja...
Samsung Galaxy A35 i A55
Aktuelni A , puta dva
Oba telefona su dizajnerski uspešne kopije vrhunskih modela S serije...
Everything 1.4.1 • TreeSize Free 4.72 • LockHunter 3.4.3 • SyncBackFree 11.3 • WiFi Password Revealer • Keyfinder 2.0
Pet (i po) korisnih programa za Windows
Na primer, Everything je brza mašina za pretragu lokalno uskladištenog materijala, koja koristi izuzetno malo hardverskih resursa...
Kriza u industriji i TSMC
Nesigurnost i obećanja
Planovi TSMC-a za fabrike u Arizoni suočili su se sa višestrukim preprekama tokom uspostavljanja projekta...
.rs: Aplikacije javnih preduzeća • Toll4All • UA Day 2024
Početak e Kartona
Javni beležnici imaće direktnu komunikaciju sa kolegama iz EU...
No Rest for the Wicked
U duhu ranijih naslova autora ove igre, njen vizuelni identitet uspeva da balansira sa mračnim i prelepim...
Stellar Blade
Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...
Horizon Forbidden West – Complete Edition (PC)
Maksimalno kvalitetan PC port, sa DLC-om koji nastavlja originalnu priču, ali nije pravi nastavak...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama