Hardver
Test
TEST: Gigabyte FO32U2P
Visoko podignuta lestvica
Tihomir STANČEVIĆ
24. april 2024.

Posle dva OLED monitora koji su nas zaista oduševili (LG UltraGear 27GR95QE, SK 8/2023, i.sk.rs/32509; Asus ROG Swift OLED PG27AQDM, SK 10/2023, i.sk.rs/32703), pred nama je još veća poslastica. Za razliku od pomenutih modela koji su dijagonale 27 inča i QHD (1440p) rezolucije, sa osvežavanjem slike od impresivnih 240 herca, Gigabyte FO32U2P nudi sve to u UHD rezoluciji(!), a uz to ima još nekoliko interesantnih mogućnosti.


Da bi prikazao 240 frejmova u sekundi u UHD rezoluciji, monitor mora da ima izvor slike koji radi po DisplayPort 2.1 standardu. Prethodni standard, DisplayPort 1.4, može da „progura” UHD samo do 120 herca, dok novi može da prihvati signal za UHD pri 240 (i više) herca, kao i 8K rezoluciju pri 120 herca. Suštinski se radi o brzini protoka kroz kabl, mada standard donosi i još neke, nove mogućnosti. Takođe, kablovi moraju da budu kvalitetniji i sertifikovani za potrebnu brzinu, a maksimum DisplayPort 2.1 standarda je 80 gigabita u sekundi (za razliku od 32,4 kod DP 1.4), pa su oznake na kablovima „DP80”, „DP54” ili „DP40”, što sugeriše njihov maksimalni propusni opseg.


Izvor slike, dakle, grafička kartica, takođe mora da radi po DP 2.1 standardu. Nažalost, Nvidia po ovom pitanju kaska za AMD-om, jer i najnovije (serija 40x0) i najjače GeForce kartice još uvek imaju DP 1.4, dok svi Radeoni serije 7x00 imaju DP 2.1. Posebno pitanje, a možda i važnije, jeste mogućnost grafičkih kartica da nešto (a pričamo o igrama, je li) izrenderuju u UHD rezoluciji sa 240 frejmova. Najjači Radeon, na primer, postiže oko 120 frejmova u UHD rezoluciji u igri Far Cry 6. Da biste iskoristili pun potencijal monitora (koji je, videćete, ipak tema ovog teksta) bile bi vam potrebne dve najjače grafike ili neko buduće čudo GeForce 50x0 serije (koja će imati DP 2.1).


Gigabyte FO32U2P je spakovan u veoma kvalitetno mat crno kućište, sa ponekim geometrijskim detaljem od sjajne plastike. Veći deo tela monitora je tanak nekoliko milimetara, ali je na sredini pozadine ispupčenje u kom su smešteni elektronika i priključci. Na dnu i vrhu tog ispupčenja su svetlosni elementi u obliku štangle, a uz gornju je i svetleći logotip Aorus. Robusno postolje omogućava sva ergonomska podešavanja, a stopa je „V” oblika, sa kracima okrenutim prema korisniku. Ivice oko ekrana (sem donje) prilično su tanke. Na sredini, ispod donje ivice je četvorosmerni džojstičić i uz njega dva tastera za brz izbor opcija.


Spisak priključaka je poveći (vidi specifikaciju), a pored jednog DP 2.1 porta, tu je i izlazni DP 1.4 za serijsko povezivanje drugog monitora. Interesantno je i to da postoji i jedan mini DisplayPort (koji je Apple stvorio za svoje potrebe, pa čak i „progurao” kao standard, a onda prešao na Thunderbolt).


Fantastični OLED panel jednostavno nema mane. Možda samo nominalno osvetljenje od 250 nita ne zvuči naročito impresivno, ali parcijalno osvetljenje može da bude i do 1000 nita i monitor zaslužuje VESA DisplayHDR True Black 400 sertifikat. Vreme odziva tačaka, kao i kod drugih novih OLED ekrana je neverovatne 0,03 milisekunde.


Nećemo se zadržavati na podešavanjima i opcijama ekranskog menija, ali dve-tri celine treba istaći. Gejmerske opcije obuhvataju Black Equlizer, Crosshair, Eagle Eye (zumiranje dela ekrana), a svakako preporučujemo da koristite Dashboard samog monitora koji prikazuje prozorče sa parametrima slike, ali i parametre sa računara (povezanog na USB čvorište monitora). Takođe, na PC-u svakako isprobajte OSD Sidekick i Gigabyte Control Center.


Poseban deo podešavanja monitora tiče se održavanja/očuvanja OLED panela. Na raspolaganju je Pixel Clean, koji je poželjno startovati na svakih nekoliko sati rada, a tu su i opcije za automatsko zatamnjenje slike koja je statična, zatamnjenje statičnih delova slike (taskbar Windowsa, logotipi...), pomeranje slike za jedan piksel i drugo.


Posebna pogodnost kod ovog modela (a imali su je i neki Gigabyteovi monitori koje smo ranije isprobali) jeste postojanje KVM (keyboard, video, mouse) sviča. Naime, kada monitor povežete sa dva računara, te jedan povežete preko USB-C, a drugi preko USB-B priključka, periferije (tastaturu i miša) priključene na izlaze USB čvorišta će koristiti onaj računar koji vam je u tom trenutku potreban. Dovoljno je pritisnuti jedan od dva tastera pored džojstičića na monitoru. Ova mogućnost se odlično uklapa sa tim što monitor može istovremeno da prikaže sliku sa dva izvora (kao slika u slici ili slika pored slike).


FO32U2P je fantastičan monitor zbog ugrađenog OLED ekrana, dodatnih mogućnosti, kao i velike brzine koju ćemo jednog dana moći da iskoristimo.

GALERIJA

Osnovno: 31,5 inča (80 cm), 3840 × 2160 px (UHD), OLED, 16:9, 10 bita (99% DCI-P3), 240 Hz, adaptive sync, anti-glare

Priključci: 2 × HDMI 2.1, DisplayPort 2.1, DisplayPort 1.4 out, mini DisplayPort 2.1, USB-C (alt. Displayport, USB hub upstream, PD 65W), USB-B 3.2 upstream, 2 × USB-A 3.2 downstream, 3,5 mm audio-ulaz, 3,5 mm audio-izlaz

Ostalo: osvetljenje 250 cd/m² (maks. 1000 cd/m²), kontrast 1500000:1, uglovi vidljivosti 178°/178°, vreme odziva 0,03 ms; podešavanje visine (110 mm) i nagiba, okretanje, zakretanje u vertikalni položaj; zvučnici 2 × 5 W, VESA kačenje 100 × 100 mm

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.com)

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama