TEST PLAY
Stellar Blade
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. maj 2024.

Mnogo je razloga zbog kojih je Xbox izgubio još jedan konzolni rat od PlayStationa, ali se najbitniji svode na trapavo petljanje menadžerskog sloja u kreativne poslove. Poslednji u nizu retardiranih poteza je sistemska preporuka developerima u kojoj Microsoft doslovno sugeriše da „objektifikacija” žena u igrama nije poželjna, kao ni forsiranje nerealnih standarda lepote. Drugim rečima, dosta je bilo lepih i seksi žena u igrama, od sada forsirajte ružne pritke za paradajz, da mladi muškarci, koji čine gro igračke publike, slučajno ne dožive erekciju, daleko bilo. Microsoftova gejming divizija već duže vreme boluje od progresivnog woke tumora, zbog čega se u konzervativnom Japanu, sasvim sigurno, previjaju od smeha. „Hahaha Hakiro, glupavi zapadni đavoli umiru smrću hiljadu rezova, sami praveći te rezove, iako ih niko ne tera.” Kao i vama normalnima koji ovo čitate i meni je njihov spori pad u ad vrlo zabavan.

Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova...

Rame uz rame sa Xbox bolidima stoje i progresivni zapadni novinari, kojima je Stellar Blade počeo da smeta dugo pre nego što je stigao na tržište. Zamisli, molim te, ozbiljna AAA igra koja forsira ženski seksipil, obline i vizuelni aspekt azijskog smernog waifu libida! Ko se usudio da napravi ovako nešto, a da nije pitao Twitter za mišljenje? Iza igre stoji južnokorejski studio Shift Up, koji debituje ovim naslovom, dok je Sony Interactive Entertainment, koji je prepoznao višestruku vrednost igre, izdavač. To što igru potpisuje studio iz zemlje sa najnižim prirodnim priraštajem na planeti sigurno ima i društveno-političku pozadinu. Do mladih Korejaca koji odbijaju da se razmnožavaju najlakše je doći preko visokobudžetne igre koju će kupiti cela zemlja. Ovo nije prvi, drugi, pa ni peti put da se društveni inženjering pokušava sprovesti putem zabave. Šta mislite, zašto su baš Nemci bili pioniri pornografije nakon WWII? Možda da bi nekako pospešili obnavljanje devastirane nacije? Nekome će ova teorija biti smešna, ali taj neko će biti nemisleće neinformisan.

Iako izaziva burne reakcije, Stellar Blade je igra u kojoj nema ni naznake seksa, niti naglašene priče o polnosti. U fokusu je samo ukusni, artistički seksipil kojim odiše Eva, ženski android, pripadnik spec-ops odreda koji ima funkciju poput ODST-a iz Halo mitologije - orbitalna insertacija i makljanje protiv aliena na površini planeta. Igra ima duboko post-apokaliptičnu pozadinu vanzemaljske pretnje koja je devastirala čovečanstvo, a koje danas egzistira u hibridnoj fuziji čoveka i mašine. Civilizaciju preživelih kontroliše Majka Sfera (Mother Sphere), AI koga obožavaju kao religioznu figuru koja spasava, sudi i smudi.

Naša junakinja jedva preživljava ofanzivu na ruiniranu Zemlju, a glavu joj spasavaju komandirka, koja se žrtvuje zbog nje i mladi skevindžer Adam, koji je evakuiše u poslednjem trenutku. AI (bogo)majka, Adam i Eva, hrišćanska simbolika interpretirana na azijski način... Takve egzibicije su specijalnost japanskih studija, ali što bi Korejci bili gori od njih? Važno je naglasiti da ta para-religiozna oblanda ni u jednom trenutku ne disrespektuje Hrišćanstvo, tako da se komotno može shvatiti kao, donekle autistično, mlaćenje prazne slame. Suštinska poenta igre leži u vizuelnim bravurama na polju world-buildinga, kao i na eksplozivnom borbenom sistemu koji ima duboke Soulsborne korene.

Na prvi pogled, Stellar Blade je Sekiro-lite, gde „lite” ne podrazumeva manju kompleksnost, već, naprosto, manji stepen izazova koji se stavlja pred igrača. Možda bi etiketiranje, poput „Soulsborne za casual publiku” bilo adekvatnije... Po stepenu težine, igra podseća na Rise of the Ronin iz prošlomesečnog izdanja „SK”, a to nije jedina tačka dodira te dve PS5 ekskluzive. I Stellar Blade, za jednu od osnova borbene mehanike, uzima pariranje sečivom koje progresivno destabilizuje protivnika, otvarajući put za vaše osvetničke udarce. Za razliku od Sekiroa, a u skladu sa Roninom, i Stellar Blade ima tušta i tma komboa koje je potrebno naštrebati i uvežbati. Loša vest za lenjivce koji uvek biraju pasivne nadogradnje pri levelovanju, dobra za ljude koji vole da eksperimentišu sa komboima i trudom postanu jedno sa igrom i njenim akcionim modelom.

Svet Stellar Bladea je miks linearnih nivoa i velikih, otvorenih terena, gde možete lunjati, istraživati i boriti se po želji. Za razliku od gotovo svih „pravih” Soulsborne igara, Stellar Blade nudi kontrolisanije, vođenije iskustvo. Manji stepen slobode kompenzovan je tešnjom naracijom, koja, kao što maločas rekoh, zadire u bizarnu para-religioznost. Ono na čemu bi Azijski autori, takođe, morali više da porade je često nemušti, 1/1 prevod teksta i naracije sa originalnog jezika developera. Umesto pukog prevoda, potrebna im je transkreacija, rečeno terminologijom jezičara - kreativni prevod koji bi održao duh izrečenog. Tu, naravno, treba paziti da se ne upadne u zamku u koju su upali mnogi azijski studiji, koji su angažovali neke US/EU komunjare sa nosnim pirsinzima za taj posao i forsiranom progresivnošću uništili originalni smisao. Hod po tankoj žici to je...

Nakon eksplozivnog, linearnog uvoda koji će vas naučiti osnovama, Stellar Blade zauzima strukturu za veći deo ostatka igre. Vaš (zapravo, Adamov) brod parkiran na obodu Xiona, poslednjeg grada na Zemlji, postaje baza operacija. Pored razgovora sa NPC saputnicima, tu možete budžiti Evine talente, nadograđivati opremu i uživati u kolekciji konzervi koje ste sakupili tokom igranja (opciona aktivnost koja ima gameplay bonuse). U samom Xionu, takođe, imate tonu NPC-a i razbacanih komadića lorea, koji pomažu u worldbuildingu i daju dubinu celoj stvari. Kad odlučite da zamastite oštricu, uputićete se prema otključanim regionima i krenuti sa avanturisanjem, bilo prateći tok kampanje, bilo rešavajući neki od mnogobrojnih opcionihquestova.

Primarni antagonisti igre su Naytibe, kolekcija raznovrsnih mutanata sa čeljustima, pipcima i drugim odbojnim elementima bio-hororične estetike. Borićete se i protiv robota, koji, suštinski, slede iste ili slične obrasce napada. Tokom prve polovine igre, imaćete samo verno sečivo, kojim ćete seći, nabadati i blokirati kao mahniti. U kasnijem toku, dobijate i opciju za daljinsku borbu, ali minimalna količina municije koju nosite podrazumeva da ćete dron-pucaljku koristiti samo u svečanim prilikama. Iako imate samo jedno hladno oružje, kao u Sekirou, broj kombo-poteza, vezanih sa nekoliko vrsta energije koju prikupljate uspešnim napadima i odbranom izuzetno je velik. Ovo je igra koju ne smete ostaviti duže od nedelju dana, jer ćete posle imati teškoća da probudite zaspalu mišićnu memoriju. Igra, doduše, nije teška, tako da to neće biti nemoguća misija. Ako ste iskusan igrač Soulsborne naslova u širem smislu, blagih teškoća možete imati samo sa boss protivnicima, ali i njih možete odlevelovati i razbucati kada se dobro potkožite apgrejdima.

Izraženi seksipil protagonistkinje je faktor koji će svi stavljati u prvi plan i zbog kojih će i gaming i mainstream glasila pisati o igri, stavljajući rasnu Evinu pozadinu u prvi plan. Svesni potencijala za erotsku fetišizaciju „glavne glumice”, developeri su u igru dodali metričku tonu raznovrsnih kostima, tematskih kompleta i odeždi koja će zadovoljiti sve ukuse mlade i stare publike. Ako vam je ćeif, Evu možete obući i smernije, imate i takvih kompletića. Ja sam veći deo igre proveo u tom fazonu, oblačeći Evu u konzervativne dugačke haljine i uniforme, jer se moja ćerka muvala okolo i postavljala pitanja o lepoj teti koja se mačuje. Potraga za kostimima, od kojih su neki super-dobro skriveni, biće velika motivacija za određeni profil igrača.

Da ste pre deset godina lansirali tezu da je hetero-eroticizam u igrama, zapravo, konzervativna stvar u kontekstu sveta koji je zabrazdio u nastranost, proglasili bi vas ludakom. Ali, tu smo gde jesmo i biće gore pre nego što postane bolje. Sama činjenica da LGHDTV frikovi sa facijalnim tetovažama mrze ovu igru meni je dovoljna da je analiziram sa posebnom pažnjom. Hteli da priznamo ili ne, kulturni rat se ozbiljno zahuktava, a naslovi kao što je Stellar Blade su tu da pokažu ko je vera, a ko nevera. Eto, hteli smo da igre budu shvaćene ozbiljno i to smo i dobili.

Potrebno: Sony PlayStation 5

Ova igra je: sandbox akciona avantura/RPG

Platforma: PlayStation 5

Veličina: 31 GB

Studio: SHIFT UP Corporation

Izdavač: Sony Interactive Entertainment

Adresa: i.sk.rs/359933

PEGI: 18

81

Naš video: i.sk.rs/359934


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
AVGUST 2024
Nove alatke za praćenje meteoroloških i klimatskih promena
Kvalitetniji posmatrači (i AI)
NASA ide utabanim stazama održavanja postojeće mreže meteo-satelita, uz postepeno proširivanje njihovih mogućnosti...
PNY Nvidia RTX 4500 Ada
Alat majstora svog zanata
Profesionalni softver zahteva malo ozbiljniji hardver od prosečnog procesora u poslednjim generacijama Radeona ili GeForcea...
Asus Zenbook S 16 (UM5606WA)
Zapeta puška za AI zadatke
Prvi laptop sa najnovijim procesorom AMD-ove Strix Point generacije sa unapređenim NPU-om (neural processing unit)...
Gigabyte B650M S2H, B650M D3HP, B650M DS3H, B650 Gaming X AX
Za svakog ponešto
Četiri ploče sa B650 čipsetom, Micro-ATX formata, istog proizvođača, počev od najjeftinije, pa do dvostruko skuplje...
Napad gomile desio se iznutra
Virus decenije
Platiš da ti zaustave biznis, a za izvinjenje dobiješ sendvič i kolu...
Honor 200 i 200 Pro
Knezovi portreta
Portretni snimci sa ovih telefona su vidno kvalitetniji od većine uređaja u ovoj, ali i u višoj klasi...
Samsung Galaxy Z Flip6
Ovlaš osvežen
Unapređenja u odnosu na Flip5 relativno su skromna...
Digitalna transformacija u bankarstvu
Može li to malo brže?
Iz perspektive korisnika, često nismo svesni koliko je dug i skup proces zamene starih sistema bankarske infrastrukture
The First Descendant
Dobra osnova kojoj nedostaju godine kvalitetnog sadržaja. Inače dobar utisak kvare agresivne mikrotransakcije i naporan grind...
Nine Sols
Jedno od najboljih ostvarenja ove godine, koje zbog nekolicine propusta neće ući u metroidvanijski panteon...
Dungeons of Hinterberg
Jedinstven i inovativan igrački ugođaj za ljubitelje akcionih avantura u koje možete da zaronite...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama