TEST PLAY
Withering Rooms
Lidija ĐUŠIĆ RADENKOVIĆ
1. maj 2024.

Retko naleti igra koja je tako dobro spakovana i tako dobro legne, da ostanete bez teksta. Oduševljenje uporedivo sa prvim letom avionom, prvim uspelim pasuljem koji ukućani naglas hvale, prvom ljubavlju... Kao, rekli bismo sve najbolje i najlepše, ali kao da to nije dovoljno. Ako bi bilo moguće samo oceniti igru veoma visokom ocenom i ostaviti prazan papir, e, ovo bi bio taj slučaj...

2,5D akcioni roguelite RPG, bogat zagonetkama i izazovnim borbama

Igra Withering rooms (Sobe koje venu) je kao ljubavno pismo, lepo upakovano, sa srcima na koverti, mirišljavo, pisano krasnopisom, u stihu. Napisali su ga neki fini momci i devojke iz studija Moonless Formless, a upućeno je igračima koji su odrastali uz 2D igre i serijale Resident Evil i Silent Hill (pojedini zvučni efekti su skoro, pa preuzeti iz SH). Upućeno je igračima kojima je muka od finog tvikovanja likova, izbora frizure i brkova i političke korektnosti. Upućeno je ljudima koji od igara traže da budu igrive, da ih zabave i ne zahtevaju konfiguracije koje koštaju tri kila evra i troše struju kao poluautogeni mlin.

Bez ikakve pompe i najave, stiglo je, slično gorenavedenom, pismo, iz koga je iskočila devojčica sa satarom u jednoj i fenjerom u drugoj ruci i podsetila nas kakve bi igre trebalo da budu. Prvi utisak igrom vuče usne u blagi osmeh, a povećao se kada smo primetili da je naš Logitech F710 registrovan kao difolt kontroler, YEAH!

Igru igrate kao Nightingale (Slavujka!), devojčica u ranom tinejdžerskom dobu, koju je otac poslao u lečilište za mentalno obolele pacijente. Budite se u krevetu i shvatate da se nalazite u sobi viktorijanske vile. Ustajete i učite mehaniku igre, koja je vrlo dobra i funkcionalna. Napred, nazad, napad, blok, i akcioni taster, nešto kao Shank iz 2010. To je, otprilike, sve što vam je potrebno. Withering rooms je 2,5D akcioni roguelite RPG, u kome ćete rešavati zagonetke i boriti se sa menažerijom koje se ni Bloodborne/Elden Ring/Dark Souls ne bi postidele. Poenta igre je da ste u noćnoj mori i da kroz istraživanje spomenute vile, rešavanjem zagonetki i borbom pokušavate da se probudite. Svaka od brojnih borbi vrlo je zabavna, ali i zahtevna. Možda ne na soulslike nivou, ali za uspešan završetak igre potrebni su taktičko razmišljanje i korišćenje punog arsenala oružja i magija (razvijate ih tokom igre). Pošto je ovo rougelite, posle svakog stradanja se budite u istoj noćnoj mori, sa nešto istanjenim inventarom, ali otključana vrata i rešene zagonetke se ne resetuju, što je super. Vila koju istražujete sastoji se od nekoliko spratova, dvorišta i mnoštva soba, a svaki segment igre je dugački hodnik u kome se odigrava radnja/borba/skrivanje u ormarima. Svaka soba ima vrata ili tajni prolaz koji vas vodi dalje. Mapa postoji, ali se igra poigrava sa vama proceduralno generisanim okruženjem, pa oslanjanje na tu mapu nije pametno.

Igra je prepuna NPC-a koji su zabavni i uvrnuti kao sama situacija (noćna mora) u kojoj se nalazite. I pored zagonetki, igra je, ipak, fokusirana na borbu, pa iako ste devojčurak, delujete za.ebano i daleko od bespomoćnog, jer imate sataru, tandžaru, noževe, pištolje, magije... Igra zahteva povremeno taktiziranje, a to podrazumeva provirivanje kroz ključaonicu da bi ste videli šta se dešava i ko vas čeka u sledećoj sobi, kao i povremeno skrivanje po ormarima i ispod stolova, dok groteskna pojava stenjući prolazi pored vas. Gameplay je vrhunski zabavan.

Monstrumi koje srećete i sa kojima se borite su vrlo raznovrsni i maštoviti, ali i teško opisivi. Grafički, igra fenomenalno dočarava sumornu i mračnu, povremeno jezivu atmosferu ludnice iz viktorijanskog doba. Zvučni efekti i vrlo bogata muzička podloga sve to podižu na još viši nivo, pa slobodno možemo da kažemo da je cela igra odlično upakovana. Jedina mana koju, možda, možemo da nađemo je ta da je Withering Rooms ipak „light horor” i pored teskobne priče i atmosfere i čudovišta iz noćnih mora. Bez obzira na to da li ste fan horora ili ne, ovo je apsolutna preporuka za 25 evra, koliko je igra trenutno cenjena na Steamu.

Potrebno: Core i3-2100 / FX-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon HD 7950, Windows 8 64-bit

Poželjno: Core i5-2500K / Ryzen 5 1400, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon RX 570, Windows 10 64-bit

Ova igra je: ljubavno pismo fanovima horor akcionih igara

Platforma: Windows

Veličina: 6 GB

Studio: Moonless Formless

Izdavač: Perpgames

Adresa:
www.witheringrooms.com

PEGI: 18

84


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama