TEST PLAY
Harold Halibut
Aleksandar ĐURIĆ
1. maj 2024.

U jeku Hladnog rata i nadolazeće planetarne katastrofe, brod Fedora I, lansiran je sa Zemlje u potrazi za novim domom. Međutim, Fedoru i njene putnike, negde u dalekom svemiru, obaraju solarne baklje u okean tuđinske planete, gde je 250 godina kasnije nemoćna da ponovo uzleti. Zanimljiva premisa ove igre („Kako bi izgledao život potomaka prvobitnih putnika na tom potopljenom brodu?”), u praksi je puno manje upečatljiva od vizuelnog metoda kojim su Fedora, njeni stanovnici i čudesni okoliš dočarani. Naime, detaljan izgled ove avanture postignut je u toku 12 godina veoma brižljivom kreacijom fizičkih lokacija, objekata i likova (dakle, „stop-motion” grafika), a zatim su digitalizovani u video-igru. Zahvaljujući impresivnoj izvedbi ovog postupka, kretanje retro-futurističkim svemirskim brodom Fedora pruža vrhunski, gotovo opipljiv osećaj. Prefinjeno osvetljenje akcentuje čvrstoću površina od drveta i metala, glatkoću likova napravljenih od gline i ispunjenih penom, kao i nesavršenosti na setovima, poput pohabane boje, iskrzane tkanine, zarđalog metala ili prašine (te uključujući ubedljive zvučne efekte i glumu), sve doprinosi utisku „stvarnog-nestvarnog” svemirskog broda.

Prelepo vizuelno prezentovana, ali usporena i slabo dramatična radnja

Kada je reč o igračkom doživljaju na Fedori, minimalan je u toj meri da nam čak i tipičan vizuelni roman pruža više interakcije sa pričom igre. Kognitivnih zagonetki nema uopšte (tek tu i tamo, ekstremno jednostavno, upravljanje interfejsima simpatičnih „Pipboy-like” uređaja), isto tako ni izbora u toku konverzacija, ni važnih odluka za odmotavanje radnje (ima, doduše, tek par nevažnih).

Igra je svedena na (sporije) trčkaranje skromnim brojem lokacija, u proseku, osrednje veličine, od jedne do druge, uglavnom dijaloške međuanimacije. U jednom trenutku, osetićete se kao protagonista, potrčko Harold Halibut: „Kada će se već desiti nešto zanimljivo i ljudi prestati da me šalju na vražje fetch-questove koje bi mogli i sami da obave kada ne bi bili previše zauzeti naučnim radom, krucijalnim za sudbinu čovečanstva?!”

Ah, da, prerazvučeni zaplet. Harold je asistent profesorke Maureaux, ujedno i domar, a njih dvoje rade za tajnovitu korporaciju All Water koja upravlja Fedorom. Otkriva se da će se za nekoliko meseci, po prvi put, ukazati povoljni atmosferski uslovi za bekstvo na drugu, potencijalno gostoljubiviju planetu. Maureaux i drugi naučnici očajnički pokušavaju da nađu rešenje problema manjka energije za pravovremeno uzletanje. Perspektiva postaje optimističnija kad Harold na brodu otkrije prvog vanzemaljca sa kojim su Fedorjani stupili u kontakt, a čija rasa drži ključ neophodne energije. Istovremeno, deluje da All Water ima sopstvene, opasne planove...

Ova, potencijalno potentna premisa u praksi je neadekvatno upregnuta uspavljujućim razvlačenjem. Igra traje 13-15 sati, a, otprilike, trećina toga bolje da je završila na podu sobe za montažu: višestruke niti zapleta i zadaci čiji ishodi ne utiču na radnju, glacijalno spor razvoj protagoniste...

Harold je smotan i isprva letargičan momak, bez naročitih veština, čija uloga u priči je daleko od tipičnog heroja i pre je tu da pomogne kvalifikovanijim ličnostima od sebe, prenoseći predmete i poruke. U fokusu je njegov proces nalaženja životne radosti u svojoj koži.

Postoji i puno slušanja šarmantne postave od desetak likova sa Fedore kojima treba rame za plakanje, kojima je pasivni Harold zaista drag, a gde nalazimo inspirativne mudrosti i lepe momente. Ali, ujedno su ti likovi jednodimenzionalni, jednostavno popravljaju odnose i rešavaju egzistencijalna pitanja. Humor autora iz Nemačke najčešće nije efektan.

Ako ovu igru posmatramo kao visokokonceptualni pokušaj „simulatora” života najlakše-zamenljivog lika na misiji koji, uglavnom, ne radi ništa uzbudljivo i to (ne) radi baš previše dugo, taj je pokušaj uglavnom neuspešan. I to kad je reč o zanimljivosti slatke, ali usporene i slabo dramatične radnje, iako se i sam Harold na kraju pomirio s tim da je njegova priča baš takva.

Potrebno: Core i5-7400 / FX-8370, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 480, Windows 10 64-bit

Poželjno: Core i9-10900K / Ryzen 5 7600X, 16 GB RAM, GeForce RTX 3060 Ti / Radeon RX 6800, Windows 11 64-bit

Ova igra je: narativna avantura, claymation SF drama/komedija

Platforma:
Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Veličina: 51,32 GB

Studio: Slow Bros.

Izdavač: Slow Bros.

Adresa: slow-bros.com
/harold-halibut

PEGI: 12

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama