PRVI UTISCI
Helskate
Bojan JOVANOVIĆ
1. maj 2024.

Tokom poslednjih godina, postalo je jasno da, ukoliko tražite igre koje probijaju granice žanrova i čiji autori eksperimentišu sa poznatim formulama, onda morate da se zaputite ka indie sekciji na Steamu i drugim digitalnim prodavnicama. A upravo tako nešto otkačeno i smelo pojavilo se pre nekih mesec dana i zove se Helskate.

Eksperimenta-lna skejterska igra, slična naslovima iz serijala Tony Hawk’s Pro Skater

Helskate je definicija eksperimentalne igre. U srži je skejterska igra, veoma slična naslovima iz serijala Tony Hawk’s Pro Skater. Kontrolna šema takođe je slična, kao i dijapazon poteza, pa i čitav arkadni osećaj. Sumanuti komboi i fizika koja vam omogućava da se lansirate desetak metara uvis sa rampe, pritom vrteći se nekoliko puta dok izvodite Benihanu, nivo su realizma koji treba da očekujete. To sve ne čudi kada se pomene podatak da projekat vodi Stiv Svink, jedan od dizajnera nivoa za Tony Hawk’s Underground. Pozajmljeno je solidno elemenata upravo iz te igre, uključujući i slobodno silaženje sa skejta kako biste se bolje postavili za naredni trik ili lakše dohvatili određene platforme. A tu su i neizbežna slova koja, opciono, sakupljate, kao i kasete, takmičenja protiv drugih skejtera i drugi ciljevi poznati iz THPS serijala. Čak je i ime protagoniste omaž pomenutom serijalu, pa se momak zove Enton Falkon (Anton Falcon).

Međutim, vi ćete takođe morati da se obračunavate i sa demonskim hordama, a za to ćete koristiti različita oružja koja vam daske omogućavaju. Borbe su pojednostavljeni Devil May Cry i, da, apsolutno se očekuje da mlatite protivnike u vazduhu, a još bolje ako sve to nekako vežete sa trikovima. Preplitanje prstiju po kontroleru ne gine i tokom testiranja smo definitivno primetili da je igra prilagođena gamepadu. Moguće je igrati preko tastature i miša, ali onda zaista morate biti hobotnica. To je nešto što se nadamo da će autori izmeniti do finalne verzije.

Suludo kombinovanje žanrova tu tek počinje. Priču o skejteru koji je samo želeo da preskače stepenice na obližnjoj plaži, a onda nekako završio u skejterskom paklu, pratićete kroz svojevrsnu vizuelnu novelu i interakciju sa nekoliko simpatičnih likova. Oni će vam istovremeno služiti i kao prodavci i mesta na kojima ćete otključavati permanentna unapređenja. Jer, vidite, Helskate je, zapravo, roguelite igra. Svaki put kad kveknete, vraćate se na početak, odnosno tržni centar gde vas čekaju pajtosi sa još jednom čašicom razgovora i unapređenjima. Za sada postoje dve grane permanentnog budženja lika - nove daske (i njihova unapređenja) menjaju borbeni stil, dok tetovažama dobijate perkove, poput bolje regeneracije zdravlja nakon svakog nivoa ili mogućnosti vaskrsnuća ukoliko popijete previše batina. Postoji nekoliko resursa koje sakupljate, te se jedino keš ne prenosi dalje, tako da grind ostaje samo onaj na gelenderima.

Cilj svakog nivoa je, pre svega, da umlatite određeni broj protivnika. Sve ostalo - kasete, HELSK8 slova, komboi - služe za osvajanje keša namenjenog trošenju u početnim ili skrivenim prodavnicama. Nakon toga se otvara kapija ka sledećem nivou i izbor između jednog od nekoliko bonusa koje želite na sledećoj deonici da osvajate. Komadi odeće su razni specijalni efekti i modifikatori napada, nalepnice mali perkovi, a pobedama na skejt takmičenjima unapređujete statistiku. Postoje i neizbežne kraljice, gigantski protivnici protiv kojih ćete morati dobro da upregnete sve što ste naučili od trikova i mehanike. Iako ste sve ovo već videli u zilion roguelite igara, cela stvar jako lepo radi i hrčak se sve vreme radosno kotrljao u točkiću. Naravno, to je potpomognuto pankerskom muzičkom podlogom, kako i dolikuje jednom ovakvom naslovu.

Helskate je, za sada, dostupan putem Steama po ceni od 25 evra. Malo jača cena u odnosu na ono na šta smo navikli, naročito kad se uzme u obzir da još uvek nema naročito mnogo nivoa i da su neke stvari daleko od završenih (igra, trenutno, nema uvod, na primer). I pored toga, Helskate obećava dobar provod i verujemo da će ovo biti jedan od najfinijih indie naslova ove godine ili kad već bude napustio early access vode.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama