TEST PLAY
Unicorn Overlord
Bojan JOVANOVIĆ
1. maj 2024.

Pri prvom kontaktu sa igrom Unicorn Overlord jasno je da se radi o japanskom RPG naslovu sa pridevom „taktički”, u stilu klasika kao što su Tactics Ogre ili Final Fantasy Tactics. Te igre bile su konzolna ekskluziva, pa ne iznenađuje to što su Atlus i SEGA odlučili da Unicorn Overlord objave za apsolutno sve konzole aktuelne i prethodne generacije, a preskoče PC. Igru potpisuje Vanillaware, studio poznat po specifičnom stilu i superkvalitetnim 2D sprajtovima, čime je retro šmek kompletiran.

Definicija japanskog RPG-a stare garde

Postavka igre je klasični fantazijski RPG. U ulozi ste mladog, svrgnutog princa koji, nekoliko godina nakon prevrata, podiže pobunjeničku vojsku kako bi svrgnuo uzurpatora sa trona, povratio svoje kraljevstvo i ujedinio zemlje Fevrita. U početku igre nemate mnogo dodatnih informacija, ali, srećom, svet je mnogo interesantniji i razvijeniji od nečega što bi bila samo fusnota u epskoj fantastici. Priča je podeljena u pet velikih poglavlja, dok pored njih postoji pregršt sporednih misija kroz koje dalje možete istraživati svoje buduće kraljevstvo. Još jedan način na koji ćete se upoznavati sa ovim svetom i kompleksnom istorijom jeste prilikom regrutovanja novih saboraca koji se kreću od davno izgubljenih rođaka i plemića, do mutivoda i secikesa. Svako vam na neki način mogu doprineti u borbi, a pisci su se potrudili da svako od njih ima autentičnu ličnost, kao i razlog da se priključi konfliktu. Sad, ovo možda zvuči banalno i kao svaki drugi RPG, ali Unicorn Overlord oduševljava brojem odluka kojima utičete na tok priče. Recimo, može se desiti da zatvorenik koga oslobodite kroz par sati igre postane plemeniti saputnik. Postoji preko šezdeset likova koje možete regrutovati i svako od njih je unikatan na svoj način.

Pomenusmo da je ovo taktički RPG. Specifičnost ovog podžanra, a pogotovo igre Unicorn Overlord, jeste u tome da ne vodite grupu junaka, već pre omanju armiju, pa je izazov u tome kako ćete sve borce rasporediti pre bitke. Jedinicu čini grupa likova raspoređenih na tablu veličine 2×3 polja, a takvih jedinica možete imati poprilično, to jest, onoliko koliko ste spremni da kontrolišete istovremeno. Od potencijalnih kombinacija može da zaboli glava, jer je veoma bitan raspored pojedinačnih vojnika u okviru svake jedinice. Možete postaviti kopljanike koji brane letače ili ići sa klasičnom grupacijom, gde dalekometne jedinice stoje iza onih sa štitovima. Moguće su i otkačene kombinacije, poput grupe letača i jednog klerika koji će sve to da održava u životu. Vi ih dalje šaljete po mapi gde ćete se sukobljavati sa protivnicima u realnom vremenu. Dakle, osim što je ovo RPG, delom je i RTS, te će predstavljati vrlo sočan sendvič žanrova za ljubitelje taktičkih igara. Kada se dve jedinice konačno sudare, akcija se zumira i dobijate prikaz borbe u prelepoj, ručno crtanoj grafici.

Mogućnosti za „minmaksovanje” je poprilično. Svaki od vaših junoša ima pojedinačne komade opreme, pored specifičnih napada i veština kojima kontrira protivničkim formacijama. Pored toga, jedinicama možete podesiti taktiku i ponašanje, kako biste izvukli maksimum iz raspoložive vojske. Ukoliko ste igrač koji preferira da samo protutnji kroz kampanju ili vas (razumljivo) ovoliko opcija i podešavanja odbija, moguće je i jednim klikom odabrati preporučenu optimalnu opremu i taktiku. Povrh svega, misije imaju i vremenski limit, dok se vaši borci vremenom zamaraju, tako da je taktika „štekanja” onemogućena, pogotovo u kasnijim poglavljima.

Unicorn Overlord može da se pređe za nekih četrdesetak sati i to samo ukoliko ste fokusirani na privođenje glavne priče koncu. Većina igrača koji ozbiljno zagrizu će posle pomenute satnice otkriti jedva dve trećine čitave mape. Pritom, prelazak ovako nečega iziskuje i određenu dozu tvrdoglavosti, jer priča nije ono što će vas vući napred, a i mehanika ne napreduje daleko posle uvodnih sati. Ali, ako ste igrač koji preferira da mozga nad taktikama i numeričkim vrednostima svake jedinice, više nego što prati priču, ova igra će vas kupiti.

Potrebno: Sony PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Poželjno: Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch

Ova igra je: taktički RPG starog kova

Platforma: PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 7 GB

Studio: Vanillaware

Izdavač: SEGA

Adresa: i.sk.rs/359930

PEGI: 12

82

Naš video:
i.sk.rs/359931


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama