PRVI UTISCI
Knights in Tight Spaces
Dragan KOSOVAC
1. maj 2024.

Većina studija koji se bave razvojem igara nisu najbolje proveli period kovid pandemije, ali neki od njih uspeli su da neizvesne mesece rada od kuće pretvore u uspeh. Među njima je bio i indie tim Ground Shatter, čija se treća igra, borbeni deckbuilder Fights in Tight Spaces, pojavila u formi ranog demoa krajem 2020. godine, da bi se početkom 2022. našao u prodaji u finalizovanoj verziji. Sada, nešto više od dve godine kasnije, dobili smo rani demo njihovog sledećeg projekta i duhovnog naslednika FiTS-a.

U nasledniku igre Fights in Tight Spaces više ne vodite usamljenog agenta, nego družinu sa više avanturista

Knights in Tight Spaces je igra koja, istovremeno, uspeva da preuzme, pa, čak, ponegde i unapredi sve ono što je originalnog prethodnika učinilo tako popularnim i zabavnim, kao i da se nametne vlastitom autentičnošću, što sa vizuelne strane, što na planu gameplaya. Sve počinje sa ingenioznom idejom da se okruženje preseli iz modernog, špijunskog miljea u fantazijsko-srednjovekovno okruženje, kao i da se sve to isprati naslovom koji u sebi nema brojeve ili nezgrapni podnaslov, već uporedo naslućuje tematski zaokret i rimuje se sa originalom.

Tako sada, umesto jednostavnog belo-sivog okoliša, ispunjenog bojom kodiranim, stilizovanim likovima, imamo teksturisane i obojene prostorije koje odgovaraju ulicama, krčmama, kapelama, tamnicama, tornjevima, palisadama ili dvorcima klasičnog fantasyja, inspirisanih ranim srednjim vekom. Sami učesnici u okršajima i dalje su stilizovani i njihove klase su predstavljene odgovarajućim bojama. Ipak, njihov stepen detalja takođe je podignut, pa se sada radi o cel-shaded figurama čiji oklopi i oprema su lako uočljivi i podsećaju na način na koji bi neki igrač RPG-a skicirao svog junaka na character sheetu.

Srž mehanike gameplaya nije promenjena, odnosno blago je proširena. I dalje je svaki nivo potezna borba, u kojoj svaka karta u vašoj ruci definiše kretanje i napada koji će heroj pod vašom kontrolom izvesti u okviru vašeg turna. Glavna inovacija u odnosu na FiTS je to što više ne vodite usamljenog agenta, nego družinu sa više avanturista. Ovo podiže taktičke mogućnosti, kako tokom svakog poteza, tako i tokom cele bitke na potpuno novi nivo, jer vam je sada na raspolaganju potpuno nova klasa napada. Naime, kao i u originalnoj igri, u KiTS je i dalje moguće izvesti akcije u kojima za bržu i lakšu eliminaciju protivnika koristite razne objekte iz okoline, zidove, vrata, prozore ili gelendere. Novost koja proizlazi iz komandovanja družinom je u zabavnim, situaciono-sinergističkim napadima koje automatizovano izvodite kada, koristeći jednog junaka, uspešno izmanipulišete nekog neprijatelja da dođe u domet oružja ili šaka ostalih pripadnika tima. Sem toga, činjenica da vodite družinu, a ne usamljenog borca, odražava se na vaš špil, koji neprestano evoluira. Njegovo sastavljanje sada je kompleksnije, jer dok su neke karte univerzalne i možete da ih primenite na bilo kog lika, druge su specijalizovane, odnosno zahtevaju da heroj raspolaže stanovitom vrstom oružja ili magije. Između bitaka se krećete po prepoznatljivoj roguelite mapi sa račvanjima, a tu su i simpatične narativne vinjete sa likovima koje srećete tokom avantura.

Za sada je u igri osam arhetipa, od klasičnog tabadžije koji u duhu protagoniste prve igre ne nosi oružje, do strelaca, vitezova i magova, sa specifičnim komboima oklopa, oružja i magičnih sposobnosti. Sem toga, autori su rešili da igru ponude u pet osnovnih stepena težine (kao i mogućnost ručnog doterivanja različitih olakšanja), kako bi istovremeno bili srećni i početnici i hard-core publika koja želi krvnički težak izazov.

Za igru koja je tek nedavno osvanula na Steamu u ranoj demo verziji, KiTS zaista izgleda impresivno i kvalitetno. Ipak, igra sada ima toliko kvalitetnu atmosferu da se gotovo nameće želja da finalna igra, pored roguelite partija, ima i „ručno” osmišljene kampanje ili narativne avanture. Videćemo kada se finalna varijanta KiTS-a pojavi u prodaji.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama