TEST PLAY
Dragon Quest Treasures
Marko NEŠOVIĆ
1. januar 2023.

 

Atipičan izdanak serijala Dragon Quest, jer se više fokusira na akciju i istraživanje

Japanske rol-plej igre ili, skraćeno, JRPG, poseban su podžanr RPG naslova, koje najčešće karakterišu linearnost, borbe sa poteznim izvođenjem i naglasak stavljen na priču, a ne na akciju ili bitke. Ako do sada niste imali prilike da probate neku od igara ovog tipa, a deluju vam kao da bi držale pažnju, Dragon Quest Treasures deluje kao dobra polazna tačka.

Iako pripada serijalu Dragon Quest, Treasures je malo drugačiji po izvedbi, jer obrće nekoliko kanona naglavce: nema poteznu borbu i više se fokusira na akciju i istraživanje. Krećete kao Erik ili Mia, brat i sestra koji beže sa vikinškog broda u želji da sami postanu lovci na blago. Ceo vajb, izgled i priča, na prvi pogled, deluju kao da je u pitanju igra za decu, ali Dragon Quest Treasures ipak je malo više od toga. Uglavnom, ne računajte na beskonačna prostranstva dosadašnjih Dragon Quest naslova u kojima ste mogli da provedete na stotine sati dok ne završite sve misije i istražite svaki ćoškić ovog sveta.

Još jedan momenat koji jasno govori da ovo nije igra za najmlađe je kompleksan sistem upravljanja vašim zalihama i opremom koji se sastoji od kuvanja i pravljenja predmeta koje opremate u borbi. Prvih nekoliko sati igra vas uvodi u priču, mehaniku igre i bitaka, koje su, zapravo, najslabiji element ove igre. Priča je jako dobra, a mehanika, iako na trenutke repetitivna, dovoljno je zanimljiva da vas drži priljubljenim uz ekran.

Erik i Mia pronalaze dva magična stvorenja - mačku i prase koji mogu da lete i koji ih vode do ostrva na kom pronalaze dva Dragon bodeža koji im omogućavaju da pričaju sa raznim stvorenjima i koji otvaraju put u magičnu zemlju zvanu Draconia, prepunu zakopanih blaga i magičnih stvorenja. Neka od tih stvorenja će vam postati prijatelji, a protiv drugih ćete morati da se borite, sve u svoje vreme.

Iako je glavna priča većinom linearna, ostatak sveta vam dozvoljava da se slobodno krećete u potrazi za blagom, ali treba da znate da su neki delovi zaključani i ne možete im pristupiti dok ne postanete određeni nivo. Draconia uopšte nije mala teritorija. Možda vam neće pružiti dvesta sati zabave, ali je vrlo pametno osmišljena, sa različitim, geografski specifičnim okruženjima, ali i sistemom brzog putovanja između tih zona.

Dok Erik i Mia nisu vični traženju blaga, lokalni stanovnici Draconie jesu. Tako možete da regrutujete domaće tragače i koristite njihovo šesto čulo za pronalaženje zakopanih kovčega kojih, ispostavlja se, ima na sve strane.

Saputnici su veoma bitan element borbi, jer im vrlo malo treba da prerastu osnovne napade kojima raspolažu Erik i Mia, a koji se svode na mlataranje bodežima i gađanje iz praćke, što se pokazalo ekstremno zaguljeno kod kasnijih boss bitaka.

Potpuno nam je nejasno zbog čega na raspolaganju imate dva igrača, kada je potpuno nebitno s kim igrate (čak vam igra to kaže), a napredak se prenosi na drugog igrača koji čuči u bazi, dok vi tumarate u potrazi za blagom. Ako nas pitate, ovo deluje kao propuštena prilika da se sa dva različita igrača doda nova dimenzija celoj igri. Ovako samo birate da li igrate sa devojčicom ili dečakom. Bukvalno.

Takođe se čini da je Square Enix namerno simplifikovao svaki aspekt igre, kako bi ona bila prijemčivija i mlađoj publici, tako da ćete nakon nekoliko sati savladati bukvalno celokupnu mehaniku igre, bez dodatnih sposobnosti koje možete naučiti, što je prava šteta.

Vaši saputnici, sa druge strane, osvežavaju igru svojim mogućnostima i vizijama koje vam pomažu da locirate blago. Da stvar bude zanimljivija, neki od njih vide crno-belo, a neki ultra-ljubičasto.

Dragon Quest Treasures uopšte ne liči na druge igre serijala Dragon Quest, a to je i njegova najveća prednost i najveća mana. Ako očekujete beskrajna prostranstva i avanturu od više stotina sati, tražite dalje. Ali, ako niste do sad probali neki JRPG, ovo je savršena ulaznica u jedan potpuno drugačiji svet od onoga na šta ste navikli u klasičnim RPG naslovima.

Potrebno: Nintendo Switch

Ova igra je: akciona JRPG avantura

Platforma: Switch

Veličina: 2,8 GB

Studio: Square Enix

Izdavač: Square Enix

Adresa: i.sk.rs/358861

PEGI: 7

79


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama