PRVI UTISCI
subROV: Underwater Discoveries
Darko MIHOKOVIĆ
1. januar 2023.

Mnogi od nas su u detinjstvu maštali da budu pomorski biolozi, verovatno pod uticajem gledanja milion epizoda „Opstanka” i podvodnih avantura simpatičnog čilagera sa crvenom kapicom. No, dok je došlo vreme za izbor fakulteta, država više nije imala izlaz na more, a tu je i spoznaja da nema ’leba od naučnog rada, pa je i to zanimanje otišlo u zaborav, zajedno sa astronautom, reli vozačem i drugim dečjim maštarijama.

Osećaj samoće na okeanskom dnu je neverovatan, maltene na korak do boravka u komori za čulnu izolaciju

Ko bi rekao da će prilika za istraživanje dubine okeana stići dvadeset i kusur godina kasnije i to iz svoje omiljene fotelje, uz igru subROV: Underwater Discoveries, simulaciju mini-podmornice na daljinsko upravljanje (Remotely Operated Vehicle). Slične simulacije su nas, uglavnom, vodile u istraživanje površine Meseca ili Marsa, čovečanstvu daleko poznatijih predela od najvećih dubina Marijanskog rova u Pacifiku, pa uz subROV napokon možemo uživati u lepotama nepravedno zapostavljenih 70 procenata površine naše planete.

Pored tutorijala, igra, za sada, nudi još svega par lokacija za zaron u Pacifičkom okeanu. Misije se kreću od lociranja i praćenja životinjskih vrsta (Humboltove lignje, konkretno), zatim, istraživanja dubinskih geotermalnih izvora, popravki podvodnih instalacija, do izvlačenja burića sa toksičnim DDT-om.

Tutorijal misiju nikako ne bi trebalo preskočiti, jer, iako je samo upravljanje podmornicom jednostavno, lepo objašnjava koja je pravilna procedura za zaranjanje i izranjanje, a bez njih nećete moći ni da se maknete sa matičnog broda.

Nakon što se brodom odvezete do lokacije označene na mapi i spustite podmornicu u vodu, započinje vaša podvodna avantura. Ako samo želite da se provozate, nema potrebe za dubokim zaronom, jer ćete bliže površini nešto češće imati priliku da sretnete malobrojnu pomorsku faunu; u suprotnom bi bilo poželjno da ubrzate protok vremena, jer zaron do dna ume da potraje. Kako ne bi naslepo tumarali okeanskim prostranstvima, obilato ćete koristiti ugrađeni sonar za pronalaženje lokacija od interesa, a uz nekoliko kamera montiranih na podmornici, svaku situaciju možete sagledati iz različitih uglova. Mini-plovilo poseduje i mehaničku ruku za manipulaciju predmetima, doduše, sa vrlo rudimentarnim kontrolama, koje podrazumevaju samo rotaciju i hvatanje.

Sve lokacije zarona su na otvorenom moru, pa se baš i nećemo nagledati bogatog biljnog i životinjskog sveta u priobalju. Morsko dno na velikim dubinama mahom je golo i jalovo (nema čak ni plastičnog đubreta), sa tek ponekim koralom ili ljuskarom, koje tokom misija možete skenirati i mapirati za dodatni XP. Sve skenirane vrste smeštaju se u svojevrsnu enciklopediju i možete ih pregledati između zarona. Jedan od glavnih razloga za izbegavanje obale jesu skromne grafičke mogućnosti igre. Srećom, ovaj minus je uspešno kompenzovan na druge načine.

Naime, iza firme sqr3lab se, zapravo, krije jedan čovek - Hoze Gonzales, bivši tonac iz studija Frontier Developments. Stoga, ne treba da vas čudi što je zvuk jedan od najvećih aduta ove igre. Pravi način da se potpuno uživite u putovanje morskim dubinama je igranje u zamračenoj prostoriji sa kvalitetnim slušalicama na ušima. Osećaj samoće na okeanskom dnu je neverovatan, maltene na korak do boravka u komori za čulnu izolaciju. Ukoliko posedujete džojstik, subROV podržava i HOTAS sistem upravljanja, što simulaciju čini još realnijom.

Problem Podvodnih otkrića je što u trenutnom, Early Access stanju, nema mnogo toga da ponudi. Krug igrača spremnih da iznova i iznova obavljaju jedne te iste zarone veoma je mali, dok će oni koji slučajno natrapaju na igru par sati uživati u njenim čarima, a zatim je zauvek zaboraviti. Ako ništa drugo, subROV će vas naterati da temeljno očistite ekran monitora, jer će vam se i najmanje zrnce prašine činiti kao kakav udaljeni neidentifikovani objekat u mračnim dubinama okeana.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama