TEST PLAY
Mortal Kombat 11: Aftermath
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2020.

Prošle godine, imali smo gotovo samo reči hvale za jedanaesto izdanje Smrtonosne Šorke. Fantastično bogat paket sa utegnutom kampanjom i još utegnutijim kombatom jedino je kvarila kozmetika koja se presporo otključavala. NetherRealm i sa njim WB Games, jako vole vaše šekele, pa su to rado naplaćivali „da vam skrate muke”. Pala je i sezona dodatnih boraca i dodatnih kostima za izvoz. Umesto druge sezone, što je postalo popularno među fajterima, Ed Bun i drugari smislili su nešto luđe - čitavu ekspanziju, prvenac u MK istoriji.

Aftermath je skupa zabava, naročito ukoliko već imate sav prethodni sadržaj

Obično ovakve recenzije načinjemo pričom o tome šta je novo i raščlanjavanjem sadržaja, ali pre toga moramo da skrenemo pažnju ne na slona, već na čitavo krdo u prostoriji. Cenu ovog čuda. Nema potrebe okolišati, Aftermath je skupa zabava, a još više će vas zaboleti novčanik ukoliko ste sav sadržaj do sada revnosno nabavljali i bili dobra mušterija. Samim tim moramo kroz tu prizmu da posmatramo vrednost i poentu nabavke ekspanzije. Ako već imate osnovnu igru i sezonsku propusnicu, za Aftermath morate da odvojite bezobraznih četrdeset evra. Deset evra više i dobijate i Kombat Pack. Ukoliko hoćete sve komplet, to je okruglo šezdeset, upravo onoliko koliko je osnovna igra koštala po izlasku. Dakle, najbolje će proći igrači koji hoće sve đuture, a pritom nemaju ni osnovni MK11. To je odluka od koje nas je danima bolela glava kada je najavljen Aftermath.

Šta, onda, dobijate po toj ceni? Glavnina je nastavak singleplayer kampanje, dodatnih dva do tri sata priče koji će staviti pečat preko već postojećeg pečata na MK univerzum. Vidite, kraj osnovne igre ipak nije idealan, jer bez ključnog artefakta vremenska pereca neće biti lepo posoljena i ispečena. To saznajete tako što, iznebuha, dolaze Shang Tsung, Nightwolf i Fujin i lepo vam to istrtljaju. Arhiva-Tekstno, ima tu sumnji na dežurnog negativca apsolutno svakog Mortal Kombata ikada i, ako ste zaista takva veverica da ne mislite da će lukavi „jor sol iz majn” dekica da pozabada noževe svima redom u leđa, onda ne znamo šta da vam kažemo. Dva do tri sata limunade koji predstoje su zabavni na onaj tipično „mortalkombatovski” naivno-preterani način. Prepreka za preprekom, skretanje za skretanjem i na kraju čiča Miča i gotova priča, otprilike se sve vraća na ono kako je već bilo. Nekako je trebalo smandrljati povratak nekih likova u DLC-ima. Da li je zaista trebalo petljati sa onako lepo zaokruženim krajem? Naravno da nije, ali novac burgija ili tako nešto.

Novina su i tri nova borca - pomenuti Fujin, Sheeva i Robocop, glavom i limenim butkama. Svako donosi drastično drukčiji stil igranja, a potpisniku ovih redova definitivno je Fujin najbolji izbor iz ovog tria. Prezabavan je za igranje, ima set poteza kojima možete da odgovorite na različite situacije, baš fino zaokružen lik koji bi se uklopio u originalnu postavu od početka. Šiva je klasična bacačica kladiva, kojoj odgovara da vas zgrabi na nekom minimalnom odstojanju ili komično skoči na glavu. Robokap... uf... Nije ovo loš lik, ali je jako trom i deluje kao zaostavština iz MKX gde su likovi, generalno, bili manje agilni.

To je manje-više to što se tiče onoga što stoji iza cene od 40 evrića. Aftermath je došao uz pozamašni patch za igru, sa toliko ispravki da nema poente listati ih ovde. Takozvani labrat igrači koji 90 odsto vremena vise u trening režimu obožavaće silne novotarije. Od zabavnijih i besplatnih dodataka, najveći je povratak urnebesnih Friendship poteza. Umesto da rašrafite protivnika Fatalityjem, ukucate Friendship i zajedno se valjajte od smeha dok se likovi budališu na ekranu. Tu su još i tri nove arene i Fatality potezi koji koriste okruženje.

Ne znamo zaista za koga je uopšte Aftermath. Igrači okrenuti online igranju ne mogu da pazare samo nove likove, dok je sve sem kampanje dodato besplatno. Čak i ako ste izričito solista i offline igrač, smazaćete kampanju za jedno popodne i onda vrteti palčevima dok novčanik plače, naročito što su krajevi kampanje polu cliffhanger. Po sredi jeste veoma zabavna stvar, ali nipošto vredna ove cene.

Potrebno: Intel Core i5-750 / AMD Phenom II X4, 8 GB RAM, GeForce GTX 670 / Radeon HD 7950

Poželjno: Intel Core i5-2300 / AMD FX-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 / Radeon R9 290

Ova igra je: DLC za MK11 sa kampanjom i tri nova lika

Platforma: PC, PS4, Xbox One

Veličina: 70 GB

Studio: NetherRealm Studios, QLOC, Shiver

Izdavač: Warner Bros Interactive Entertainment

Adresa: mortalkombat.com

PEGI: 18

65

Naš video: i.sk.rs/357578


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama