TEST PLAY
Beyond Blue
Ana KRSTIĆ
1. jul 2020.

Rad na video igri koja, zapravo, predstavlja projekat edukativnog karaktera je hod po žici. Morate biti poprilično sigurni u svoje akrobatske kvalitete, jer najmanja greška i nepažnja mogu dovesti do gubitka ravnoteže i prepuštanja vašeg krhkog života krokodilima koji vrebaju odozdo. Beyond Blue predstavlja jedan poprilično ambiciozan projekat koji, na našu veliku žalost, na ovom testu ne dobija visoku ocenu.

Prelepa podvodna avantura i odlična antistres terapija, ali ne i igra sa idealnim gameplayem

Šteta, jer cela pozadina priče obećava dobar provod. Na ovom projektu radila je prilično „skupa” ekipa. Tu su glumci čiji glasovi su bili iza likova u serijalu „Toy Story” ili su bili deo postavke TV serije „Lost”. Sem toga, savetodavnu i konsultantsku funkciju na oživljavnju lokacija u igri imali su članovi BBC-jevog tima koji su radili na seriji „Blue Planet”). Svi oni, kao da su se našli na ničijoj zemlji, jer su na kraju priče u saradnji sa ljudima iz E Linea uspeli da publici koju prvenstveno zanima igranje ponude naslov koji ne donosi adekvatan nivo zabave i izazova. Istovremeno, onima koji su tu zbog sticanja znanja, servirane su prilično površne i suvoparne informacije bez preko potrebne zanimljive trivije o okeanskom življu. Možda će najveću utehu i nirvanu u ovom naslovu naći oni treći, koji su tu čisto radi uživanja u umirujućoj seansi ronjenja i plivanja po dubinama virtuelnih okeana uz prijatne ambijentalne zvuke (muzika je, vredi istaći, vrlo dobra).

Ljudi iz kuće E-Line Studios (pre par godina su predstavili igru Never Alone) su na svoje novo čedo pomalo olako prišili etiketu open world avanture. Ruku na srce, Beyond Blue vas ni na koji način ne prisiljava da pratite markere koji su rasuti svuda po mapi, a koji predstavljaju ciljeve do kojih valja doplivati i vi zaista jeste slobodni da besciljno plivate unaokolo. Možda smo isuviše razmaženi stepenom slobode i sadržajem koji nema veze sa glavnom linijom priče, a na koji su nas navikli razni AAA naslovi, pre svega RPG žanra. Ipak, open world dobija na značaju valjda tek ukoliko vi zaista imate zašto da se motate unaokolo i ne obraćate pažnju na ono šta vam je, zapravo, postavljeno kao cilj na mapi. Beyond Blue daje vrlo malo (gotovo nimalo) razloga i povoda za bilo kakvim vidom dodatnog istraživanja i obrtanja kamenja po morskom dnu.

Priča igre smeštena je u vrlo blisku budućnost i stavlja vas u ronilačko odelo mlade Mirai, članice misije OceanX (inspirativan i nimalo sugestivan naziv) koja izučava posebnu vrstu i rod ugroženih kitova. Tokom igre će se, pored familije kitova koju pratite, preplitati priče o zaveri svetskih korporacija koje protivpravno eksploatišu morsko dno radi sopstvenog profita. Deo priče je i nestabilan odnos između Mirai i njene mlađe sestre, poljuljan time što njihova baka boluje od Alchajmerove bolesti. Na kraju, tu je i odnos i konflikt između preostalih članova misije OceanX. Nažalost, nedovoljna dužina glavne priče direktno prouzrokuje da nijedna od ovih sporednih niti radnje nije ispričana valjano, već ispreskakano i neubedljivo, bez bilo kakve šanse da na igrača ostavi pozitivan efekat, utisak ili bar blagu simpatiju.

Naravno, nije sve tako crno, iako se tako možda čini iz prethodnih redova. Trud koji je uložen u igru je evidentan na svakom koraku i vredi pohvaliti scenografiju i veoma glatko izvođenje (kombinacija tastature i miša). Sve to deluje poprilično lepo sa efektima nasviranim na high, a dobar izbor muzike i ambijentalnih zvukova predstavlja zasigurno najsvetliju tačku ovog ostvarenja. Naravno, ni količina znanja koju možete pokupiti iz jednog ovakvog naslova nije za bacanje (pogotovo ako o okeanu nemate ama baš nikakvo predznanje), a tu su i zanimljivi dokumentarni filmovi i intervjui sa naučnicima i članovima raznih ekspedicija kao behind the scenes footage.

Shodno edukativnom karakteru igre, do game over opcije ili bilo kakvog krvavog raspleta nećete uspeti da dođete, pa makar odlučili da pravite lupinge direktno u čeljust ajkule čekićare, tako da je ovaj naslov najlakše okarakterisati kao odličan „bezbedan” izbor za roditelje koji žele da svojim mališanima podare lepu igru, koja je pritom i edukativna. Takođe, ako vam već svakodnevno na poslu ili kojekud treniraju živce, a pritom volite morske i okeanske dubine, probajte ovo kao antistres terapiju. Svi ostali - preskok.

Potrebno: Intel Core i5-4460 / AMD FX-6300, 4 GB RAM, GeForce GTX 670 / Radeon R9 270, 2 GB VRAM

Ova igra je: interaktivni projekat edukativnog karaktera

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Apple Arcade

Veličina: 4 GB

Studio: E Line

Izdavač: E Line

Adresa:
beyondbluegame.com

Pegi: 7

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama