TEST PLAY
Beyond Blue
Ana KRSTIĆ
1. jul 2020.

Rad na video igri koja, zapravo, predstavlja projekat edukativnog karaktera je hod po žici. Morate biti poprilično sigurni u svoje akrobatske kvalitete, jer najmanja greška i nepažnja mogu dovesti do gubitka ravnoteže i prepuštanja vašeg krhkog života krokodilima koji vrebaju odozdo. Beyond Blue predstavlja jedan poprilično ambiciozan projekat koji, na našu veliku žalost, na ovom testu ne dobija visoku ocenu.

Prelepa podvodna avantura i odlična antistres terapija, ali ne i igra sa idealnim gameplayem

Šteta, jer cela pozadina priče obećava dobar provod. Na ovom projektu radila je prilično „skupa” ekipa. Tu su glumci čiji glasovi su bili iza likova u serijalu „Toy Story” ili su bili deo postavke TV serije „Lost”. Sem toga, savetodavnu i konsultantsku funkciju na oživljavnju lokacija u igri imali su članovi BBC-jevog tima koji su radili na seriji „Blue Planet”). Svi oni, kao da su se našli na ničijoj zemlji, jer su na kraju priče u saradnji sa ljudima iz E Linea uspeli da publici koju prvenstveno zanima igranje ponude naslov koji ne donosi adekvatan nivo zabave i izazova. Istovremeno, onima koji su tu zbog sticanja znanja, servirane su prilično površne i suvoparne informacije bez preko potrebne zanimljive trivije o okeanskom življu. Možda će najveću utehu i nirvanu u ovom naslovu naći oni treći, koji su tu čisto radi uživanja u umirujućoj seansi ronjenja i plivanja po dubinama virtuelnih okeana uz prijatne ambijentalne zvuke (muzika je, vredi istaći, vrlo dobra).

Ljudi iz kuće E-Line Studios (pre par godina su predstavili igru Never Alone) su na svoje novo čedo pomalo olako prišili etiketu open world avanture. Ruku na srce, Beyond Blue vas ni na koji način ne prisiljava da pratite markere koji su rasuti svuda po mapi, a koji predstavljaju ciljeve do kojih valja doplivati i vi zaista jeste slobodni da besciljno plivate unaokolo. Možda smo isuviše razmaženi stepenom slobode i sadržajem koji nema veze sa glavnom linijom priče, a na koji su nas navikli razni AAA naslovi, pre svega RPG žanra. Ipak, open world dobija na značaju valjda tek ukoliko vi zaista imate zašto da se motate unaokolo i ne obraćate pažnju na ono šta vam je, zapravo, postavljeno kao cilj na mapi. Beyond Blue daje vrlo malo (gotovo nimalo) razloga i povoda za bilo kakvim vidom dodatnog istraživanja i obrtanja kamenja po morskom dnu.

Priča igre smeštena je u vrlo blisku budućnost i stavlja vas u ronilačko odelo mlade Mirai, članice misije OceanX (inspirativan i nimalo sugestivan naziv) koja izučava posebnu vrstu i rod ugroženih kitova. Tokom igre će se, pored familije kitova koju pratite, preplitati priče o zaveri svetskih korporacija koje protivpravno eksploatišu morsko dno radi sopstvenog profita. Deo priče je i nestabilan odnos između Mirai i njene mlađe sestre, poljuljan time što njihova baka boluje od Alchajmerove bolesti. Na kraju, tu je i odnos i konflikt između preostalih članova misije OceanX. Nažalost, nedovoljna dužina glavne priče direktno prouzrokuje da nijedna od ovih sporednih niti radnje nije ispričana valjano, već ispreskakano i neubedljivo, bez bilo kakve šanse da na igrača ostavi pozitivan efekat, utisak ili bar blagu simpatiju.

Naravno, nije sve tako crno, iako se tako možda čini iz prethodnih redova. Trud koji je uložen u igru je evidentan na svakom koraku i vredi pohvaliti scenografiju i veoma glatko izvođenje (kombinacija tastature i miša). Sve to deluje poprilično lepo sa efektima nasviranim na high, a dobar izbor muzike i ambijentalnih zvukova predstavlja zasigurno najsvetliju tačku ovog ostvarenja. Naravno, ni količina znanja koju možete pokupiti iz jednog ovakvog naslova nije za bacanje (pogotovo ako o okeanu nemate ama baš nikakvo predznanje), a tu su i zanimljivi dokumentarni filmovi i intervjui sa naučnicima i članovima raznih ekspedicija kao behind the scenes footage.

Shodno edukativnom karakteru igre, do game over opcije ili bilo kakvog krvavog raspleta nećete uspeti da dođete, pa makar odlučili da pravite lupinge direktno u čeljust ajkule čekićare, tako da je ovaj naslov najlakše okarakterisati kao odličan „bezbedan” izbor za roditelje koji žele da svojim mališanima podare lepu igru, koja je pritom i edukativna. Takođe, ako vam već svakodnevno na poslu ili kojekud treniraju živce, a pritom volite morske i okeanske dubine, probajte ovo kao antistres terapiju. Svi ostali - preskok.

Potrebno: Intel Core i5-4460 / AMD FX-6300, 4 GB RAM, GeForce GTX 670 / Radeon R9 270, 2 GB VRAM

Ova igra je: interaktivni projekat edukativnog karaktera

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Apple Arcade

Veličina: 4 GB

Studio: E Line

Izdavač: E Line

Adresa:
beyondbluegame.com

Pegi: 7

70


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
FEBRUAR 2023
Gigabyte Radeon RX 7900 XTX Aorus Elite 24G
Konzervativno, a savremeno
RX 7900 XTX košta osetno manje od RTX 4080, tako da pruža više za uloženi novac...
Asus TUF RTX 4070 Ti O12G Gaming
Između dve klase
Nesuđeni „RTX 4080 12G” je ćutke i bez mnogo pompe dobio novu oznaku - RTX 4070 Ti...
CES 2023, Las Vegas, 5-8. januar
Utabanim stazama
Najveći svetski sajam potrošačke elektronike u svom 73. izdanju nastavlja starim, utabanim stazama...
Izazovi tehnoloških kompanija u 2023. godini
Osveta bezbednosti
Ove godine tehnološke kompanije neće rasti brzinom na koju smo navikli od pojave pandemije...
Dell G15 5525
Uglancani podijum za igru
Pre nešto više od godinu dana, isprobali samo Dell G15 5515 (SK 11/2021, i.sk.rs/30378), a sada nam je pod prstima njegov naslednik. Iako je na tr...
Servisi za slanje e-mail poruka
Kvalitetan poštar
Poslati e‑mail nije nikakva umetnost. No, u nekim situacijama, poslata poruka neće završiti na željenom mestu, u prijemnom folderu primaoca...
Microsoft Office: Excel za početnike
Prvih deset koraka
Uz pomoć funkcije AutoFill, unošenje suvoparnih i podataka koji se, naizgled, ponavljaju može da se automatizuje...
OnlyOffice 7.2.1
Kancelarija samo za vas
Pažnju na ovaj office paket nije nam skrenulo samo to što je besplatan, već i to što je kompatibilan sa Microsoft Officeom...
Lilygo T-Watch 2021
Otvoreni pametni sat
Od LilyGo smo dobili pravu poslasticu - pametni sat koji može da se programira po želji...
Najiščekivanije igre u 2023. godini
Kraj „posledica”?
Pregled igara od kojih se najviše očekuje tokom 2023. godine...
Forspoken
Forspoken je dovoljno dobar i relativno upotrebljiv za prevazilaženje januarskog bluza dok čekamo da stigne nešto solidnije...
„The One Ring” Tabletop RPG
Za stolom sa Tolkinom
„Svedeni” pristup ovog sistema vraća fokus tamo gde treba - na priču i igranje likova
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama