TEST PLAY
Monster Train
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jul 2020.

Džavoli se klackaju u vozu i nose plamičak koji treba da ponovo razgori davno smrznuti pakao, u čemu ih sprečavaju pseudoanđeli, kojima se ledena adska pustara više sviđa od vatrene... Bilo je i pametnijih zapleta u igrama, bilo je i glupljih, ali šta da se radi... Ako neko zavrišti „satanizam”, želim da ga uverim da je igra karikirana sprdačina koja ne zadire duboko u teške teme.

Lukava kombinacija RPG-a i kartične igre koju vrtite u roguelike maniru

Monster Train je specijalno modifikovani klon Slay the Spire, indie hita iz prošle godine. U pitanju je lukava kombinacija RPG-a i kartične igre u kojoj radite za lukavago, štiteći njegov voz i njegovu vatricu u roguelike maniru. Kao i svaki roguelike, ni ovaj nije zamišljen za kompletiranje u prvom prolazu, već se od igrača očekuje da malo grinduje i da ima malkice sreće. Svaka partija se sastoji od nekoliko deonica u kojima vaša kompozicija postepeno napreduje kroz smrznute krugove pakla ka njegovom zaleđenom srcu, gde vas čeka finalni boss, nekakav kljunasti serafim koji vizuelno podseća na fuziju pterodaktila i Horusa iz egipatskih jeresi. Svaka etapa vašeg putovanja progresivno je teža, na sličan način na koji je svaki novi zvezdani sistem u FTL-u teži od prethodnog.

Igra se, praktično, može podeliti na dva segmenta - logistiku i taktičke kartične bitke. U svakoj zoni pruga se račva na dva dela, a u zavisnosti od pravca koji odaberete, dobićete različit plen i pristup drugačijim vendorima za ojačavanje vašeg kartičnog i arsenala artefakata. Tu se završava logistika, nakon koje sledi fajt, posle čega sledi nova doza logistike, a u osmom krugu vas čeka borba sa finalnim bosom.

Svaka borba se odigrava u vagonu na sprat, na čijem vrhu pulsira plamičak koji treba da zaštitite. Vi i protivnik naizmenično izbacujete karte (jedinice i spellove) na teren - vi na levu, on na desnu polovinu vagona. Oponent kreće od dna i cilj mu je da se trupama probije do vrha, kad njegovi mobovi počinju da čukaju i oštećuju krhki plam sa ograničenom sposobnošću samoodbrane. Borba je, naravno, potezna - jedinicama i činima nišanite protivnike, bafujete svoje snage, debafujete oponenta i radite sve što radite u bilo kom drugom kartičnom battleru (npr. Hearthstoneu). Na kraju svakog poteza, kad oboje završite krug, njegove preživele jedinice prelaze na sprat više, smanjujući vam šanse da ih zaustavite pre nego što stignu do cilja. Ovaj blagi tower defense momenat vrlo je lepo osmišljen.

Ključ pobede je sinergija između karata i spelova. Svaku partiju počinjete sa defaultnim špilom koji je prilično slab i pogodan tek za prvih nekoliko fajtova. Nalaženjem novih karata i njihovim budženjem u fazama logistike postepeno ćete ojačavati arsenal, a u tom procesu ne smete da izgubite iz vida sinergiju između karata bez koje nema ni srednjoročnog uspeha. U podešavanjima igre birate dva tematska špila koja nosite na put: na početku su vam otključane samo monstruozne biljke i klasični crveni đavli, a postizanjem ciljeva i ačivmenata u kampanji, progresivno vam se otvaraju i ostale armije (ledeni monsteri itd.). Nakon svake partije, bila ona uspešna ili ne, dobijate XP koji vam podiže nivoe armija koje ste vodili u bitku - viši leveli otvaraju mogućnost za pribavljanje boljih karata tokom putešestvija, što igru čini progresivno lakšom. Vredi, ipak, ponoviti da je kartaška sinergija ključ i da čak i slabe karte, lukavo kombinovane, nose snažan potencijal za pobedu.

Kad igru prvi put kompletirate, otvoriće vam se sistem „covenanta”, to jest, sistem nivoa težinske progresije - ima ih 25 i svaki je za zrnce ili dva izazovniji od prethodnog. To je podloga za prilično dugotrajnu zabavu, a u igri postoji i multiplayer.

Monster Train je vraški (pun intended) zarazna igra, koja je, ipak, za podeljak koplja manje kul od moćnog Slay the Spire.

Potrebno: Intel Core i3 / ekvivalent, 4 GB RAM, Intel HD graphics

Poželjno: Intel Core i5 / ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050

Ova igra je: roguelike kartaški RPG (deckbuilder) koji podseća na Slay the Spire

Platforma: Windows

Veličina: 1,2 GB

Studio: Shiny Shoe

Izdavač: Good Shepherd Entertainment

Adresa:
themonstertrain.com

PEGI: nema

80

Naš video: i.sk.rs/357566


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama