TEST PLAY
Maneater
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2020.

Otkako je ajkula iz filma „Jaws” spektakularno pojela čitav brod, pop kultura je fascinirana ovim živuljkama. Mnogi su se pitali kako bi to bilo biti „velika bela”, a beše i ona rok pesma o morskom psu svojevremeno. Pobogu, pa postoji i Shark Week na Diskaveriju. Nekako je bilo logično da jednog dana dobijemo i igru u kojoj smo ajkula. Toga se latio studio Tripwire Interactive.

Relativno kratak i jako zarazan akcioni RPG propraćen parodijom na prirodnjačke emisije

Maneater počinjete kao poodrasla mama-ajkula, strah i trepet mora. Avaj, vrlo brzo prekaljeni ajkulolovac i neopisivi brđanin Scaly Pete uspeva da vas ulovi i doda među trofeje. Pre toga, ajkula dobija potomka i tako krećete u ultimativnu osvetu gde ćete od bebe ajkule (da, sada će i vama pesmica da ostane u glavi!) pokušati da postanete novi glavni predator i skratite Peru Slaninara za glavu. To putešestvije od oko desetak sati propraćeno je reality emisijom o pomenutom ribolovcu i njegovim dogodovštinama, uz gotovo beskonačne komentare naratora Krisa Parnela („Saturday Night Live”) i njegove urnebesne imitacije voditelja prirodnjačkih emisija. Nije baš Dejvid Atenborou, ali je vrlo blizu.

Priča je, nažalost, većim delom u zapećku. Vraćate joj se u ratama i to tek kada izvršite određeni broj zadataka u trenutnoj zoni. U pitanju je klasično tamanjenje 10 stvorenja X na lokaciji Z, uz prebijanje nosa najjačem glavonji u lokalnoj bari i pravljenje sveopšteg haosa među ljudstvom. Ne zvuči kao naročito duboko iskustvo, a i zaista nije, te je igra sama po sebi grind do sledećeg sinematika. Guljenje po betonu je, srećom, veoma živopisno, sa gomilom interesantnih lokacija prepunih detalja. Pogotovo je zabavno kada se zafrljačite na površinu i pravite rusvaj po golf terenima, dok Simsoliki ljudi vrišteći završavaju u vašim čeljustima. Moguće da sam postao pomalo sadista igrajući ovo čudo, doduše. Upravljanje ajkulom izuzetno je zabavno, iako čak i kada ona odraste nemate naročit arsenal poteza.

Kako nastavljate da krkate, tako ćete lagano podgojiti ajkulu, pa će ona od „šteneta” porasti u tinejdžera, odraslu jedinku i, konačno, u megaajkulu. Ovo odlično pokazuje promenu odnosa snaga u morskim dubinama. Aligatori i sabljarke koji su ranije bili veliki i strašni postaju sitna grickalica između pravih obroka. Isto tako i neagresivna hrana se smaže u manje zalogaja. Developeri nazivaju ovu igru prvim „ShaRkPG” naslovom, ali se ne slažemo da je RPG element toliko prisutan koliko oni tvrde. Sve je to dosta zamaskirano kroz sakupljanje drangulija ili jurcanje all-star ribolovaca u stilu Dead Risinga. Kako bi ajkula postala pravo čudovište, moraćete da očistite mnogo, ali zaista mnogo sporednih zadataka i nađete stotine skrivenih lokacija, jer se tri kompleta opreme isključivo tako dobijaju. Isto tako, postoje tri tipa hrane čijom konzumacijom sakupljate poene za unapređivanje čeljusti, peraja i ostalih aksesoara. Možda najčudnija stvar u celoj priči su agresivni vodozemci. Označeni crvenom bojom, instant su agresivni kada vas vide. Stvar je što čak i kada ste naelektrisani monstrum od sto tona i još viša zuba u vilici, low level barakude pokušavaju da vas gricnu. Nemate baš osećaj da ste strah i trepet dubina.

Duboko plavo more je prelepo i prepuno života. Igra vas stalno čašćava novim predelima i uglavnom to sve lepo radi. Osim ako ste na PS4, gde je pad fps-a gotovo redovan kad god je malo veća gužva i naiđu lovci. Štaviše, ovo je jedina igra koja je uspela da zamrzne konzolu, čak i posle nekoliko patcheva. Uz to, kamera uopšte ne sarađuje, a nedostaje i bolji lock sistem, jer se borbe sa predatorima svode na to da se međusobno ispromašujete i onda vrtite besomučno kameru dok se ne snađete u 3D prostoru.

Maneater je zarazica od igre i pored svih svojih mana. Jedna je od onih igara koje vas zalepe uz ekran satima, mozak je odavno otišao po burek, a vreme samo curi dok se cerekate i klopate pola okeana. Svakako interesantan izlet u nove vode studija Tripwire i franšiza za koju se nadamo da će gricnuti malo ozbiljnije sa nastavkom.

Potrebno: Intel Core i5-5300 / ekvivalent, 8 GB RAM, Intel HD 5500 / ekvivalent

Poželjno: Intel Core i7-3770 / AMD Ryzen 5 1500X, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / Radeon R9 390, Windows 10

Ova igra je: prvi „ShaRkPG” - igra u kojoj ste velika bik ajkula

Platforma: Windows, PS4, Xbox One

Veličina: 20 GB

Studio: Tripwire Interactive

Izdavač: Tripwire Interactive

Adresa:
maneatergame.com

PEGI: 18

70

Naš video: i.sk.rs/357570


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama