TEST PLAY
SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated
Dragan KOSOVAC
1. jul 2020.

Dalekog maja 1999. godine na TV kanalu Nickelodeon započelo je emitovanje animirane serije „Sunđer Bob Kockalone”. Animator i okeanograf Stiven Hilernburg stvorio je ultrapopularnu franšizu, koja trenutno zauzima peto mesto na spisku animiranih serija sa najdužim stažom (u SAD). Nepune dve godine nakon emitovanja prve epizode, počele su da se pojavljuju i igre sa šašavim likovima iz TV serije. Do sada je izdato više od četrdeset igara u ovoj franšizi, a nas specifično zanima SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom, igra koja se pojavila 2003. godine u verzijama za PlayStation 2, originalni Xbox, Nintendove konzole GameCube i Game Boy Advance, kao i za PC. Priča je pratila Sunđer Boba, Patrika i Sendi koji pokušavaju da zaustave robotsku invaziju Koralova za koju je odgovoran gospodin Plankton.

Autori su zadržali sve zbog čega je originalna igra bila popularna i ogrnuli mu ruho moderne grafike

Kritika nije bila naklonjena originalnoj verziji igre Battle for Bikini Bottom, a najveća zamerka bila je odsustvo inovacija u platformskoj mehanici. Ipak, igra je postigla veliki komercijalni uspeh i favorit među najmlađim fanovima serije. Sve ovo bio je razlog zašto je THQ Nordic angažovao tim Purple Lamp Studios (poznat po igri The Guild 3) da napravi unapređenu verziju ove slavne igre sa Sunđer Bobom.

Ako na SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated gledamo sa čisto tehničke strane, ova igra nije remaster, nego punokrvni rimejk. Originalna igra je dovoljno stara (kao i njen engine RenderWare) da nije bilo reči o preuzimanju postojećeg digitalnog materijala i upscaleovanju modela i tekstura. Sve je rađeno ponovo, od nule, i izgleda prelepo kao što i očekujemo od visokobudžetnog naslova kog pokreće Unreal Engine 4. Sve izgleda prelepo, šareno, detaljno i beskonačno bogatije nego u originalnoj igri, ali istovremeno svi objekti i likovi, očigledno, predstavljaju nadgradnju dizajna iz 2003. godine.

Ipak, ako se fokusiramo na sadržaj - on je gotovo nepromenjen, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu. Igračka mehanika je identična, niko nije pokušavao da izmisli toplu vodu, već se autorski pomirio sa činjenicom da se radi o kultnom naslovu i da njihovu ciljnu publiku čine ljudi koji su ostali verni ovoj igri toliko godina. To znači da, kao i kod originala, nema preterane inovativnosti i odstupanja od klasične mehanike 3D platforme - skačete, sakupljate predmete, imate osnovni napad za obračun sa protivnicima i specijalnu sposobnost svakog od likova. Najveća prava novost je multiplayer (PvP i kooperativni režimi), kao i kompletiran sadržaj koji studio odgovoran za originalnu igru (Heavy Iron) nije uspeo da završi na vreme - novi nivo, novi lik (robo-Lignjoslav) i novi elementi određenih nivoa i borbi sa bossovima.

Najbitniji elementi igre i ono što je proslavilo originalni Battle for Bikini Bottom - atmosfera i šarm - na istom su nivou kod Rehydrateda. Audio komponenta je u potpunosti remasterovana. To se odnosi na petnaest originalnih muzičkih tema, ali i, možda još bitnije, glasove glumačke postave koja je davne 2003. godine gotovo u potpunosti preuzeta iz TV serije. Pored genijalnog Toma Kenija tu su i Bil Fagerbake, Kerolin Lorens, Rodžer Bampes, Mister Lorens i Tim Konvej, dok Klensija Brauna i Ernesta Borgnajna menja Džo Vajt. Autentični šarm blentavih likova je na vrhunskom nivou. Jedini način da atmosfera bude još bolja bila bi domaća lokalizacija sa glasovima Vladislave Đorđević i Dimitrija Stojanovića.

Kao što je bio slučaj sa originalnim naslovom, Rehydrated verovatno neće biti po ukusu hard core ljubitelja platformskih naslova koji jure pomeranje granica žanra i visok stepen izazovnosti. Sa druge strane, za fanove originalne igre i franšize „Sunđer Bob Kockalone”, ovaj naslov biće vrhunska zabava.

Potrebno: Intel Core i3-4130 / AMD Phenom II X4 925, 4 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon HD 7870, 2 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Poželjno: Intel Core i3-8100 / AMD FX-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti / AMD Radeon R9, 4 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: rimejk kultne 3D platforme po slavnoj animiranoj seriji

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Switch

Veličina: 8 GB

Studio: Purple Lamp Studios

Izdavač: THQ Nordic

Adresa:
rehydrated.thqnordic.com

PEGI: 7

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama