TEST PLAY
Gorn
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2020.

Kada je kućni VR postao dovoljno mainstream, određeni broj igara našao se među instant hitovima. Koga kog da ste pitali šta da od igara nabavi, odgovor je uvek bio jedan - Gorn. Arhiva-Tekstno, PS4 igrači su morali da pričekaju da konačno zaigraju ovo ultranasilno čudo. Tako je Gorn konačno stigao i na PSVR sa zakašnjenjem, u svoj svojoj krvavoj slavi.

Gorn je verovatno najbolja igra za istresanje negativne energije (ako vam ne bude muka u VR-u)

Gorn ne može biti jednostavnija igra. Postavljeni ste u gladijatorsku arenu i potrebno je da, kako znate i umete, umlatite sve protivnike dok istovremeno izbegavate da sami popijete batine. I to je bukvalno to, 10/10. Ali, (jer, naravno da postoji neko „ali”), svaki komad oružja ima svoje specifičnosti. Bilo da pokupite sekiru, batinu ili buzdovan, svako oružje se ponaša skoro kao one igračke na naduvavanje, osim što ovima zaista možete nekoga pošteno da isprebijate (u okvirima igre). To je, u stvari, odlično rešenje za problem sa VR igrama gde ne postoji način da osetite težinu, recimo, mača i štita. Igrači obično mogu samo da vitlaju oštricom i propelerski istranžiraju svakog protivnika (pozdrav Skyrim VR-u). Ovako morate propisno da zamahnete da bi protivnik registrovao ikakvu štetu, sem laganog tapkanja po preogromnoj glavurdi. Gumeni čekići su već sami po sebi užasno komični jer, da izvinete, landaraju na sve strane dok hodate. Kada dobro odalamite protivnika, oni će odleteti nebu pod oblake dok iza ostaje crveni trag, buljave oči i par zuba. Igra je gotovo neprestano valjanje od smeha zbog sličnih situacija.

Neveliki broj arena pred vas će postaviti različite izazove, uglavnom sa nekim tematskim oružjem, pa se sa mačeva prelazi na luk i strelu, macole, čak i kandže kakve ima Vulverin. Protivnike možete i da zgrabite i očerupate im ruke i glavu ili da skupite ruke u pesnice i bacite se na sirovu borbu prsa u prsa. Verovatno ćete nehotice postati psihopata igrajući ovo čudo, te dozirajte igračke sesije, naročito kad se uzme u obzir koliko je detaljno (iako karikirano) predstavljeno rasparčavanje gladijatora. Naravno da postoji i taster za pokazivanje srednjeg prsta, ipak je izdavač ove igre Devolver Digital. Što se vas tiče, dovoljno je da vas nešto potkači i da ekran lagano dobija crveni filter i kapci kreću da padaju. Tada morate brzo nekoga da skratite za glavu, inače pijete ’Game Over’ i igrate nivo ispočetka.

Koliko god se Sony i izdavači polomiše do sada da naglase da pazite na sebe, okolinu i vaš stilski nameštaj dok se igrate u virtuelnoj stvarnosti, nije zgoreg da to naglasimo i na ovim stranama. Bez preterivanja, ova igra je veoma opasna po okolinu. Već u prvim danima nakon izlaska, reddit je bio prepun slika razbijenih lustera i rasečenih prstiju igrača koji su se malko više uživeli u umlaćivanje gladijatora (posetite r/VRtoER ako nam ne verujete). Autor ovih redova je veoma pažljiv u VR-u otkako je zamalo presudio lusteru tokom žustrog igranja Superhot VR. Ta pažnja, avaj, nije bila dovoljna da, svega pet minuta nakon uključivanja Gorna, iz sve snage raspali po plakaru iza sebe i zamalo slomi i prste i Move kontroler. Prsti će bar da zarastu, ali šta raditi sa kontrolerom kojih jedva da ima na tržištu!? Par minuta kasnije čulo se i specifično „Dang!” kada je nesrećni luster opet dobio ćušku. Za Gorn definitivno treba raščistiti još više prostora nego za druge VR naslove i nikako ga ne treba igrati u blizini prijatelja i porodice. Takođe, kameru treba postaviti tako da hvata makar deo poda oko vaših nogu. Gorn je poprilično žestoka vežba, napornija i od ličnog favorita - igre Beat Saber. Potrebno je da pomerate ruke kao da skijate kako biste grabili napred, često se saginjete da pokupite oružje sa poda ili prosto izbegavate napade. Ko se baš uživi, posle petnaestak minuta će biti potpuno u znoju. Mane? Poprilično mutava atmosfera (sem graje gladijatora) tokom borbi i nekoliko bubica sa nišanjenjem samostrela zbog ograničenja platforme.

Za izbacivanje stresa posle naporne nedelje u školi i na poslu apsolutno ne postoji bolji izbor od Gorna. Pokrenite igru na pola sata, podivljajte po areni i odmah ćete se osećati bolje. Samo pazite na prste (i nameštaj)!

Potrebno: Intel Core i5-4590 / ekvivalent, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 / ekvivalent, Windows 10

Poželjno: Intel Core i7-4770 / ekvivalent, 16 GB RAM, GeForce GTX 980 Ti, VR sistem

Ova igra je: komična i prenasilna gladijatorska tabačina za VR

Platforma: Windows, PS4

Veličina: 2 GB

Studio: Free Lives

Izdavač: Devolver Digital

Adresa:
freelives.net/games/gorn

PEGI: 18

78

Naš video: i.sk.rs/357567


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama