TEST PLAY
Poly Bridge 2
Dragan KOSOVAC
1. jul 2020.

 

Ključna reč za ovaj naslov je elastičnost - Poly Bridge 2 proverenoj igračkoj mehanici dodaje opruge!

Pre dve decenije, programer Aleks Ostin svojeručno je stvorio sopstveni podžanr logičkih igara - simulatore izgradnje mostova. Njegov matični serijal, Bridge Builder, doživeo je više nastavaka tokom godina, a uspešni su bili i brojni klonovi na raznim igračkim platformama. Neki od njih, kao odlični Bridge Constructor iz ClockStonea, takođe su iznedrili dugovečne serijale sa više igara. Tako dolazimo do novozelandskog studija Dry Cactus koji je pre četiri godine, takođe, zaplovio vodama simulatora mostova igrom Poly Bridge koja je oduševila ljubitelje ovog žanra, pre svega, zahvaljujući robusnom sistemu za izgradnju mostova, ali i simpatičnim, svedenim vizuelnim dizajnom i predivnom pratećom muzikom za koju je odgovoran kompozitor Adrian Talens. Sada je pred nama zvanični nastavak tog naslova, ponovo iz Dry Cactusa, koji donosi obilje malih, ali značajnih unapređenja proverene formule. Ipak, na prvom mestu je mnoštvo novih nivoa koji će namučiti čak i najiskusnije mostograditelje u publici.

Kao u svim igrama ovog žanra, cilj je, naizgled, jednostavan - potrebno je da od raspoloživog materijala napravite most kojim će specifično vozilo preći preko provalije, reke ili morskog tesnaca. Svaka vrsta materijala ima specifičnu nosivost (na primer, čelik nosi više nego drvo), ali i cenu. Pošto svaki nivo ima ograničen budžet za stvaranje vaše genijalne konstruktorske kreacije, uvek žonglirate između potrebnih karakteristika mosta koji gradite i sredstava koja su vam na raspolaganju. Privlačnost Poly Bridgea 2, kao što je slučaj sa većinom igara ovog žanra, leži u kombinaciji osećaja zadovoljstva kada uspešno rešite neki izazov, ali i spektakularnih neuspeha kada se vaš most surva u provaliju.

Kada neka vrsta igara zasnovana na logičkim izazovima postoji više decenija, treba biti kreativan pri dizajnu nivoa i upravo tu su ljudi iz studija Dry Cactus pokazali koliko i sami vole da se zabavljaju sa mostogradnjom. Tako nivoi neretko imaju više vozila koja treba isporučiti na njihovo odredište bez sudara, a tu su i zvezdice koje vozila moraju da pokupe na svom putu preko mosta. Inovacije tehničke prirode u igri direktno utiču na raznovrsnost mogućnosti pri konstruisanju mostova. Ključna reč za ovaj naslov je elastičnost - Poly Bridge 2 proverenoj igračkoj mehanici dodaje opruge, što znači da je neretko skakaonica bolje rešenje od konvencionalnog mosta. Kada se oprugama dodaju i hidraulika i zglobovi (u ovoj igri moguće je stvaranje tačaka čiji se elementi razdvajaju na tri strane) dolazimo do mogućnosti stvaranja kompleksnih pokretnih konstrukcija koje odavno nemaju veze sa mostovima, već pre sami podsećaju na čudovišna vozila ili robotizovane hvataljke.

Dok bi mogućnost preterane kompleksnosti mogla da uplaši potencijalnu publiku, pogotovo kada se radi o starijim mostograditeljskim naslovima, Poly Bridge 2 se sa punim pouzdanjem oslanja o novu varijantu robusnog skupa alatki za stvaranje mostova. Editor kojim stvarate mostove je intuitivan, jasan i veoma fleksibilan. Tako, kada otkrijete neki propust u konstrukciji nije potrebno da obrišete ceo most (ili njegov veliki deo), već je moguće grupno pomeranje više postavljenih elemenata kako bi gradnja tekla što brže. Ubrzavanje izgradnje i olakšavanje uočavanja problema stavljeno je u prvi plan. Odlično novo pomagalo je First Break Indicator, sistem koji pokazuje gde je slabo mesto mosta koje će prvo popustiti pod velikim opterećenjem. Naravno, i dalje je prisutno praćenje naprezanja svih komponenata i to u standardnoj, šarenoj varijanti, ali i onoj koja je prilagođena za osobe sa problemima u razlikovanju boja.

Simulatori izgradnje mostova verovatno nikada neće postati čist mainstream, jer zahtevaju previše podešavanja sitnih detalja i žuljanja vijuga, ali za igrače koji vole ovaj žanr, Poly Bridge 2 predstavlja nezaobilaznu poslasticu.

Potrebno: 64-bitni procesor, 4 GB RAM, 3D grafička kartica, DirectX 10, Windows 7 64-bit

Ova igra je: nastavak slavne glavolomke zasnovane na simulatoru izgradnje mostova

Platforma: Windows, macOS, Linux

Veličina: 500 MB

Studio: Dry Cactus

Izdavač: Dry Cactus

Adresa: polybridge2.com

PEGI: 3

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama