TEST PLAY
Mafia 2 Definitive Edition
Miloš CVETKOVIĆ
1. jul 2020.

Sudeći po rečima skrentonskog prodavca papira, asistenta regionalnog menadžera i ugostitelja Dvajta K. Šruta, od nostalgije je jedino vrat veća ljudska slabost. Nostalgija je talas na kome industrija zabave jaše sa simbolom dolara umesto zenica. U svetu igara, more remasterovanih izdanja čine biseri poput Capcomovog vaskrsenja Resident Evila Dvojke, koje je oduševilo sve ljubitelje horora na planeti. Ljubitelji nešto drugačijeg horora mogu da se raduju remasteru druge igre u serijalu inspirsanom old school gangsterajem.

Po svemu, osim po žanru, Mafia 2 Definitive Edition je horor

„Kakav crni horor, šta lupeta ovaj?” pitaju se čitaoci s potpunim pravom, ali dozvolite da objasnimo! Po svemu, osim po žanru, Mafia 2 DE je horor. Barem za standarde koje smo u proteklih deset godina usvojili kao igračka zajednica. Iako ni sam original nije bio najsvežija jagoda u gajbici pre deset godina, posebno kada se u priču ubaci tada aktuelni GTA IV, imao je svoju publiku i fanove. Možemo pričati do prekosutra da je i tada nostalgija za prvim delom bila glavni prodajni faktor, ali o tome nećemo više u ovom tekstu.

O tome šta je i kako promenjeno i „remasterovano” u ovoj verziji, hoćemo. Kada čujete reč „remasterovano”, normalno je da očekujete nekakav grafički apgrejd koji bi trebalo da vas oduva sa stolice i pomogne vašem turu da prigrli patos. U slučaju ovog remastera, koliko god da ste nostalgični, ne postoji ugao iz kog je igra lepa. Svega nekoliko efekata i modernijih rešenja za osvetljenje poput ambijentalne okluzije na ponekim modelima i to je to. Teksture deluju oštrije nego ranije, ali ako im posvetite više od pet sekundi, biće vam mutne kao da vam je neko širio zenice. Šlag na grafički clusterfuck od torte ovog mamiparskog kopileta je to što je ionako jalova grafika prošarana paletom bagova, gličeva, animacijskih nebuloza i slično. Recimo, objekti na pločniku poput uličnog inventara, konstantno trepere (verovatno u istoj frekvenciji kao i vaši nervi dok igrate ovo) i jedina milisekunda kada su stabilni je ona kada hvatate skrinšot. Igra zbog ovoga zauzima 42 gigabajta više nego original.

Dobro, grafika je užasna za bilo čije standarde, šta je sa gejmplejom? Da li je Mafia 2 DE ispravila sve nedostatke koji su mučili original? Kao što već pretpostavljate, nije. Lažno otvoreni svet u igri i dalje je skučeniji od nasumične srpske palanke. Iako su fanovi igre pre deset godina dizali u nebesa nekakve detalje koji igru čine tobože živom, sada postaje jasno koliko su sve te stvari koje navodno čine Mafiju 2 živopisnom bili jeftini trikovi. Čak i nastavci GTA koji su se pojavili pre originalne Mafije 2 imaju više života u sebi. Svaki pokušaj ostvarivanja imerzije u ovoj igri se pri svojim početnim koracima pretvori u apsolutni šamar realnosti i shvatate da je posredi loš game design. Štaviše, i kada igri oprostimo to što pruža osećaj apsolutno nameštenog sandboxa, one osnovne stvari su i dalje na nivou od pre deset godina. To, priznaćete, nije baš najlepša stvar na svetu. Vozila koja imaju pokretnost džaka krompira i najarkadnije napucavanje sa protivnicima u poslednjih 10 godina i dalje su zvezde večeri. Prosto je neverovatno da neko sebi dopusti da u 2020. godini ne preradi ovako vrljav gejmplej. Ako sagledamo sve falinke u samom načinu izvođenja, možda je i bolje što je Empire Bay otvoren samo na papiru. Ko zna kakve „avanture” bi se dešavale da je okruženje ove igre zaista otvoreno.

Inače hvaljenu i u zvezde kovanu priču Dvojke smo i onda osudili kao dosadnu gomiletinu klišea, a veseli Britanci kojima je na poverenje dat ovaj remaster su i tu uspeli da razmažu dodatni feces po motki. Iako se suštinski ništa nije menjalo, audio miks igre kada neko priča je naprosto amaterski urađen, pa će vam igra ili probijati bubne opne ili vas terati da načuljite uši. Na konzolama, nova Mafia 2 pati i od framerate dropova i seckanja. Što više vremena date ovoj igri, to više njenih mana izbija na površinu. Smeće.

Potrebno: Intel i5-2500K / AMD FX-8120, 6 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD7870, 2 GB VRAM, Windows 8.1 64-bit

Poželjno: Intel i7-3770 / AMD FX 8350, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 / Radeon R9 290X, 4 GB VRAM, Windows 10

Ova igra je: remaster ispodprosečnog GTA klona koji je sada još gori

Platforma: Windows, Playstation 4, Xbox One

Veličina: 50 GB

Studio: Hangar 13, D3T

Izdavač: 2K

Adresa: i.sk.rs/357569

Pegi: 18

34


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama