TEST RUN<>
042017<><>

GFXplorer 3.9.4

Sistemski skener

U pitanju je verovatno najmanja alatka koja prezentuje informacije o gradivnim komponentama sistema – nakon instalacije zauzima samo 1,6 megabajta na hard-disku. Da, ono što nudi je rudimentarnog karaktera i koristeći program osećate nedostatak funkcija, ali je sve daleko od neupotrebljivog i površnog. Iako iz naziva može da se zaključi da je reč o programu koji ima neke veze sa „skeniranjem” grafičkih kartica, stvar je u praksi daleko šira i svrsishodnija.

Nakon kratkog automatskog skeniranja sistema, GFXplorer je u stanju da korisniku otkrije tajne vezane za Windows, procesor, matičnu ploču, video i audio podsistem, ali i za nosače podataka. Prvi utisak je da je program izuzetno pregledan, prvenstveno zbog toga što podatke ispisuje u sićušnoj radnoj formi i grupiše ih po komandnim karticama. Nasuprot očekivanjima, svaka oblast nema svoju komandnu karticu, pa tako procesor, memorija i matična ploča dele jednu, dok se u drugoj nalaze grafička i zvučna kartica, odnosno nosači podataka. Operativni sistem ima svoju oblast, baš kao i sekcija Tools, koja zapravo predstavlja skup sistemskih alatki za koje su autori smatrali da mogu da vam budu od koristi i izdvojili su prečice do njih. Odavde, tako, može da se pokrene malware skener, Task Manager, editor registar baze, da otvori put do deljenih direktorijuma i tako dalje. Na raspolaganju je čak 18 zgodnih alatki.

Vratimo se na informacije kojima GFXplorer snabdeva korisnika. Kao što rekosmo, one su svedene i fokus je na najbitnijim podacima, koje bi svako trebalo da zna. Na primer, za Windows dobijate oznaku noseće i aktuelne podverzije, tu je i datum izdavanja, arhitektura za koju je namenjen, a zgodno je što ćete dobiti i infoe vezane za verziju DirectX-a i instaliranog .NET Frameworksa. Svojevrsni bonus su podaci vezani za veličinu sistemske i virtuelne memorije, odnosno fizičke putanje do sistemskih direktorijuma na hard-disku.

U sekciji CPU, RAM, MB je nešto veća gužva jer su podaci zbijeniji. Ovde nam se nešto drugo nije dopalo, a to je kvalitet ponuđenih informacija. Naime, iako možete da pogledate koliko se nalazi memorije u svakom od dostupnih slotova i koji je radni klok u pitanju, nećete saznati ništa o proizvođaču i danu/mesecu/godini proizvodnje, što su uobičajene informacije u ovom slučaju. Kod procesora je stvar nešto povoljnija i videćete njegov naziv i oznaku (ne i kodno ime), model, trenutni množilac i brzinu, te veličinu keš memorije „po nivoima”. Program je u našem slučaju pogrešno prepoznao broj fizičkih jezgara, a takve greške mogu da dovedu u ozbiljan rebus manje iskusne korisnike. Šta nedostaje? Podržane instrukcije, TDP, vrsta podnožja, radni napon... Konačno, informacije vezane za matičnu ploču su još siromašnije, i tu je na raspolaganju samo oznaka ploče i naziv proizvođača, verzija BIOS-a i datum izdavanja.

Podaci o skladišnom prostoru mogu da se „bistre” po particijama ili na nivou celih diskova. Informacije obuhvataju tip fajl-sistema, veličinu i količinu slobodnog prostora. O grafičkoj kartici možete da saznate samo kako se naziva i koju količinu raspoložive memorije ima, a na raspolaganju je i info o radnoj rezoluciji i odabranoj paleti boja. Zvučna kartica je u celoj priči prošla najgore, jer su dostupni podaci samo o njenom nazivu.

GFXplorer je program koji nudi osnovne informacije o računarskom sistemu koji se skenira. Kao što ste mogli da vidite – u detalje se ne ide, i to može da zasmeta naprednim korisnicima. Oni će se i dalje držati komercijalnih ili pojedinačnih rešenja, koja znatno dublje ulaze „pod kožu” sistemu i kopaju informacije od interesa. Mislimo da je program namenjen početnicima i da služi kao osnova za kasnije pribavljanje dodatnih informacija. Ni to nije loše...

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
908 KB, 1,6 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .xtreme -lab .net /en /gfxplorer .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera