TEST RUN<>
042017<><>

OnionShare

Deljenje lukovica

Servisa za deljenje fajlova ima na svakom ćošku, besplatnih, komercijalnih, bržih, sporijih... Neki se i ugase pre nego što saznate za njih, a za neke se čini da su sa nama još od pronalaska vatre. Zašto su u takvoj konstelaciji stvari autori OnionSharea pomislili da na tržištu ima mesta za još jednog takmaca, nikome nije jasno. Barem do onog momenta kada se zagrebe ispod površine...

A tamo se nalazi podatak da je OnionShare zapravo platforma za anonimno deljenje fajlova, koja je otporna na većinu malicioznih ataka. Da stvar bude još luđa, za hostovanje podataka ne koristi se udaljeni server, već informacije idu direktno sa korisnikovog računara (to, naravno, podrazumeva da je računar uključen dok je share aktivan). Fajl/fajlove možete da delite sa jednim ili više korisnika, a link može da se terminiše automatski, odmah po prvom preuzimanju deljenih datoteka. Upotreba programa je izuzetno jednostavna i podrazumeva da se materijal koji se deli „prevuče” do radne forme, nakon čega je potrebno pritisnuti dugme Start Sharing i sačekati da se generiše link. Deljene datoteke postavljaju se na svojevrsnu radnu listu i, ako ih odatle ne uklonite, kasnije možete da ih koristite za brzo reaktiviranje procesa deljenja.

Kako se postiže sigurnost? Namerno smo preskočili jedan veoma bitan podatak koji se odnosi na softversku zahtevnost OnionSharea. Naime, on funkcioniše tako što pokreće svojevrstan veb server koji je zasnovan na dobro poznatoj Tor onion strukturi. Upravo se ovaj servis koristi kao platforma za razmenu fajlova, a čim se u rečenici nalazi ime Tor, znate da se radi o vodootpornom sistemu. Nažalost, ovo je sa sobom povuklo navedenu zahtevnost, koja podrazumeva da na računaru imate instaliran Tor Browser. I ne samo to, on mora biti pokrenut u pozadini kako bi deljenje podataka bilo moguće. Ako akciju pokušate bez Tora, sve će rezultovati greškom. Sledeća stvar koja je veoma važna je da na drugom kraju veze zainteresovana strana ne mora da koristi OnionShare kako bi preuzela datoteke. To je, svakako, olakšavajuća okolnost, ali ne i podatak da se materijal može downloadovati isključivo ako se URL kopira u Tor Browser. U startu zaboravite na Firefox, Chrome i ostale browsere, jer iz njih nije moguće obaviti preuzimanje sadržaja koji OnionShare deli.

Ako zanemarimo prethodno rečeno, OnionShare se lako koristi i o „slojevima luka” i ostalim povrtarskim radovima ne morate ama baš ništa da znate. Podešavanja nema, osim ako se izuzme opcija kreiranje „nevidljivog” deljenja, koja zaštitu podataka podiže na još viši nivo. Kako ovo funkcioniše? Da bi se preuzeo fajl deljen na ovakav način nije dovoljno da imate samo link pokrenutog veb servera, već i autentifikaciju za pristup serveru. Ovaj podatak se unosi u konfiguracioni fajl Tor Browsera, zahteva njegovo restartovanje, i tek nakon toga moguće je izvršiti preuzimanje materijala. Čini nam se kao mnogo posla za anonimno deljenje slika sa letovanja.

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Šta mislite o ovom tekstu?
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
deljenje fajlova
Potrebno:
Windows, Tor Browser
Veličina:
12 MB, 37,6 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
onionshare .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera