TEST RUN<>
042017<><>

Panda Adaptive Defense 360

Kružna odbrana

Korišćenje računara bez dobre antivirusne zaštite je nezamislivo, pošto broj virusa i sličnih napasti neumoljivo raste. Podaci govore da se svaki dan pojavi neverovatnih 230.000 varijanti programa koji se svrstavaju u grupu malicioznih. U slučaju privrednih subjekata ti programi mogu da dovedu do prave katastrofe koja može da ugrozi poslovanje i egzistenciju firme. Poslovni korisnici su vrlo često na meti prevaranata koji traže novac za informacije kojih su se dočepali ili, pak, pokušavaju na osnovu njih direktno da izvuku materijalnu korist.

Panda Adaptive Defense 360 sastoji se iz dva dela. Prvi se odnosi na takozvane agente, koji se instaliraju na svaki pojedinačni računar, koji može imati bilo koji operativni sistem – od Windowsa XP, pa na dalje. Treba napomenuti da postoje varijante agenta i za računare na kojima je instaliran Linux, Max OS × ili Android. Konzola agenta je jedna od najjednostavnijih koju smo videli kod antivirusnih programa u skorije vreme i sadrži minimum opcija. Sistem obavlja konstantno nadgledanje svih aktivnih programskih procesa kako na serverima kompanije, tako i na pojedinačnim radnim stanicama. Pri tome se koriste tehnologije integracije „u oblaku” i mašinskog učenja, koje na osnovu ranije obrađenih podataka odlučuju da li je aktivni proces opasan ili ne.

Drugi deo je implementiran putem veb konzole koja služi za nadgledanje stanja. U slučaju da štetni programi budu primećeni bilo gde u okviru preduzeća, Panda Adaptive Defense 360 omogućuje vizuelno prikazivanje zaraženih mrežnih lokacija, što rezultuje lakšim poimanjem načina penetracije, kao i zaštitom ostalih resursa na mreži. Sistem može da vodi evidenciju o celokupnom instaliranom softveru u okviru preduzeća i da blokira sve programe koji predstavljaju opasnost. Poseduje sopstveni generator izveštaja, koji daje detaljan uvid u stanje antivirusne bezbednosti za svaku pojedinačnu radnu stanicu. Celokupna realizacija servisa je urađena na platformi Windows Azure. Posledica toga je da se sav posao obavlja na Microsoftovim Big Data serverima, koji nude visok nivo bezbednosti podataka.

Šta se dešava ukoliko antivirusni program otkrije neki proces koji nije poznat od ranije? U takvim situacijama se fajlovi koje koristi proces šalju u „oblak” na analizu i klasifikaciju. Ukoliko, pak, programski kod i dalje ostane pod sumnjom, onda ga direktno analiziraju antivirusni stručnjaci iz kompanije PandaLabs. Ovakav princip zaštite je odranije poznat po svojoj efikasnosti i kada smo pre nekoliko meseci pisali o besplatnoj varijanti antivirusnog paketa Panda, rekli smo da su testiranja pokazala najveći procenat otkrivenih virusnih pretnji od svih programa na tržištu. Kada se tome doda blokiranje nepoznatih procesa, onda se opasnost od zaraze kompjutera svodi na minimum. Međutim, nije sve baš tako idealno, pošto se dešava da prilikom instalacije nekog programa antivirus jednostavno blokira sam proces instalacije ili onemogućava pokretanje instaliranog programa, sve dok se ne utvrdi da li njegov kod predstavlja opasnost ili ne. Međutim, kada su u pitanju firme, ne postoji česta potreba za dodavanjem svakojakih programa, pa se to ne može smatrati velikim minusom. S druge strane, na ovakav način se rapidno uvećava stepen zaštite sistema, što i jeste bio cilj.

Panda Adaptive Defense 360 integriše dva sistema zaštite: Panda Endpoint Protection Plus se odnosi na funkcije karakteristične za klasične antivirus programe i sadrži firewall, antivirusni modul, filter veb sadržaja, proveru elektronske pošte i kontrolu priključenih uređaja. Funkcioniše po principu proveravanja „potpisa” i heurističke analize. Panda Adaptive Defense je EDR (Endpoint Protection and Response) rešenje koje sadrži sve što i Panda Endpoint Protection, uz dodatne opcije automatskog reagovanja na sumnjiva dešavanja na računaru u realnom vremenu, kao i takozvanu duboku analizu koja se obavlja u laboratoriji kompanije Panda. Procesi se klasifikuju u tri osnovne kategorije: regularni, maliciozni i potencijalno nepoželjni. U slučaju da neki proces bude označen kao regularan, a u stvari je maliciozan, sistem nadzora u realnom vremenu će registrovati početak neželjene aktivnosti i biće naknadno klasifikovan u pripadajuću kategoriju.

Jedna od zanimljivih sposobnosti ovog antivirusa se ogleda u podršci za računare na kojima su instalirane zastarele verzije operativnih sistema. Poznato je da su takve mašine „dušu dale” za infiltraciju malicioznog koda, ali ovde imamo mehanizme koji prepoznaju te stvari i blagovremeno ih sprečavaju. Tipičan primer takvih računara su sistemi na kojima je instaliran Windows XP, koji već nekoliko godina ne dobija nove nadogradnje. Na taj način je moguće sačuvati starije računare koji i dalje pristojno obavljaju poverene im zadatke, tim pre što Adaptive Defense 360 ima veoma skromne zahteve prema sistemskim resursima.

AV-Comparatives, nezavisna laboratorija za testiranje efikasnosti antivirusnog softvera je u svojim testovima pokazala da je kvalitet posla koji obavlja Panda Adaptive Defense 360 na izuzetno visokom nivou. Program je postigao rezultat od celih 100 procenata u testu prepoznavanja na uzorku od 224 primerka štetnih programa. Pri tome je postotak aktivno blokiranih virusnih pretnji bio 99,4 procenta, dok lažnih uzbuna uopšte nije bilo.

Da rezimiramo, Panda Adaptive Defense 360 je zanimljiv proizvod, prvenstveno namenjen korišćenju u poslovnom okruženju. Njegova EDR tehnologija omogućuje ono što druga antivirusna rešenja još nemaju, a to je preuzimanje akcija na osnovu dešavanja u realnom vremenu. Najvažnija prednost ove zaštite je što onemogućuje aktiviranje do tada nepoznatih virusa u prvim časovima njihovog postojanja, i to sa vrlo visokim procentom uspešnosti.

Igor S. RUŽIĆ

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Šta mislite o ovom tekstu?
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
antivirusni paket
Potrebno:
Windows
Veličina:
8,5 MB, 49 MB na HD-u
Cena:
od 35 do 45 evra
Adresa:
www .pandasecurity .com /serbia /intelligence -platform
Kontakt:
Sion Net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera