TEST RUN<>
042017<><>

TeraCopy 3.0

Bajtokopir

Proizvod kompanije Code Sector hoda po tankoj liniji između klasičnog programa i ekstenzije za operativni sistem. Naime, on može da se koristi na uobičajen način, ali dozvoljeno je i da njime zamenite sistemske biblioteke i učinite ga gradivnim delom Windowsa. Sve to se obavlja bez posebnog angažovanja korisnika, kao i bez ikakve bojazni da nešto može da krene po zlu. Čemu je program namenjen? Iz naziva već slutite da se radi o kopiranju podataka i u pravu ste.

TeraCopy koristi takozvani asinhroni sistem kopiranja i bafere čiji se sadržaj dinamički prilagođava, što bi u praksi trebalo da dovede do bržeg kopiranja podataka i da vrednosti približi maksimumu same magistrale. Nažalost, na našoj test mašini asinhrono kopiranje je izneverilo tvrdnje autora ovog sistema i u većini slučajeva dobijali smo rezultate kao da smo koristili File Manager ili, na primer, Total Commander. Ako do uštede u vremenu i dođe, ona je zanemarljiva, a bilo je i situacija u kojima je TeraCopy bio sporiji nego pomenuta dva rešenja.

Iako se brzina potencira kao jedna od glavnih vrlina, program u praksi nudi sijaset drugih perkova koji ga čine podjednako poželjnim. Na primer, TeraCopy pre kopiranja može da proveri integritet datoteka i da potom kreira odgovarajuću hash datoteku. Odredišne lokacije se pamte i smeštaju u sekciju Target, kako bi im se kasnije lako pristupalo. Što je još zanimljivije, postoji opcija Verify, koja će nakon obavljene operacije proveriti da li datoteke na odredištu odgovaraju onima na izvoru. Verifikacija može da bude automatska ili ručna. Ako prilikom kopiranja dođe do kolizije istoimenih datoteka, program po naređenju može da obavi odgovarajuće akcije. Takvi fajlovi mogu da se preskoče, prepišu, da se sačuvaju obe verzije, da se reimenuju i tako dalje. Na raspolaganju je čak deset operacija. Inače, kopiranje može da se pauzira i nastavi kasnije, dok će se obavljeni poslovi ostaviti na listi, u slučaju da kopiranje želite da ponovite kasnije.

U slučajevima kada se kopiraju oštećeni fajlovi, TeraCopy pokušava nekoliko puta da obavi operaciju, i ako u tome ne uspe, nastavlja dalje kako ne bi došlo do kreiranja beskonačne petlje i neuspešnog kopiranja. Ovo je posebno značajno pri kopiranju podataka sa optičkih medijuma, i to iz dva razloga. Ne samo da će program dati sve od sebe ne bi li kopirao podatke, već će, u slučaju da je to nemoguće, nastaviti dalje i neće ugroziti prebacivanje preostalog sadržaja. Konačno, po završetku kopiranja, na uvid će vam biti ponuđena svojevrsna interaktivna lista na kojoj će biti označene sporne datoteke koje možete ponovo pokušati da kopirate tako što ćete, na primer, da odstranite disk iz drajva, obrišete ga i krenete ispočetka.

U sekciji sa podešavanjima ne očekuje vas puno toga, ali možete da odredite da li će se podaci kopirati „na slepo” ili će pre otpočinjanja akcije TeraCopy proveriti da li na odredištu postoji dovoljno slobodnog prostora. Asihrono kopiranje može da se deaktivira. Kompletiranje akcije može da se „podvuče” zvučnim signalom, a tu je i određivanje nivoa integracije programa u shell operativnog sistema. Tako, TeraCopy može da se pozove i iz kontekstualnog menija, a možete da „napravite” i da se, po pritiskanju dugmeta Copy, u omiljenom fajl-menadžeru na ekranu pojavi forma koja traži da odlučite da li će kopiranje biti obavljeno na uobičajen način ili uz benefite programa. S obzirom na to da se svako pokrenuto kopiranje obavlja u posebnom panelu („zidaju” se jedan na drugog), možete da odredite šta se sa njima dešava nakon obavljanja akcije. Panel može da se ostavi na ekranu ili da se zatvori, a kada se svi poslovi obave, aplikacija može da se terminiše, računar isključi, pošalje na „spavanje” ili u hibernaciju.

Zbog unikatne organizacije, TeraCopy će biti zanimljiv ljudima koji kopiranje podataka vole da obavljaju u hit & forget stilu. Naročito je zanimljiv sistem „preskakanja” oštećenih datoteka i mogućnost njihovog naknadnog kopiranja, kao i to što se program može koristiti za batch kopiranje neograničen broj puta. Testiranje fajlova na odredištu može da poveća sigurnost, i to su sve razlozi koji bi trebalo da vas navedu da razmislite o instaliranju programa. Na negativnoj strani (ili barem neutralnoj) jeste to što TeraCopy ipak ne postiže bolje brzine od sistemske i third party aplikacije ove namene, a nije blag ni prema hardverskim resursima. Zapravo, i ovde se nalazi rame uz rame sa njima, što, po rečima autora, ne bi trebalo da bude slučaj.

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
kopiranje podataka
Potrebno:
Windows
Veličina:
4,2 MB, 13,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .codesector .com /teracopy
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera