TEST RUN<>
042017<><>

Hard Disk Sentinel 5.01 Professional

Uvek na oprezu

Kada je nadgledanje rada hard-diskova u pitanju, Hard Disk Sentinel se tokom godina nametnuo kao najbolje, da ne kažemo – jedino rešenje! Za njega su svi čuli, svi ga koriste, i to bez obzira na operativni sistem i vrstu diskova. Pored Windowsa, ovaj soko postoji i u verziji za Linux, a možete da ga pokrenete i iz DOS-a kada stvari odu južnije nego što ste očekivali. Diskove vidi u PATA, (e)SATA i USB verzijama, a naravno da mu ni rad sa SSD komplementima nije stran.

Ako ste prethodni period proveli ispod neke kupole (neko je rekao Under the Dome?) ili u brvnari u šumi cepajući drva i štaveći kožu divljih životinja, podsetićemo vas... Hard Disk Sentinel je program koji na osnovu famoznih S.M.A.R.T. informacija „donosi odluku” o stanju nadgledanih diskova. Senzibilitet je ono što ga izdvaja, pa se često kaže da Sentinel „vidi i čuje” daleko više od njegovih takmaca. Pri tome, podaci su izuzetno uredno postrojeni, dok se korisniku čak nudi mogućnost izmene offseta za naročite parametre. Na stranu to, program omogućava uvid u temperaturu diska (trenutnu, minimalnu i maksimalnu koja je ikad dostignuta), broj radnih sati, broj uključivanja, preostali životni vek, a daje i brzinske podatke u realnom vremenu. Kontrolne ikonice mogu da se „izbace” na systray i sve je toliko zgodno i korisno da je jasno zbog čega se tako lako zavlači pod kožu. Pogledajte samo oglase, nema tog prodavca polovnog hard-diska koji među fotografijama nije uključio screenshot ekrana na kojem se nalaze parametri iščitani upravo Hard Disk Sentinelom. Eto koliko se veruje ovom programu.

Na prvi pogled veoma je teško zaključiti šta to peta revizija programa donosi novo. Upravljački interfejs se već godinama ne menja, pa je tako sve obučeno u košuljicu na koju smo odavno navikli. Autori se hvale da je ispravljena gomila bagova i da je „ispod haube” porađeno na gotovo svakom segmentu programa, ali nas zanimaju suve novine. Jedna od njih je mogućnost testiranja više diskova odjednom (u Short ili Extended režimu), ali i, konačno, ubacivanje Surface Test modula, koji služi za pokretanje lova na loše sektore. Na raspolaganju je čak šest načina za oporavak površine hard-diska, među kojima je i klasična Disk repair funkcija za obračun sa lošim sektorima. Baš kao u slučaju običnog testiranja, Surface test može da obuhvati više diskova istovremeno, što je svakako novina vredna pažnje. Inače, korisnik može da bira šemu pristupa podacima: sekvencijalna, nasumična, leptir i obrnuta sekvencijalna. Test automatski može da se pokrene onoliko puta koliko želite. Upis podataka može da podrazumeva nasumične podatke, nule, a moguće je odrediti i koliko puta će program pokušati da „oporavi” svaki loš sektor na koji naiđe.

Sledeća stvar vredna pomena je mogućnost žongliranja parametrima kao što su onaj koji adresira nivo buke hard-diska i kompenzuje ga brzinom upisa/čitanja podataka. Ako je ovo stvar na koju smo već navikli, sada je na raspolaganju i takozvani APM menadžer, preko kojeg se određuje količina potrošene električne energije i na taj način, opet, utiče na brzinu rada. Konačno, na raspolaganju je i pristup Free-fall paramatrima vezanim za diskove sa ugrađenim akcelerometrom.

Hard Disk Sentinel se tržištu nudi u tri varijante. Verzija Professional se nameće kao logično rešenje jer sadrži sve pobrojane funkcije, a nije ni toliko skupa – 30 „zelenih novčanica”. Za deset dolara manje dobijate verziju Standard, koja donosi skresanu Surface analizu, nema Panic dugme za bekapovanje podataka, a ne može da se koristi ni u portabilnoj varijanti. Verziju Enterprise ćete uzeti u razmatranje isključivo ako vam je potreban pristup resursima progama „na daljinu” – preko mreže. Za nju valja izdvojiti čak 200 dolara i očigledno je namenjena korišćenju u poslovnom okruženju.

Za kraj vredi staviti upitnik na posao koji su obavili autori. Slažemo se da je godinu dana dug period i da je bilo krajnje vreme da svetlost dana ugleda značajno apdejtovana verzija programa. Ipak, nismo sigurni da se Petica kvalifikuje u tu kategoriju. Istina je, postoji na desetine ispravljenih bagova i optimizovanih segmenata koji novom Hard Disk Sentinelu daju vrednost, ali je to malo za evolutivni skok. Program izgleda i koristi se baš kao i ranije, a to što je na raspolaganju Repair funkcija jeste plus, ali će za većinu korisnika predstavljati nedovoljan motiv da se late novčanika. Za nove korisnike dileme nema, pa ni za one koji dolaze sa verzija starijih od 4.60. Ipak se ovde nalazi i proširena podrška za različite tipove nosača podataka, a i ispeglano je sve što se ispeglati može u upravljačkom algoritmu. Ipak, očekivali smo više!

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
Šta mislite o ovom tekstu?
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
hard-disk menadžer
Potrebno:
Windows, Linux
Veličina:
22,5 MB (trial), 37,1 MB na HD-u
Cena:
30 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .hdsentinel .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera