TEST RUN<>
042017<><>

SysGauge 1.5

Virtuelni cajgeraj

Kada se govori o nadgledanju rada kompjuterskog sistema i njegovih hardverskih komponenata, na šta se obično misli? Overklokeri će se po automatizmu „uhvatiti” za temperature, brzine rotiranja ventilatora, voltaže... SysGauge ne nudi gotovo ništa od toga, a opet donosi sijaset različitih načina za monitoring sistema. Iako koketira sa hardverskim komponentama, cilj njegovog bitisanja okrenut je korišćenju drugačijeg vida podataka. Čitajte dalje da biste saznali na šta smo mislili.

Prva stvar koja nam se dopala je način na koji se prikazuju informacije. U sredini radne površine nalazi se grafički prikaz podeljen na dva dela – levo je kružna skala (cajger), dok se u desnom delu nalazi dijagram čiji se izgled menja u realnom vremenu. Kada su podaci u pitanju, to nije sve i možemo da kažemo da je u pitanju tek vrh ledenog brega. Naime, donji deo ekrana rezervisan je za smeštanje „modula” čiji rad želite da nadgledate. Ovde se po defaultu nalazi procesor, memorija, hard-disk i mreža, ali na spisak možete da dodajete iteme po svom nahođenju (o tome nešto opširnije kasnije). Iz svojevrsne tabele pratite promene – na primer, vidite koje je minimalno/maksimalno zauzeće procesora, na kojim mukama je procesor u datom momentu, odnosno koliko snage prosečno „odlazi” na njegovo angažovanje. Slično je i sa memorijom, ali zato hard-disk donosi nešto drugačiju situaciju. Ovde se prati brzina transfera i uredno se beleže sve promene kako bi se došlo do graničnih vrednosti. Dovoljan je klik mišem na bilo koji item na listi da bi se podaci „prebacili” u grafički deo ekrana. Kada je grafika u pitanju, istorija promene može da se prati u koracima od jednog, dva ili pet minuta, dok cajger može da prikazuje trenutne, prosečne ili maksimalne vrednosti.

SysGauge donosi opasno dobar sistem obaveštavanja korisnika o nastalim promenama. Obaveštenja se, tako, dele na tri grupe: notifikacije, upozorenja i greške, ali najlepše od svega je što sami možete da definišete nove kategorije i da im dodelite odgovarajuće zvučne datoteke kako biste ih razlikovali već na prvo slušanje. Okidač za aktiviranje alarma može da bude bilo koja od nadgledanih vrednosti. Uslov je prekoračenje ili padanje vrednosti ispod navedene granice, pa čak i izjednačavanje nadgledanih vrednosti ili njihov disbalans. U takvim situacijama može da se naredi automatsko isključivanje računara ili njegovo restartovanje. Inače, programu možete da „naredite” da u naznačenim vremenskim intervalima podnosi raporte tako što će obaviti snimanje zabeleženih parametara na hard-disk. Osim tekstualnih, dozvoljeno je formirati i Excel datoteke, PDF-ove, HTML komplemente, pa čak i CSV i XML izveštaje. Snimanje može da se obavi u rasponu od deset minuta do 24 časa, u osam predefinisanih koraka. Naravno, pohranjivanje podataka može da se obavi i ručno, u bilo kom momentu. Ako ni to nije dovoljno, krajnja opcija je slanje emaila, čime su pokriveni svi mogući načini obaveštavanja korisnika.

Da se vratimo na iteme koje možete da postavite u spisak za nadgledanje. Oni se nazivaju „brojači”. Pored već navedenih, to mogu da budu i aktivnosti USB komponenata, rad samog operativnog sistema (procesi, logovanje korisnika, otvorene sesije na serveru...), pa čak i praćenje načina funkcionisanja fajl-sistema preko famoznog IOPS-a (broj upisivanja/čitanja informacija u sekundi). Svaka „oblast” sadrži svoj set „brojača”, čiji je način rada drugačiji i prati druge parametre. Na primer, preko „tog i tog” mrežnog adaptera pratite samo koliko je podataka poslato, a preko nekog drugog adaptera pratite prijem podataka.

SysGauge je veoma moćan program koji donosi ogroman manevarski prostor, kada je nadgledanje rada operativnog sistema u pitanju. Ipak, ovde nije reč o klasičnoj alatki iz klase koja obavlja beleženje temperatura i drugih uobičajenih parametara, već sveobuhvatno rešenje za nadgledanje naprednih funkcija operativnog sistema. Zbog robusnog sistema notifikacija koji se nalazi čvrsto pod kontrolom korisnika, ali i zbog širokog dijapazona procesa koji mogu da se nadgledaju, zaključujemo da program nije namenjen običnim korisnicima, već ljudima koji nadgledanje rada računara obavljaju zbog odvijanja nekih važnih procesa u kojima se barata ogromnom količinom podataka. SysGauge osvaja svojom jednostavnošću, mogućnošću lakog konfigurisanja i prilagođavanja različitim potrebama, a ne treba zaboraviti ni to da je za krajnjeg korisnika potpuno besplatan.

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
Šta mislite o ovom tekstu?
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
monitoring rada sistema
Potrebno:
Windows
Veličina:
4,8 MB, 14,3 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .sysgauge .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera