TEST RUN<>
042017<><>

DVDFab 10

Upakovan po meri

Iako nije jedini koji je preživeo, DVDFab je najkvalitetniji paket za manipulaciju DVD-video sadržajem. Zapravo, ovaj program je tokom godina narastao kao sveže testo i pod svoje skute primio toliko novog sadržaja da je zaslužio da ga zovemo „paketom”. U pitanju je skup alatki za kopiranje, ripovanje, konvertovanje i kreiranje video-sadržaja koje nije ograničeno samo na DVD-ove. U kompletu se nalazi čak 13 alatki, među kojima su i one za manipulaciju Blu-ray diskovima. Naravno, autori su se pobrinuli da korisnicima omoguće i žongliranje video-sadržajem koji dolazi u obliku ISO „slika”, tako da je doživljaj kompletan.

Odmah na početku moramo da istaknemo da je najveća mana programa njegova cena, ali i način licenciranja. Ako želite da se opskrbite svime što su autori pripremili, budite spremni da izdvojite neverovatnih 219 američkih dolara za dvogodišnju „pretplatu”. Samo modul za baratanje DVD-ovima košta 49 dolara na godišnjem nivou. Ako želite više, morate da otvorite buđelar i svaku dodatnu komponentu platite po važećem (papreno skupom) cenovniku.

DVDFab je upakovan u minimalističko radno okruženje i veoma jednostavno se koristi. Sadrži četiri kategorije opcija, kojima se pristupa preko improvizovanog menija pri vrhu ekrana. Upravljački interfejs se ne oslanja na Windows rešenja, ali najviše podseća na rad sa komandnim karticama, čijom aktivacijom se sadržaj u glavnoj radnoj formi menja. Kao što smo već nagovestili, u ponudi su oblasti Copy, Ripper, Converter i Creator, koje jasno ukazuju na njihovu namenu, tako da problema neće biti. I oni najneiskusniji će se snaći. Idemo redom...

Sekcija Copy namenjena je, gle čuda, kopiranju diskova i podrazumeva rad kako sa fizičkim, tako i sa digitalno uskladištenim materijalom. On se na radnu listu dodaje prevlačenjem ili preko klasične Browse rutine. Omogućen je rad sa DVD-ovima i Blu-ray diskovima, a zanimljivo je da je, pored ISO slika, na meniju podrška i za IMG/NRG komplemente. Postoji i treći način rada, koji se oslanja na automatiku – po ubacivanju diska u drajv, DVDFab će hitro iščitati sadržaj i pripremiti ga za „pretabavanje”. Kopiranje podrazumeva automatsko odabiranje glavnog sadržaja (čitaj: filma), dok se propratni sadržaj (ako ga ima) automatski odstranjuje. Na klik-dva mišem nalaze se i ostale potrebne funkcije, kao što je određivanje koji tekstualni prevodi će biti uključeni u finalni proizvod (moguće je učitavanje i eksternih datoteka), da li će sadržaj biti spremljen na DVD-5 ili DVD-9 disk (u slučaju DVD-ova, logično), te da li će se kopiranje obaviti direktno na optički medijum ili želite da se sve snimi u okviru ISO „slike”. Program će vas čak pitati koliko kopija želite da izradite.

Sve prethodno rečeno odnosi se na režim kopiranja Main Movie, koji je aktivan po defaultu i namenjen je „izvlačenju” filma iz ostatka sadržaja. Na svu sreću, niste ograničeni samo na to, pa možete da odaberete režim Full Disc, koji će na odredište kopirati apsolutno sav dostupan sadržaj. Obratite pažnju da se tada nivo kompresije automatski određuje u zavisnosti od veličine odredišnog medijuma. Međutim, na kvalitetu ne morate da izgubite jer sadržaj može da se „razvuče” i na dva DVD-a, da se prebaci na Blu-ray ili da se kopira u famoznom Clone režimu, koji slepo kopira disk – sektor po sektor. Zanimljiv je i režim Merge, koji nudi „spajanje” više raznorodnih klipova u jedinstvenu celinu koja može da se snimi na DVD ili Blu-ray. Na raspolaganju imate čak osam radnih režima koji će zadovoljiti ama baš sve potrebe.

Iz sekcije Ripper sadržaj sa optičkog medijuma može da se „iščupa” i konvertuje u neki drugi format. Akcija može da se sprovede i nad video i nad audio komponentom, a na raspolaganju je dvadesetak formata podeljenih po oblastima. Zanimljivo je što se među njima nalaze i 3D formati (zgodno), a materijal je, barem kada je audio u pitanju, moguće kopirati u originalnom obliku. Korisnik ima potpunu kontrolu nad tokom konverzije i ne samo što može da bira kodek, radnu rezoluciju i bitrate, već su mu na raspolaganju brojne druge korisne opcije. Rezultujući klip može da sadrži i tekstualni prevod, a podešavanja mogu da se snime i kasnije koriste po potrebi.

Razlika između sekcija Ripper i Converter je u tome što ova druga ne podrazumeva da se materijal mora nalaziti na optičkom medijumu. Možete da ga učitate i sa hard-diska, a podržani su praktično svi široko rasprostranjeni formati zapisa. Fajlovi se dodaju na radnu listu, što znači da je podržano batch procesiranje, a od izuzetnog je značaja što se za svaki item na listi mogu podesiti drugačiji radni parametri. Inače, proces definisanja parametara identičan je onom u sekciji Ripper, što znači da je na raspolaganju izdvajanje audio komponente iz noseće datoteke, 3D formati zapisa i jednak dijapazon opcija. I ovde figuriše mogućnost rada sa tekstualnim prevodima, koji se sada moraju obezbediti iz nekog eksternog izvora.

Konačno, sekcija Creator služi za autorizovanje DVD ili Blu-ray sadržaja. Ne očekujte rad sa vremenskom linijom, ali je tu mogućnost ubacivanja pojedinačnih datoteka sa hard-diska, odabira formata slike, odnosno mogućnost rada sa menijima. Nije nam se svidelo što ne postoji mogućnost ručnog odabira bitratea, a samim tim i kvaliteta izlaznog materijala, koji se određuje na osnovu raspoloživog mesta na optičkom medijumu.

DVDFab je gotovo profesionalan program za baratanje DVD-video i Blu-ray sadržajem. Upravljački interfejs je krajnje jednostavan i pregledan, opcije su sveobuhvatne i postoji malo toga što program ne može da uradi ili što radi pogrešno. Preporučujemo ga svima koji imaju potrebu za akcijama ovog tipa, naravno ako mogu sebi da priušte „iznajmljivanje” programa.

Vladimir PISODOROV

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
kopiranje/konverzija DVD sadržaja
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
96,3 MB (trial), 249,6 MB na HD-u
Cena:
49 dolara godišnje, proba 30 dana
Adresa:
www .dvdfab .cn
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera