TEST RUN<>
042017<><>

RedCrab Calculator VI

Kraba matematičar

U zlatnoj eri kućnih kompjutera, mlađani zaljubljenici u čarobne elektronske naprave su svoje roditelje često ubeđivali u kupovinu sa argumentom da će im pomoći pri učenju matematike. Ta priča je prolazila dosta dobro, pošto su kompjuteri u to vreme bili sinonim za kompleksne matematičke proračune koje su izvodili vrhunski stručnjaci sa debelim dioptrijskim staklima. Naravno, matematika je bila samo izgovor, dok je glavni cilj bio igranje video-igara. Ruku na srce, osim za učenje programiranja, jedino su za igranje suštinski i valjali. Danas je situacija dosta drugačija i računari su u stanju da zaista mnogo doprinesu kako učenju matematike, tako i njenom korišćenju u praksi. Predstavljamo jedan od matematičkih programa koji se može korisno upotrebiti na više načina.

RedCrab je specifična vrsta softvera koja prvenstveno spada u kategoriju kalkulatora, ali je to previše grub opis za ovu aplikaciju. Računanje matematičkih izraza jeste glavni zadatak programa, ali on kombinovanjem raznih elemenata ume da bude mnogo više od kalkulatora. Pri tome, treba imati u vidu da nije u pitanju program koji oponaša klasični digitron, već da se ovde rezultati računanja dobijaju na malo drugačiji način.

Najveći deo korisničkog interfejsa zauzima područje za izvođenje proračuna koje je predstavljeno u stilu računovodstvenih sveski sa pravougaonim poljima. O njemu nešto kasnije. Iznad radne oblasti nalazi se područje menija prikazanog u obliku takozvanog ribona. Ribon je podeljen po sledećim segmentima: Edit, Worksheet, Insert, View i Action. Segment Worksheet sadrži opcije za zadavanje fonta kojim ispisujemo informacije, ispisivanje indeksa i potencija, kao i za određivanje načina prikazivanja informacija o uglovima (stepeni, radijani i gradi). Verovatno najzanimljiviji deo odnosi se na segment menija Insert, gde su smeštene alatke koje je moguće postaviti unutar osnovnog lista. Na raspolaganju su tekstualna polja, labele, grafički fajlovi, 3D površina, grafikoni, plot dijagrami, slajderi i objekat pod nazivom Program. Jedini objekat koji omogućuje interaktivni unos podataka u realnom vremenu je slajder i njegovim pomicanjem možemo menjati vrednosti u nekom opsegu koji sami prethodno odredimo. Sa izuzetkom grafičkih fajlova i labela, ostali objekti služe za prezentaciju informacija unutar radnog lista.

RedCrab poseduje sopstveni programski jezik (praktično, varijanta jezika Basic) kojim korisnik može da definiše funkcije koje ne dolaze zajedno sa programom, ali i neke druge stvari vezane za izvođenje proračuna. Kod se smešta unutar polja Program, koje smo ranije spomenuli. Segment menija View sadrži opcije za prikazivanje panela koji sadrže slovnu i numeričku tastaturu, kao i panel sa simbolima koji nam, između ostalog, omogućava prikazivanje brojeva u obliku razlomaka, kao i korišćenje simbola korena.

Funkcije su jedan od najvažnijih delova ovog programa. Klikom na opciju menija Functions, sa leve strane prozora otvara se panel u kome su smeštene sve podržane funkcije, podeljene po kategorijama. Ponuđeni spisak je više nego zadovoljavajući, a u pojedinim slučajevima, kao što su matrice i trigonometrijske funkcije, sjajan. Segment menija Action je namenjen započinjanju proračuna elemenata radnog lista, kao i eventualnom zaustavljanju, ukoliko za to postoji potreba. Tu su još i opcija Reset, koja vraća stanje dokumenta na ono koje imamo neposredno posle učitavanja, i opcija Clear, koja u potpunosti briše sve objekte sa radnog lista.

Naprednijim korisnicima su na raspolaganju i gotove klase, pomoću kojih se definišu svojstva objekata i metodi za njihovo računanje. Uz program dolaze dve klase, od kojih je jedna namenjena proračunu geometrijskih figura, dok se druga odnosi na proračune vezane za električnu energiju. Klase se koriste na sličan način kao i funkcije, i nalaze se na istom panelu.

Da se vratimo na radni list. Nakon što mišem kliknemo na željenu funkciju, ona biva prikazana na listu. Ukoliko je potrebno da funkcija ispiše rezultat, na kraju izraza postavlja se znak jednakosti. Funkcije su smeštene unutar tekstualnih polja, koja je moguće pomerati po ekranu, ali su neudobna za editovanje. Klikom na neki od objekata na radnom listu, pojavljuje se linija alata u području između lista i linije menija. Ona sadrži elemente za podešavanje svojstava izabranog objekta. Raspoređivanje i formatiranje objekata moglo je da se obavi znatno bolje, mada i ovo što imamo ne možemo nazvati neupotrebljivim, prema opštem utisku.

Jedan od zanimljivih načina korišćenja programa je da uz određene formule u svesku dodamo crteže koji služe kao legenda za ponuđene parametre. Na takav način je moguće konstruisati praktično koristan sistem za rešavanje matematičkih zadataka. Grafičke mogućnosti kalkulatora su sasvim solidne, prvenstveno kada je u pitanju prikazivanje grafikona.

U program je ugrađen interaktivni help sistem koji se oslanja na korišćenje internet servisa za prikazivanje podataka o podržanim funkcijama programa. Nakon što kursor postavimo na neku programsku funkciju koja se nalazi na radnom listu, pritiskom na taster ’F1’ prikazuje se njen opis u okviru pregledača interneta. Internet konekcija danas nije problem, ali bi ipak bilo elegantnije da help dolazi integrisan.

RedCrab inicijalno radi u demo režimu, u kome je jedan broj opcija deaktiviran. Moguće je isprobati sve funkcije programa ukoliko se aktivira trial režim, što se postiže unošenjem e-mail adrese na koju će biti poslata šifra. Uz program dolazi dvadesetak primera iz kojih je moguće videti deo njegovih mogućnosti. Reč je o zanimljivom konceptu koji u nečemu nalikuje na napredne grafičke kalkulatore, ali nudi i dosta mogućnosti koje oni ne poseduju. Nije u rangu moćnih matematičkih programa kao što su Mathlab ili Mathematica, ali je zato mnogo jednostavniji za upotrebu.

Igor S. RUŽIĆ

 
Inkscape 0.92.1
Lightworks 14.0 Beta
DVDFab 10
Panda Adaptive Defense 360
Hard Disk Sentinel 5.01 Professional
RedCrab Calculator VI
Šta mislite o ovom tekstu?
Net Disabler
OnionShare
Microsoft Small Basic 1.2
TeraCopy 3.0
TouchJams Jukebox 3.5
Ninja Download Manager
Painnt 1.1.1
SysGauge 1.5
GFXplorer 3.9.4
Black Menu for Google 14.6.4
Desktop Dimmer 2.9.0
Dynamic Theme 1.1.5
Shutterstock
Play/Pause 1.2.5
Sizer 4.0
Wox 1.3
DxO FilmPack 5

Tip:
kalkulator
Potrebno:
Windows
Veličina:
6,27 MB (trial)
Cena:
65 dolara, proba 30 dana
Adresa:
redchillicrab .com /en /redcrab
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera